3 iulie 2022

Alege varianta eco!

spalat geam
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Să fim mai aproape de natură – să trăim mai sănătos. Ne propunem, dar nu prea știm cum să atingem obiectivul. Deși este simplu: înlocuim chimicalele din comerț cu soluții home made. Doar că cele dintâi par mai la îndemână, mai comod de folosit. Doar par! Iată dovada…

Curăță geamurile cu oțet și lămâie

Tocmai când ai ajuns la capitolul spălat geamuri constați că sticla cu detergent targetat este goală. Ce bine! Ai ocazia să testezi soluția naturală, la care nici că vei mai renunța. Garantat! O cană de oțet alb + 3 linguri de suc de lămâie + 3 căni de apă (+, dar nu neapărat, 2-3 picături de ulei esențial de ce o fi, ce ai prin casă; dacă ai).

Suc de lămâie pentru cuptorul cu microunde

Un pahar cu apă în care ai stors câteva picături de suc de lămâie, pus în cuptorul cu microunde în turația minimă. Maximum 5 minute. După ce ai scos paharul, șterge cuptorul cu o lavetă uscată. Va străluci de curățenie și toate mirosurile vor fi eliminate.

Pătrunjel versus gumă de mestecat

Guma de mestecat face și bine, și rău. Dacă uiți de ea și o tot mesteci, dincolo de cele câteva secunde în care reglează pH-ul din cavitatea bucală, dai de belea: stimulează producția în exces de suc gastric. Mai bine uiți de ea cu totul și scapi de mirosul deliciilor alimentare (ceapă, usturoi etc.) mestecând un fir de pătrunjel verde. Sau un cuișor alimentar.

 Bicarbonat de sodiu pe post de pastă de dinți și deodorant

Probabil știi soluția bunicilor și străbunicilor noștri: să îți cureți dinții și gingiile frecându-le cu degetul pe care ai pus sare. Preferabil grunjoasă. Dacă ai încercat, ai rămas cu amintiri dureroase. Încearcă și varianta soft: praf de bicarbonat de sodiu pe periuța de dinți. Da, are gust sălciu, dar curăță și igienizează de minune. Pe de altă parte, un praf de bicarbonat de sodiu aplicat pe axile, după ce le-ai spălat și șters bine, anihilează izurile transpirației.

 Oțet alimentar în locul balsamului de păr

Încheie operațiunea spălatului pe cap cu o cană (mai mare) de apă în care ai turnat câteva picături de oțet alimentar. Oțetul dă străluciri părului și îl face mai rezistent. Valabil și pe post de balsam de rufe: un strop de oțet în sertarul pentru balsam dezinfectează și netezește. Atenție, doar un strop! Dacă ai scăpat ceva mai mult oțet, rufele vor mirosi a acru și după ce s-au uscat în aer liber.

Șampon din ou

1 sau 2 ouă (în funcție de lungimea podoabei capilare), bătut(e) ca pentru omletă, plus ingrediente adaptate tipului de păr: 1-2 linguri de miere (pentru orice tip de păr); 1-2 lingurițe de rom (pentru păr normal sau gras); 1 linguriță de miere și o linguriță de suc de lămâie (pentru păr normal sau gras);  1 linguriță de ulei vegetal la alegere (pentru păr uscat).

Gabriela Boceanu