Publicat: 2 Ianuarie, 2016 - 12:09
Share

 ALDE susţine că premierul României „cadorisește samsarii de drepturi litigioase". 

Laura Chiriac, purtătorul de cuvânt al partidului, atrage atenţia că, prin prelungirea termenului până la care ar fi trebuit încheiată restituirea bunurilor naționalizate din perioada comunistă, 
Executivul nu face decât să mai acorde rechinilor imobiliari încă un an. Aceştia au astfel timp să intre în posesia unor proprietăţi la preţuri de nimic, pe care să le vândă apoi la suprapreţ. 

"Le mai dă un an la dispoziţie, timp în care mai pot specula disperarea proprietarilor, cumpărând pe mai nimic drepturi de retrocedare pentru bunuri de sute sau chiar de mii de ori mai valoroase. Executivul a prelungit ieri, prin ordonanţă de urgenţă, termenul (1 ianuarie 2016) până la care ar fi trebuit să fie încheiată restituirea bunurilor naţionalizate în perioada regimului comunist. (...) Guvernul nu face decât să prelungească un mecanism al retrocedărilor care, după 15 ani, a lăsat majoritatea proprietarilor fără niciun răspuns şi a îmbogăţit o clică politică. 
Amânarea dreptului legal de a acţiona în instanţă îi privează pe proprietari de unicul instrument pe care l-ar fi avut la dispoziţie pentru repararea unui şir imens de nedreptăţi, care a început cu naţionalizarea şi a continuat cu umilinţa suportată de proprietari pentru a-şi putea redobândi bunurile", se arată într-un comunicat al ALDE. 

Reprezentanţii Guvernului susţin însă că de vină pentru această nouă prorogare, care durează deja de doi ani, sunt autorităţile locale, care nu au terminat de identificat toate terenurile implicate în acest proces.