30 iunie 2022

Algeria, în lumina reflectoarelor. NATO califică Algeria drept un „risc pentru securitatea Europei”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Într-o declarație recentă, Alianța Militară spune că țara nord-africană urmează exemplul Rusiei, deoarece își folosește aprovizionarea cu gaz către țările europene ca o armă diplomatică.

Într-un document lansat la începutul acestei luni, dezvăluit ieri de Business Insider, se semnalează faptul că NATO a considerat Algeria un risc pentru securitatea Europei. Amenințarea vine din furnizarea de gaz algerian către țările din sudul Europei, în special Spania, cu care Algeria a semnat acorduri de furnizare.

„Există riscul ca Algeria să-și folosească aprovizionarea cu gaze ca mijloc de presiune politică, așa cum face Rusia. Acest lucru ar reprezenta un risc pentru rezistența politică și economică a Europei. Pe termen lung, ar amenința statutul Algeriei de furnizor de energie al Europei”, a spus Alianța, amintind că „securitatea energetică a fost de mulți ani considerată un factor important în politica externă și de securitate, inclusiv în cadrul NATO”.

În aprilie anul trecut, după decizia Madridului de a autoriza fluxul invers al gazoductului Maghreb-Europa pentru a trimite gaze către Maroc, Algeria a amenințat că va rupe contractul de furnizare de gaze cu Spania dacă acesta va fi redirecționat „la o a treia destinație”. Această reacție a stârnit îngrijorare în NATO, mai ales că Sonatrach, compania algeriană de hidrocarburi, furnizează peste 40 la sută din gazele naturale pe care le importă Spania.

Relațiile dintre Algeria și Spania s-au deteriorat din cauza trădării Saharei. Pe 18 martie, guvernul de la Madrid a recunoscut suveranitatea marocană asupra Saharei Occidentale (Saharahui), Algerul și-a rechemat a doua zi ambasadorul la Madrid.

Tot atunci, Algeria a suspendat un tratat de prietenie, bună vecinătate și cooperare, semnat în 2002, cu Spania. Algerul și-a suspendat și comerțul cu Madridul. Suspendarea nu afectează, deocamdată, gazele naturale pe care țara nord-africană le furnizează peninsulei iberice.

Înspăimântat, guvernul de la Madrid s-a îndreptat mai întâi către Uniunea Europeană și apoi către NATO pentru a face presiuni asupra țării nord-africane. Rămâne doar să aflăm dacă guvernul de la Alger va ceda în fața Uniunii Europene și a NATO, întrucât Spania a demonstrat, in această situație, că nu are prea bună capacitate de reacție.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto britannica