Publicat: 3 Aprilie, 2017 - 21:07
Share

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a avut, astăzi, o întrevedere cu ambasadorul Georgiei la București, E.S. Ilia Giorgadze.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes vizând stadiul actual și perspectivele relațiilor comercial-economice bilaterale, cu accent asupra convocării unei noi sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică, precum și aspecte referitoare la vizita oficială în România a premierului georgian, Giorgi Kvirikashvili, preconizată a avea loc în perioada următoare.

'Există un mare potențial economic, comercial și investițional pe care comunitățile de business din România și Georgia îl pot exploata mult mai intens ca până acum, diversificând paleta parteneriatelor în domenii de interes precum IT, agricultură și industria agro-alimentară, construcții civile și infrastructură, turism, sectorul hidro-energetic. Prin intensificarea dialogului pragmatic între mediile de afaceri din cele două țări, organizând cât mai multe întâlniri, avem premisele pentru stimularea comerțului româno-georgian și creșterea prezenței companiilor românești în Georgia și a celor georgiene în România', a precizat ministrul Alexandru Petrescu.

Totodată, a fost menționat interesul companiilor românești pentru participarea la programul georgian de construcție a hidrocentralelor, făcându-se referire, în context, la expertiza deținută de România în domeniu.

E.S. Ilia Giorgadze a reliefat interesul Georgiei de a învăța din experiența României în diferite sectoare, inclusiv în ceea ce privește modernizarea sectorului agricol și implementarea standardelor europene în agricultură. De asemenea, au fost prezentate aspecte legate de pregătirea vizitei în România a premierului Giorgi Kvirikashvili, mulțumind pentru deschiderea manifestată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, precum și de Camera de Comerț și Industrie a României, în privința organizării unui eveniment de afaceri în perioada imediat următoare.

Georgia este principalul partener comercial al României în zona Caucazului de sud. La 31 decembrie 2016, volumul schimburilor comerciale româno-georgiene a fost de 204,4 milioane USD. Exportul României în Georgia a însumat 194,2 milioane USD, iar importul din Georgia a fost de 10,2 milioane USD.