25 mai 2022

ALDE: România noii normalităţi nu are ca obiectiv şi salvarea firmelor româneşti!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În ultimele săptămâni au fost ridicate noi şi noi restricţii. Treptat, ne întoarcem la viaţa noastră de dinainte de pandemie. Vorbim despre viaţa noastră socială, pentru că dacă vorbim despre economia românească, atunci lucrurile stau altfel.

Ne bucurăm că nu mai sunt aceleaşi restricţii, că lumea poate reveni la obiceiurile sale de dinainte de luna martie 2020. Suntem fericiţi că, în sfârşit, putem fi împreună. Până aici totul este în regulă.

Totuşi, normalitatea la care ne întoarcem este una grav afectată din punct de vedere economic. Spre exemplu, numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu 43,46% în primele patru luni din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut, date prezentate de ONRC. Adică, aproape 22.000 de firme au fost radiate în primele luni ale anului. Acestor cifre le adăugăm şi pe cele prezentate de Coface, care arată că aproape 26.000 de mici firme concentrând circa 390.000 de angajaţi au întâmpinat dificultăţi în 2020.

2021 va fi, conform analizelor care au fost realizate încă din primele luni, anul în care multe companii, în special din zona IMM-urilor, vor fi nevoite să găsească soluţii pentru plata datoriilor restante, rostogolite din anul trecut. 2020 a fost un an extrem de greu, în care multe firme au încercat să se reinventeze, dar criza a fost atât de puternică încât a spulberat multe domenii de activitate, precum comerţul tradiţional, HORECA, industria de evenimente etc.

În acest context, în care zeci de mii de firme s-au confruntat cu probleme pe parcursul anului trecut, ar fi trebuit să asistăm la un plan de sprijinire a acestora. Din păcate, promisiunile făcute de guvernanţi pe parcursul anului trecut au rămas doar pe hârtie. Ba mai mult, odată cu intrarea USR – PLUS la guvernare, măsurile de sprijin au început să fie şi anulate. Mai exact, ministrul economiei de la USR – PLUS a decis anularea Măsurii 3 din cauza suspiciunilor de fraudă, suspiciuni care au apărut în timpul mandatului său.

Pe Măsura 2 – granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, un număr de 8.195 de firme au fost plătite în total de anul trecut până vineri, 4 iunie 2021. 8407 firme sunt acceptate în lista de aşteptare şi au nevoie să se suplimenteze bugetul la Măsura 2 pentru a-şi putea primi banii de la stat.

Mulţi dintre reprezentanţii mediului de afaceri din România sperau ca salvarea lor să vină prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Doar că speranţa le-a fost năruită de un alt ilustru reprezentant al USR-PLUS, ministrul de la fonduri europene. În PNRR-ul trimis de Guvern către Comisia Europeană, potrivit reprezentanţilor IMM-urilor, doar 69 de startup-uri vor putea beneficia de fonduri europene. Per total, din analiza PNRR, măsurile pentru mediul de afaceri susţin doar 0,04% din totalul IMM-urilor din România. Valoarea reală a necesarului de care au nevoie firmele româneşti se situează cu mult sub nevoia identificată de autorii PNRR.

Aceste analize nu sunt unele politice, ele reprezintă semnalul pe care îl trag reprezentanţii mediului de afaceri românesc, cel fără de care economia are extrem de mult de suferit.

Însă, în vreme ce toată lumea e concentrată pe PNRR, pe discuţiile privind relaxarea restricţiilor, uităm de o sursă de finanţare importantă: fondurile europene din exerciţiul 2014-2020. În ce stadiu suntem cu acestea? Se mai ocupă cineva de la ministerul domnului Ghinea de absorbţia acestor bani? Dar cu miliardul de euro promis IMM-urilor de Guvernul Orban anul trecut? S-a ales şi de el praful? Mai interesează pe cineva din Guvern de aceste lucru? Pentru că şi aceşti bani pot fi folosiţi pentru a susţine firmele româneşti.

Consiliul Naţional al ALDE
Preşedinte Cristian Dima