Publicat: 31 August, 2016 - 15:15
Share

Guvernul a stabilit ca data alegerilor parlamentare să fie 11 decembrie.
update: Reacția PSD
update: Reacția PNL

Dragnea spune că nu e deranjat de data aleasă de guvern, dar atenționează că e pus în pericol bugetul țării.

”E clar că bugetul pe anul viitor va fi aprobat în luna februarie, iar guvernul va fi făcut de Crăciun. Intrăm prea mult în luna decembrie, lună așteptată mult de români. Ei pot pune alegerile când vor ei, le pot repeta de mai multe ori, noi le vom câștiga. Cineva a vrut ca prezența la vot să fie scăzută. Pe noi nu ne dezavantajează această dată.

Bugetele locale vor fi aprobate în aprilie, dacă nu cumva în mai. Asta înseamnă că vor fi afectate mai mult de un trimestru.

Parlamentul nu va mai accepta, de la acest guvern, bugetul pe anul viitor. Nu mai avem încredere în moșteniri, în acești oameni care nu au luat niciun ban din fondurile europene.”, a spus Liviu Dragnea la Antena 3.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, susține că această dată este una foarte convenabilă, pentru că permite tuturor cetățenilor să își exercite dreptul de vot.

”Este data pe care noi o susținem. Din ce știu eu, acum patru ani, alegerile au fost pe 9 decembrie, deci nu cred că este târziu. PSD nu poate decât să acuze când vine vorba despre PNL. Noi ne bucurăm foarte mult pentru electoratul din România, care își poate exercita total dreptul de vot”, a declarat liberala Adriana Săftoiu.

Data propusă de premierul Dacian Cioloș coincide cu data propusă de liberali Guvernului. PSD ar fi vrut ca data alegerilor să fie cu 3 săptămâni mai devreme, adică în 27 noiembrie.

Social-democrații susțin că în 11 decembrie românii numai la alegeri nu se vor mai gândi în aproape ajunul Crăciunului, dar și că negocierile pentru un nou Guvern, formarea acestuia și adoptarea Bugetului de stat pe 2016 vor fi împinse de Revelion și mult timp după.

De cealaltă parte liberalii invoca prevederi constituționale potrivit cărora organizarea alegerilor mai repede ar echivala cu scurtarea mandatului actualului parlament și ar pune sub semnul întrebării legalitatea întregului scrutin.