15 august 2022

Alianţa Universităţilor Europene EUTOPIA, cu UBB membru, a fost selectată pentru noile metauniversităţi transnaţionale europene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Alianţa Universităţilor Europene EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/) din care UBB face parte este una din cele 20 de alianţe universitare pe care Comisia Europeană le-a declarat câştigătoare miercuri, 27 iulie 2022, astfel încât, în următorii patru ani (+2 suplimentari), cu un buget iniţial de peste 14 milioane de Euro, universităţile din EUTOPIA vor lucra împreună pentru a crea o metauniversitate transnaţională europeană EUTOPIA, cu programe academice, personal şi campusuri integrate. Din cei 20 de câştigători, 16 alianţe, între care şi EUTOPIA, sunt în faza cea mai avansată la nivel european pentru a construi metauniversităţile (etapa 2), iar 4 alianţe sunt noi, în faza de debut (etapa 1).

EUTOPIA cuprinde (1) Universitatea Babeş-Bolyai (Cluj-Napoca/România); (2) Vrije Universiteit Brussel (Bruxelles/Belgia); (3) Ca’Foscari University of Venice (Veneţia/Italia); (4) CY Cergy Paris Universite (Paris/Franţa); (5) University of Gothenburg (Goteborg/Suedia); (6) University of Ljubljana (Liubliana/Slovenia); (7) NOVA University Lisbon (Lisabona/Portugalia); (8) Pompeu Fabra University-Barcelona (Barcelona/Spania); (9) Technische Universitat Dresden (Dresda/Germania) şi (10) University of Warwick (Regatul Unit) şi beneficiază în acest demers de sprijinul unor parteneri asociaţi (ex. GUILD şi Euronews) şi de colaborarea unor parteneri globali care să beneficieze la rândul lor de leadershipul european EUTOPIA (ex. instituţii din Africa, Asia şi Australia).

„Mă bucur să facem parte din EUTOPIA, alături de universităţi tradiţionale şi mai noi, unite însă de valori asumate în comun: Excelenţă, Incluziune, Sustenabilitate, Cooperare/Deschidere şi Libertate Academică. Fără să renunţăm la brandul UBB, în viitor, în paralel, vom contribui la metauniversitatea europeană EUTOPIA, cu programe academice, personal şi campusuri integrate. Aşadar, nu este vorba doar despre colaborările academice clasice, ci despre integrări academice puternice. În acest fel oraşul nostru va face parte dintr-o reţea puternică de oraşe europene academice (Cluj-Napoca/Bruxelles/Veneţia/Paris/Goteborg/Liubliana/Lisabona/Barcelona/Dresda /Coventry-Warwick), ţara dintr-o alianţă academică de prestigiu, bine distribuită european (România/Belgia/Italia/Franţa/Suedia/Slovenia/Portugalia/Spania/Germania/UK), iar comunitatea UBB va avea astfel un campus academic distribuit în Europa, care va facilita formarea şi circulaţia creierelor/cunoaşterii, în spiritul „Sapere Aude””, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Rectorul UBB adaugă că, „după acceptarea UBB în GUILD în 2020 (https://www.the-guild.eu/ – organizaţia unora dintre cele mai importante universităţi europene „world-class”), după auditul QS din 2021 (QS***** – care confirmă statul „world-class” de cinci stele al UBB) şi distincţia europeană HR for Excellence in Research din 2021 (care confirmă la UBB bunele practici europene în cercetare), în 2022, prin EUTOPIA, UBB participă la construirea unei metauniversităţi europene transnaţionale cu unele din cele mai puternice universităţi din Europa. Reunind aceste realizări – alături de poziţionarea în metarankingul naţional ca prima universitate a ţării în ultimii 7 ani, deşi această referinţă este pentru noi mai ales una de benchmarking, nu de premiere -, UBB atinge astfel probabil cel mai puternic moment de dezvoltare în istoria începută din 1581, reflectând astfel exemplar nu doar valorile sale academice de „Traditio et Excelenţia”, dar confirmând plenar angajamentul nostru academic mai complex: „Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet!” Este important să înţelegem cu toţii acest lucru şi să ne ridicăm la înălţimea şansei istorice, de dragul nostru, de dragul istoriei Alma Mater Universitas Claudiopolitana, de dragul oraşului şi ţării şi, mai ales, de dragul generaţiilor care vor veni să definească această comunitate academică de tradiţiei şi excelenţă. Am ajuns aici împreună prin ce am făcut şi prin ce au făcut alţii înaintea noastră, să continuăm aşadar să facem împreună ceea ce trebuie făcut!”.

EUTOPIA a fost selectată şi finanţată de Comisia Europeană în prima competiţie de acest gen organizată în 2019, alături de încă 17 alianţe universitare, pentru a pilota posibilitatea unei metauniversităţi transnaţionale europene. Din 2021, la invitaţia EUTOPIA, UBB a devenit membru al alianţei, iar faza pilot (etapa 1) se transformă acum într-un demers programatic (etapa 2). Alături de UBB alte câteva universităţi româneşti au ajuns în această fază avansată (etapa 2), altele se află în alianţe aflate încă în faza de pilotare (etapa 1), iar unele intenţionează să aplice pentru acest mecanism în oportunităţile viitoare.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB

Sursa foto Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca