27 octombrie 2021

Algeria își închide spațiul aerian pentru avioanele militare franceze

Harta Algeria
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Relațiile dintre Algeria și Paris s-au inrautatit brusc după declarațiile președintelui francez despre fosta colonie din nordul Africii.

Algeria și-a închis spațiul aerian avioanelor militare franceze într-o misiune în largul coastei Africii. Acest lucru a fost anunțat duminică de canalul TV Al Jazeera , citând sursele sale locale de la Alger.

Relațiile dintre Algeria și Franța au escaladat brusc după declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron despre fosta colonie. Potrivit ziarului francez Le Monde , joi, îl citează pe președintele, care, la o întâlnire cu descendenții celor care s-au opus luptătorilor pentru independența Algeriei, a spus că istoria oficială a Algeriei a fost complet rescrisă. Potrivit afirmațiilor atribuite lui Macron, „istoria Algeriei nu se bazează pe adevăruri, ci mai degrabă pe un discurs al urii față de Franța”. După cum notează ziarul francez, președintele se referea la elita guvernantă algeriană, nu la societate în ansamblu.

În Algeria, declarațiile președintelui francez au fost considerate drept o ingerință în afacerile interne, iar ambasadorul algerian de la Paris a fost revocat pentru consultări. Indignarea a fost cauzată și de declarațiile lui Macron despre sistemul politic al țării, care a spus că șeful de Stat al Algeriei „Abdelmajid Tebbun a fost prins într-un sistem foarte dur”.

Sâmbătă, biroul prezidențial a emis o declarație dură către Paris. „Aceste cuvinte sunt un atac insuportabil asupra memoriei celor 5.630.000 de martiri curajoși care și-au sacrificat viața în rezistență eroică împotriva invaziei coloniale franceze și la glorioasa revoluție a eliberării naționale”, se arată într-un comunicat publicat de agenția de presă algeriană APS. Crimele Franței coloniale din Algeria sunt nenumărate și sunt conforme cu cele mai stricte definiții ale genocidului împotriva umanității. Aceste crime nu pot fi supuse manipulării faptelor și interpretărilor atenuante”, spune președintia algeriana.

Autor Pop Ciprian-Dorel