8 octombrie 2022

Alexandru Muraru: Fac apel public la ministrul Grindeanu să clarifice termenii de execuţie pentru autostrada A8 Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Având în vedere informaţiile contradictorii care au apărut în spaţiul public privind unele întârzieri apărute la proiectul autostrăzii A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, plecând de la declaraţia lui Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, care şi-a manifestat moderaţia privind realizarea capetelor de pe tronsonul Târgu Mureş-Târgu Neamţ de pe A8, se impune clarificarea termenilor de execuţie pentru acest proiect vital pentru întreaga Regiune de Nord-Est.

Fac apel public la ministrul Grindeanu să clarifice termenii de execuţie pentru autostrada A8 Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş şi să respecte ceea ce acest guvern şi-a asumat prin programul prezentat Parlamentului. Reamintesc că am transmis Ministerului Transporturilor o interpelare pe această temă la care aştept cu interes un răspuns asumat privind etapele şi termenele clare ale acestui proiect.

Împreună cu colegii mei liberali, am făcut eforturi ca în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să introducem spre finanţare capătul estic, care asigură legătura între Moţca, Târgu Neamţ şi Leghin, cu o lungime de 34 de kilometri, şi capătul vestic al autostrăzii, cel care asigură legătura între Miercurea Nirajului şi Târgu Mureş, cu o lungime de 25 de kilometri.

Pentru tronsonul montan al Autostrăzii A8, care este şi cel mai greu de realizat şi care presupune costuri de câteva miliarde de euro, finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Transporturi.

Stimate Domnule Ministru, 4.5 milioane de cetăţeni români care locuiesc în Moldova şi 1 milion care locuiesc în Judeţul Iaşi aşteaptă o asumare fermă, clară şi concretă în privinţa termenelor de execuţie a autostrăzii Moldova – Transilvania.

Pe această cale, fac apel şi la parlamentarii PSD Iaşi de a-şi folosi instrumentele parlamentare şi politice pentru a pune presiune pe colegul lor de partid, Sorin Grindeanu, pentru a mişca lucrurile în privinţa autostrăzii A8. Furia ieşenilor şi a moldovenilor faţă de un eventual eşec nu îi va ocoli, chiar dacă acum stau la cutie şi sunt complet absenţi din această dezbatere privind realizarea autostrăzii.

Vreau să amintesc că în ultimul an, la Iaşi, atât eu cât şi colegii mei liberali din Parlament şi din administraţia publică locală şi judeţeană, alături de asociaţii civice, am avut întâlniri cu decidenţi responsabili de implementarea proiectului de autostradă A8, în care am primit asigurări că există un ritm susţinut şi nu trebuie să avem temeri pentru acest proiect.

În ceea ce priveşte Iaşul, întreaga administraţie locală şi judeţeană a demonstrat deschidere şi mobilizare exemplară în cadrul procedurilor ce ţin de atribuţiile lor, astfel că răspunderea pentru eventualele întârzieri din acest proiect nu poate să aparţină decât Ministerului Transporturilor şi CNAIR, nevoite astăzi să clarifice starea de moderaţie a ministrului Grindeanu.

Alexandru Muraru
Deputat
Preşedintele PNL Iaşi

Sursa foto Facebook Alexandru Muraru