26 mai 2022

ALDE: Românii au dreptul să ştie pe ce s-au dus banii alocaţi pentru educaţie şi cercetare în ultimii 2 ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Declaraţia premierului Florin Cîţu privind investiţiile în educaţie şi cercetare a stârnit revoltă pe parcursul ultimei săptămâni. Este o eroare ca premier să vii să spui „nu vreau să investim în educaţie şi cercetare fără să avem rezultate. A finanţa doar de dragul finanţării de la buget nu cred că este o soluţie, chiar dacă îi spunem, între ghilimele, cercetare.”

Este cel puţin neinspirată această afirmaţie, pentru că investiţiile în educaţie şi în cercetare sunt pe termen lung. Rezultatele nu se văd azi, nu se văd mâine, ci în timp. Sistemul educaţional şi mai ales domeniul cercetării trebuie să funcţioneze în baza unui plan bine definit!

Bugetul de anul acesta a adus o „premieră” nefericită pentru România: educaţia a avut cel mai mic buget din ultimii 30 de ani ca procent din PIB (2,5%). Banii alocaţi pentru Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării sunt şi ei la un nivel foarte scăzut! România a fost oficial exclusă din cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană, proiectul ELI-ERIC, lucru inacceptabil, iar premierul şi membrii Cabinetului ar fi trebuit să se preocupe cu prioritate de această problemă ce ţine de onoare şi demnitate naţională!

Educaţia trebuie tratată ca o prioritate de către Guvern. România educată trebuie să fie o politică reală făcută pentru sistemul de învăţământ. Este greu să poţi să faci asta dacă tu ca Guvern anunţi că educaţia nu e printre domeniile care vor primi bani la rectificarea bugetară. Acest lucru a fost confirmat de Dan Barna, cel care a exclus educaţia dintre domeniile care vor primi resurse suplimentare la rectificarea bugetară.

Educaţia şi cercetarea nu au nevoie doar de alocări bugetare, dar şi de o strategie pe termen lung. Până la urmă vorbim despre viitorul tinerilor din ţara noastră, despre viitoarele generaţii care pot contribui la dezvoltarea României. Investiţiile în educaţie şi cercetare, împreună cu un plan valoros, generează o naţiune respectată pe plan internaţional!

Anul şcolar 2020 – 2021 a fost unul extrem de dificil, unul în care copiii mai mult au stat acasă. Pandemia a scos la iveală cât de nepregătit este sistemul de învăţământ pentru a face faţă unei situaţii extraordinare. Părinţii, copiii şi profesorii solicitau măsuri de digitalizare a învăţământului. Sute de mii de copii nu au avut acces la şcoala online, dar cu toate acestea au încheiat anul acesta şcolar. În zonele rurale vorbim de o infrastructură precară pentru învăţământ. Două argumente care confirmă necesitatea investiţiilor în educaţie.

Apoi, rezultatele sistemului de învăţământ ar trebui să se regăsească în piaţa muncii. Pentru ca statul să îşi amortizeze investiţia pe care o face într-un elev/student, el trebuie să le asigure absolvenţilor posibilitatea de a lucra în domeniul în care s-au pregătit. Ar trebui să se asigure că au locuri de muncă. Locurile de muncă mai mult au dispărut în loc să apară, iar presa a scos în evidenţă faptul că medicii români, dar şi specialiştii pe care îi formăm în România continuă să plece în străinătate.

Rezultatele sistemului românesc se văd cel mai bine prin românii calificaţi ajunşi să lucreze în companii şi corporaţii din străinătate, negăsind o şansă aici, la ei acasă. Chiar şi cu o finanţare precară avem elevi buni, avem tineri valoroşi!

Dar, chiar şi aşa cum e el, subfinanţat, sistemul de învăţământ românesc dă oameni calificaţi pe care îi caută marii angajatori din străinătate. Asta datorită educaţiei pe care o au, datorită profesorilor care pun suflet în meseria pe care o fac.

Premierul Cîţu ar trebui să ceară miniştrilor educaţiei şi cercetării să prezinte public lista investiţiilor finanţate în anul 2020 şi în primele 6 luni ale guvernării din 2021, pe fiecare judeţ în parte, pe fiecare localitate şi fiecare obiectiv finanţat.

Românii au dreptul să ştie pe ce s-au dus banii alocaţi pentru educaţie şi cercetare în ultimii 2 ani, pentru că, dacă este să fim realişti, greu întrevedem vreo preocupare pentru aceste domenii!

Românii trebuie să ştie câţi bani au fost investiţi, pe ce s-au cheltuit, iar mai apoi putem să cerem rezultate.

Consiliul Naţional al ALDE
Preşedinte Cristian Dima