Publicat: 14 Noiembrie, 2012 - 16:10
Share

La nivelul candidaților, alegerile parlamentare din Decembrie 2012 nu aduc nimic nou, în afară de prezența "liberalului" Gigi Becali și de lipsa social democratului Adrian Năstase, care din 1990, de la primele alegeri libere, a candidat la fiecare scrutin şi a câştigat mereu un mandat de deputat.

La nivelul defășurării, în afara faptului că s-au scos micii și berea din meniu, alegerile parlamentare din 9 Decembrie se vor desfăşura în baza legii din 2008, care prevede că intră direct în Parlament candidatul care obţine 50% plus unu din voturile pe colegiu, restul mandatelor fiind redistribuite în funcţie de scorul obţinut de partide.

Deşi votul uninominal ar presupune tocmai responsabilizarea politicianului în raport cu electoratul din colegiul pe care îl reprezintă, România este un caz particular: odată pentru că sistemul electoral nu presupune cu adevărat un vot uninominal, apoi pentru că liderii politici nu au rămas fideli colegiilor în care au candidat în 2008.

USL şi ARD şi-au prezentat deja lista candidaţilor, iar promisiunile electorale sfidează criza. Se anunță măriri salariale, autostrăzi, spitale, prosperitate, așa cum am fost obișnuiți de fiecare dată în prag de alegeri.

Pe listele de candidaţi regăsim politicieni cu state vechi, dar şi persoane prea puţin cunoscute publicului larg și prea puțin interesante.

Liderii politici au fugit din Capitală până au ajuns la câte un colegiu din provincie unde victoria este mai mult ca sigură.

Absenţa unor contracandidaţi puternici a lăsat impresia de blat, la nivelul tuturor forţelor politice, dar nici acest lucru nu e nou și nici măcar nu e surprinzător.

Singurul care a avut parte de o surpriză neplăcută a fost premierul Victor Ponta, care s-a trezit cu un contracandidat incomod- Dan Diaconescu, a cărui candidatură a venit pe fondul scandalului privatizării Oltchim.