13 august 2022

Alexandru Muraru: Administraţiile publice ieşene au la dispoziţie fonduri-record pentru investiţiile de interes local

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Administraţiile publice ieşene au la dispoziţie fonduri-record pentru investiţiile de interes local. Numai prin Anghel Saligny, Iaşul primeşte peste 1,7 miliarde lei

Pentru proiectele de investiţii şi modernizarea comunităţilor locale ieşene, urmează una din cele mai bune perioade din ultimii 30 de ani. Spun asta pentru că, din perspectiva oportunităţilor de finanţare pentru proiectele locale, autorităţile locale dispun de multiple instrumente de atragere a fondurilor pentru investiţiile de interes public, cu sprijinul Guvernului şi Uniunii Europene.

Astăzi, autorităţile publice locale din judeţul Iaşi au la dispoziţie ample programe guvernamentale de finanţare. Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, promovat de PNL, a fost recent suplimentat de la 50 la 65 miliarde lei, datorită interesul deosebit pentru finanţarea proiectelor locale. Iaşul primeşte, în cadrul acestui program, peste 1,7 miliarde lei, din care 648 milioane lei sunt pentru apă şi canalizare, 865 milioane lei pentru drumuri şi poduri iar diferenţa pentru gaze naturale.

Aceste sume ne plasează pe locul şase în topul alocărilor pe ţară. Programul „Anghel Saligny” reprezintă soluţia finanţării investiţiilor care asigură accesul întregii populaţii, inclusiv din mediul rural, la servicii esenţiale, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului depopulării în comunităţile subdezvoltate.

Mă bucur să ştiu că judeţul Iaşi are una din cele mai consistente alocări din ţară prin Programul Anghel Saligny, motiv pentru care vreau să îi mulţumesc premierului Nicolae Ciucă pentru sprijin dar vreau să mulţumesc şi autorităţilor publice ieşene pentru maturitatea proiectelor pe care le-au înaintat şi dorinţa exprimată astfel pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Acest program întregeşte viziunea PNL privind investiţiile necesare dezvoltării României, astfel încât nicio localitate să nu fie lăsată în urmă.

Tot în cadrul programelor naţionale, reamintesc de recentele evoluţii ale Planului Naţional de Dezvoltare Locală II, pentru care am votat în Camera Deputaţilor suplimentarea acestui fond cu 3 miliarde lei şi prelungirea cu până la doi ani a contractelor de finanţare multianuale în vederea finalizării obiectivelor de investiţii incluse în această etapă. Totodată, unităţile administrativ-teritoriale vor avea posibilitatea să solicite suplimentarea sumelor alocate de la bugetul de stat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Astfel, am venit în sprijinul autorităţilor publice locale, inclusiv celor ieşene, care au fost defavorizate ca urmare a creşterii preţurilor la materialele de construcţii şi a stării de pandemie, situaţii care ar fi condus la nefinalizarea la timp a proiectelor de investiţii începute.

Începând de săptămâna aceasta, administraţiile publice locale din judeţul Iaşi pot solicita fonduri pe anumite componente ale Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acest demers, pornit cu o lună şi jumătate înainte de termen, arată implicarea responsabilă a Guvernului şi interesul PNL faţă de problemele regionale şi locale. Este vorba de surse care acoperă proiectele prietenoase cu mediul înconjurător pentru reabilitarea a clădirilor şi modernizarea localităţilor.

Alexandru Muraru,
Preşedintele PNL Iaşi
Deputat în Parlamentul României

Sursa foto: Facebook Alexandru Muraru