25 mai 2022

ALDE: Preţurile cresc vertiginos, în timp ce veniturile românilor rămân la fel

Old empty wallet in the hands .Vintage empty purse in hands of women . Poverty concept, Retirement. Special toning

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Datele din ultimele zile ne-au arătat că preţurile cresc vertiginos, asta în timp ce veniturile românilor rămân la fel. Facturile la utilităţi au explodat, iar acestea vor antrena creşteri semnificative ale bunurilor şi alimentelor. Energia electrică ar putea să se majoreze cu 16%, preţul la gaze naturale cu 25%, iar INS ne spune că inflaţia este de 3%.

În vreme ce preţurile cresc, toată presiunea inflaţionistă este transferată asupra bugetului cetăţeanului. Marile companii îşi conturează bugetele în funcţie de interesele financiare, însă veniturile românilor nu urmăresc acelaşi trend crescător pe care operatorii din energie, spre exemplu, sau producătorii de bunuri îl au. Cea mai bună dovadă a faptului că românii trăiesc mai greu este aceea că puterea de cumpărare a scăzut de la începutul anului cu aproximativ 150 de lei.

În condiţiile în care avem de a face cu creşteri de preţuri şi cu scăderea puterii de cumpărare, este luat în calcul scenariul prin care pensiile românilor nu vor creşte nici în 2022. Totodată nici alocaţiile copiilor nu vor majorate, aşa cum li s-a promis copiilor. Sunt două categorii vulnerabile, care sunt neputincioase în faţa creşterii preţurilor.

Dar nu doar pentru aceste categorii de români lucrurile nu se anunţă deloc favorabile. Economia gâfâie, iar firmele româneşti nu primesc niciun fel de sprijin, dimpotrivă, de multe ori sunt presate cu bocancul pe grumaz. Măsurile de sprijin pe care mii de firme le aşteptau încă de anul trecut sunt anulate de către reprezentanţii USR. În loc să sprijine firmele româneşti să îşi revină, din motive de neputinţă şi neştiinţă reprezentanţii USR caută modalităţi prin care să submineze companiile autohtone, în beneficiul prietenilor cu capital străin, pe care îi protejează.

Sunt mii de firme aflate pe marginea falimentului, dar statul se arată neputincios în a lua măsurile necesare, iar miniştrii şi ceilalţi oficiali sunt total nepregătiţi în ceea ce priveşte economia reală. De un an de zile firmele româneşti aşteaptă ajutorul, doar că el nu mai apare. Potrivit unui studiu realizat de Coface România, aproape 26.000 de mici firme concentrând circa 390.000 de angajaţi au întâmpinat dificultăţi în 2020. Eurostat ne spune că numărul companiilor din România care au intrat în faliment a crescut cu 7,8% în ultimul trimestru din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019. ONRC arată că doar în primul trimestru al anului 2021, 1.410 firme şi PFA au intrat în insolvenţă. Aceasta e România reală, România în care firmele sunt puse sub presiune sau lăsate de izbelişte.

Dispariţia firmelor cu capital autohton înseamnă vulnerabilizarea economiei naţionale, dispariţia locurilor de muncă. Acest lucru va duce la degradarea poziţiei României, dar şi la un exod al forţei de muncă autohtone către alte state europene, o forţă de muncă aflată în căutare de venituri, de bani pentru mâncare, pentru a se întreţine, pentru a-şi putea creşte copiii.

Politica economică a statului trebuie îndreptată către români, nu către alte interese. Sărăcirea populaţiei reprezintă o problemă ce ţine de siguranţa naţională. În vreme ce unii se emoţionează de la cifrele economice produse tot de ei, românii au tot mai puţini bani pentru cele necesare. În loc de mesaje triumfaliste, românii şi firmele româneşti aşteaptă măsuri concrete!

Consiliul Naţional al ALDE