21 septembrie 2021

Alimente care stimulează producerea de melatonină, hormonul care ajută la reglarea ciclului natural de somn

sanatate bere
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Melatonina este un hormon pe care corpul îl produce în mod natural și este responsabil în primul rând de reglarea ciclului natural de somn. Întrucât secreţia de melatonină are loc pe timpul nopții, persoanele care suferă de insomnie pot dezvolta un deficit de melatonină. Din fericire, soluția pentru a stimula producerea de melatonină în corp se află la îndemâna tuturor, prin consumul și introducerea în dieta zilnică a anumitor alimente.

„Melatonina poate contribui la reducerea simptomelor depresiei sezoniere, îmbunătăți sănătatea ochilor și chiar ameliora refluxul gastroesofagian și în plus, este și un puternic antioxidant care poate oferi o mulțime de beneficii organismului. Pe lângă îmbunătățirea somnului, melatonina este implicată și în gestionarea sistemului imunitar, reglarea tensiunii arteriale și a nivelurilor de cortizol. Beneficiile melatoniei au fost semnalate și în cadrul unui studiu[1] efectuat pe 50 de persoane care suferă de insomnie, iar rezultatele au arătat că administrarea de suplimente cu melatonină, cu două ore înainte de culcare, a ajutat oamenii să adoarmă mai repede și a îmbunătățit calitatea generală a somnului”, spune dr. Corina Zugravu, 

4 alimente bogate în melatonină

Nucile

Nucile, migdalele, fisticul și caju sunt adesea considerate a fi alimente benefice pentru îmbunătățirea calității somnului. Deși cantitățile pot varia, nucile conțin melatonină, precum și minerale esențiale, cum ar fi magneziu și zinc, care sunt esențiale pentru organism. Rezultatele unui studiu[2] clinic au arătat că administrarea de suplimente ce conțineau melatonină, magneziu și zinc în cazul adulților care sufereau de insomnie, a condus la un somn mai calitativ și mai odihnitor.

Cireșele

Cireșele reprezintă o altă sursă de melatonină la îndemână în acest sezon, ce pot ajuta organismul în reglarea somnului. În timpul celor zece luni ale anului, când cireșele sunt în afara sezonului, cele uscate, dar și sucul de cireșe (fără zahăr) pot fi înlocuitori buni. Cercetătorii recomandă consumarea acestora cu o oră înainte de culcare.

Ovăzul

O altă sursă de melatonină este ovăzul, una dintre cele mai bune cereale care pot îmbunătăți calitatea somnuli. Ovazul este bogatin vitamina B6, vitamina anti-stressi melatonina. In plus, ovăzul este bogat atât în ​​calciu, cât și în magneziu, două minerale care ajută la îmbunătățirea somnuluplus, ovăzul este bogat atât în ​​calciu, cât și în magneziu, două minerale care ajută la îmbunătățirea somnului.

Berea

Studiile arată că melatonina prezentă în bere are proprietăți antioxidante și neuroprotectoare. Acest hormon poate fi găsit în diferite alimente precum fructele și legumele, dar și în băuturile fermentateprecum berea și vinul, ceea ce l-a determinat pe profesorul Javier Marhuenda să efectueze cercetarea „Melatonina în vin și bere: efecte benefice”, publicată recent în revista Molecules. Rezultatele[1] cercetării arată că nivelul de melatonină variază în funcție de procesul de fermentare. Însă, chiar și în cantități mici, contribuția melatoninei asociată cu un consum moderat de bere este suficientă pentru a avea efecte benefice pentru organism.