Publicat: 21 Martie, 2019 - 20:23
Corespondență de la Carmen Dinu

Alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, Brexit și procesul de reflecție privind viitorul proiectului european, pe de o parte, dar şi libera circulaţie a lucrătorilor pe piaţa muncii din UE, stimularea investiţiilor într-o Piaţă Unică mai solidă şi mai echitabilă, pe de altǎ parte, reprezintǎ temele abordate în cadrul întâlnirilor pe care premierul Viorica Dǎncilǎ le-a avut timp de douǎ zile la Bruxelles.

Evenimentul „E!Sharp Live 2019 - What does Europe mean to Europe?” are loc într-un moment decisiv din prisma a cel puțin trei procese politice majore aflate în prezent în derulare la nivel european: alegerile pentru Parlamentul European şi, ulterior, tranziția spre un nou ciclu legislativ și instituțional; Brexit și evoluțiile generate de acest proces, încă marcat de multe incertitudini; precum și procesul de reflecție privind viitorul proiectului european, a afirmat premierul la deschiderea acestui Forum, care s-a bucurat de o prezenţǎ numeroasǎ.  Oficialul roman a menţionat totodatǎ cǎ sunt în plină desfășurare discuţiile privind aspecte esențiale pentru Uniune – precum Agenda strategică post-2019, consolidarea Uniunii Economice și Monetare şi negocierile privind Cadru Financiar Multianual.

Referindu-se la mandatul ţǎrii noastre la cârma UE, Dǎncilǎ a amintit importanţa Summit-ul pe care Romania îl va găzdui la Sibiu, care va încheia procesul de reflecție privind viitorul UE, apreciind cǎ, singurul răspuns credibil la actualele întrebări privind viitoarea arhitectură europeană rezidă în consolidarea proiectului european. „Cred că trebuie să ne pronunţăm pentru o Uniune mai puternică, mai eficientă, o Uniune care, deşi marcată de procesul Brexit, are capacitatea de a ieşi întărită și încrezătoare în urma acestei provocări. Să ne pronunţăm pentru o Uniune a încrederii comune reafirmate, pentru restabilirea încrederii cetățenilor europeni în forța transformatoare a proiectului european, pentru încredere în capacitatea Uniunii Europene de a le oferi siguranță, un spațiu demn de viață, un viitor prosper și ambițios, pentru încredere în capacitatea UE de a-și recăpăta controlul asupra propriului destin și de a promova o capacitate de conducere eficientă și autentică, care să-și aibă legitimitatea în aspirațiile și susținerea cetățenilor europeni și bazată pe agenda reală a cetățenilor”, a mai spus şeful executivului. Dǎncilǎ a vorbit apoi despre necesitatea de a revigora  încrederea cetǎţenilor în Uniunea de astăzi, de schimbările structurale majore în statele membre, în cele aspirante, în vecinătate, dar și în colțuri ale lumii mai îndepărtate, pe care Uniunea le-a produs de-a lungul anilor, dar şi de criza migratoare împreunǎ cu dezvoltarea unor curente xenofobe, a euroscepticismului, a populismului, precum și a unor curente politice radicale, precum şi activitatea preşedinţiei în aceste trei luni de mandat.

La Summit-ul Social Tripartit, care are ca temǎ centrală "O Europă mai puternică, unită şi orientată spre viitor", premierul a subliniat cǎ Romania a susţinut, în mod constant, nevoia şi importanţa asigurării unui standard de viaţă cât mai ridicat al cetăţenilor. Dǎncilǎ a exemplificat cu mǎsurile implementate la nivel naţional, care au condus la ajustări substanţiale în nivelul de trai al cetăţenilor. „Puterea de cumpărare a crescut datorită majorărilor de pensii şi salarii peste nivelul inflaţiei. Cu titlu de exemplu, în doi ani puterea de cumpărare la nivel naţional a crescut cu 20,6%, raportat la salariul mediu”, a spus premrul.

Reuniunea, la care au participat şi reprezentanţi ai sindicatelor şi ai patronatelor europene, a fost coprezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi de prim-ministrul Viorica Dăncilă, în contextul deţinerii de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului UE. Alǎturi de premier au mai fost prezenţi ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

Principalele teme ale discuţiilor acestui eveniment au fost 50 de ani de mobilitate a forţei de muncă - valorificarea optimă a libertăţii de circulaţie a lucrătorilor pentru o bună funcţionare a pieţelor muncii, stimularea investiţiilor într-o Piaţă Unică mai solidă şi mai echitabilă, construind pe baza Noului început pentru dialog social pentru a configura viitoarea lume a muncii.
 

La randul sǎu, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a amintit de directivele şi regulamentele asupra cărora Parlamentul European şi Preşedinţia română a Consiliului UE au ajuns, în ultimele săptămâni, la un acord, între acestea fiind şi acordul politic provizoriu obţinut pe 19 martie pe marginea Regulamentului ce revizuieşte normele europene privind coordonarea securităţii sociale, care actualizează şi protejează drepturile cetăţenilor care se deplasează într-o altă ţară a UE şi facilitează cooperarea dintre autorităţile naţionale.

Pe agenda vizitei premierului Dǎncilǎ de la Bruxelles s-au mai aflat o întâlnire cu liderii socialişţi din statele membre în perspectiva Summit-ului european care a început joi la Bruxelles.

In paralel au avut loc şi asemenea reuniuni ale celorlalte familii politice din UE - PPE şi ALDE.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: