6 iulie 2022

Alexandru Rafila: Ar trebui să existe o strategie naţională de dezvoltare a unor servicii de asistenţă medicală primară şi asistenţă medicală ambulatorie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vicepreşedintele social-democrat al Camerei Deputaţilor, Alexandru Rafila, a militat, miercuri, pentru o strategie naţională de dezvoltare a unor servicii de asistenţă medicală primară.

„În zona ambulatoriului de specialitate şi zona medicinei primare avem doar 12,4% din cheltuieli, iar în zona prevenţiei un neglijabil 1,4%. Dacă ne uităm ce se întâmplă în acest PNRR, observăm ceva diferit. Observăm că prioritatea e reprezentată de trei spitale regionale, reabilitarea unor spitale, digitalizare şi cercetare medicală. Toată zona aceasta care ar trebui să crească, ar trebui să devină o prioritate, pentru că oamenii au nevoie de servicii medicale în apropierea domiciliului, să aibă acces uşor la servicii medicale, iar lucrul aceasta să nu îi împovăreze financiar, acest lucru este important. (…) În mod evident, ar trebui să existe o strategie naţională de dezvoltare a unor servicii de asistenţă medicală primară şi asistenţă medicală ambulatorie de specialitate şi aici aş extrapola puţin spre zona de sănătate publică, pentru că, aşa cum avem nevoie de o sănătate publică bine articulată la nivel naţional, cred că anumite servicii de sănătate publică, inclusiv serviciile medicale preventive ar trebui să se dezvolte la nivel comunitar”, a spus Rafila, la conferinţa online „Sistemul sanitar românesc. Probleme. Performanţe. Perspective”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.