26 iunie 2022

Algeria i-a cerut lui Serghei Lavrov să consolideze prezența militară rusă în Mali

harta Mali
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a vorbit pe larg cu liderii algerieni despre situația care predomină în prezent în Mali, o țară cheie și sensibilă pentru Algeria. Și în timpul acestor discuții, liderii algerieni i-au insistat mult fata de Lavrov asupra importanței consolidării în continuare a prezenței ruse în Mali. Liderii algerieni și-au exprimat temerile profunde cu privire la o probabilă dezangajare a Rusiei din Mali din cauza implicării armatei ruse în conflictul ucrainean.

O dezangajare a Rusiei din Mali este considerată la Alger ca un „scenariu de catastrofă” care va aduce actuala juntă maliană la nemulțumirile grupărilor teroriste înarmate și susținute de multe puteri străine. Pentru Alger, prezența Rusiei în Mali este o garanție a securității și stabilității care permite Algeriei cu atât mai mult să joace rolul de mediator și negociator între Bamako și diferitele facțiuni maliene implicate în acest conflict care se desfășoară la propriile frontiere de sud. Angajamentul Rusiei în Mali permite, de asemenea, Algeriei să contrabalanseze influența Franței în Sahel, care a fost considerată dăunătoare în ultimii ani la Alger, din cauza instabilității pe care a semănat-o în întreaga regiune asupra amenințărilor substanțiale de securitate ale Algeriei, spune sursa citată.

Implicarea Rusiei în Mali a oferit Algeriei un echilibru de forțe care, în ochii liderilor algerieni, face posibilă limitarea conducerii franceze în Sahel și forțarea Parisului să accepte compromisuri care nu sunt neapărat dictate de planurile sale.

Potrivit surselor publicației algeriene citate, confruntat cu îngrijorările liderilor algerieni, Serguei Lavrov a fost liniştitor, asigurand, în cadrul întâlnirilor bilaterale desfăşurate la Alger că „conflictul ucrainean nu va distrage atenţia Rusiei de la alte probleme geopolitice din lume şi Mali va continua să reprezinte o prioritate pentru diplomația africană a Rusiei”. În acest sens, au fost identificate proiecte de coordonare între Alger și Moscova. Mali este, evident, una dintre axele majore ale cooperării bilaterale dintre Rusia și Algeria.

A consemnat Ciprian Pop