Publicat: 9 Iunie, 2020 - 08:00
Share

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ajutați de Jandarmeria Romana au oferit, sambata, pachete cu produse de strictă necesitate familiilor nevoiașe din urmatoarele localități: Mitocul Dragomirnei si Mihoveni, din judetul Suceava; Hlipiceni si Dragalina, din judetul Botosani; Obrijeni si Rădenii Popesti din judetul Iasi. Beneficiarii au fost persoanele vulnerabile, cu dizabilități, bătrânii singuri și familii sărace cu mulți copii, dar și familii unde adultii nu mai un loc de muncă. Actiunea umanitara este o noua editie a proiectului "Implica-te, impreuna reusim mai mult!", subsidiar al Campaniei "Caravana Bucuriei". De altfel, in perioada 23 martie – 06 iunie, printr-o amplă acțiune umanitara au fost desfășurate 112 acțiuni în 107 localități din 19 județe, distribuindu-se 2060 de pachete cu produse alimentare de strictă necesitate si produse de igiena generala. In total, sprijinul financiar oferit persoanelor vulnerabile din cele 112 localități vizitate este in cuantum de 154500 RON.

Voluntarii Paraclisului Catedralei Nationale au fost ajutati sa imparta daruri comunitatilor de catre Jandarmeria Romana. Maiorul Madonici Marius, purtator de cuvant al Inspectoratului judetean de jandarmi Botosani, a afirmat: "Jandarmii botosaneni, in colaborare cu Patriarhia Romana, prin Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, au executat o misiune mai aparte. Aceasta a constat in distribuirea de ajutoare catre persoanele cu posibilitati financiare reduse din localitatile Hlipiceni si Dragalina. Inspectoratul judetean de jandami Botosani este in permanenta alaturi de cetateni, atat pe timpul misiunilor specifice executate, cat si pe timpul campaniilor umanitare alaturi de care vom fi mereu cu bucurie".

Preotul Florin Purice, de la parohia Dragalina, comuna Hlipiceni, din judetul Botosani, a fost foarte incantat de vizita voluntarilor si a jandarmilor si i-a insotit in periplul lor la casele localnicilor. Parintele Florin Purice a declarat: "Demersul voluntarilor Paraclisului CMN, alaturi de Jandarmeria Romana, este foarte bun pentru comunitatea noastra, deoarece perioada pandemiei a facut in asa fel incat resursele persoanelor sa ajunga aproape de zero. Prin urmare, aceasta initiativa ne aduce o gura de oxigen cel putin pentru cei care mai greu reusesc sa isi procure cele necesare pentru viata de zi cu zi".

Voluntarii au mers si in judetul Iasi, unde au fost ajutati la distribuirea produselor de catre un alt grup de jandarmi, reprezentati de catre locotenent colonel Cojocariu Mihai, ofiter de relatii publice la Jandarmeria Iasi, care a specificat: "Astazi, s-a desfasurat o altfel de activitate, de obicei, colaborarea intre Jandarmeria Iasi si biserica era pe linia asigurarii masurilor de ordine publica la manifestarile cu public numeros si ma refer la manifestarile religioase, astazi, a fost o altfel de colaborare, o colaborare care a constat in ajutorarea unor persoane aflate in nevoie, cu diferite produse. Pe langa aceasta, am reusit sa si cunosc niste oameni deosebiti, si aici ma refer la preotii care slujesc in parohiile Obrijeni si Radeni Popesti, dar si la voluntarii care au venit tocmai de la Bucuresti, au innoptat pe unde au putut si dupa care au mai facut si un traseu de cateva sute de kilometri si am ramas putin surprins ca totusi mai au putere. De altfel, la activitatile acestea in care incerci sa daruiesti, primesti si ceva in schimb, iti incarca bateriile, primesti o dorinta de viata mult mai puternica, care ne ajuta sa mergem inainte".

Voluntarii si jandarmii au fost primiti si de catre preotul Andrei Petru, de la parohia Obrijeni, care a punctat: "Este o activitate care face mult bine comunitatii, avem o comunitate mica, restransa, 49 de familii, cu foarte multe nevoi persoanale, de ordin economic, administrativ, si unde mai punem faptul ca parohia are o medie de varsta de 70 de ani, multi nevoiasi, cu tinerii plecati in strainatate, care din cauza pandemie de corona virus nu au putut sa vina sa ii ajute. Este salutara aceasta actiune a Patriarhiei in colaborare cu Jandarmeria Romana si, bineinteles, ne bucuram si va mai asteptam prin parohia noastra si cu alte ocazii fericite ca aceasta de astazi. Dupa cum ati vazut si dumneavoastra, oamenii au lasat emotiile sa iasa la suprafata atunci cand v-au vazut si cand le-ati oferit aceste pachetele si i-ati privit cu lumina si cu dragoste in ochi. Zic ca este un lucru foarte mare pentru ei". 

Danut Pruna, coordonatorul Voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a subliniat: "Voluntarii continua sa sprijine satul romanesc! De data aceasta, ne-am aflat in alte trei judete, am extins aria in care am ajuns, deja am vizitat 19 judete din tara, urmeaza sa mai vizitam alte trei judete maine, deja putem spune ca am vizitat mai mult de jumatate din tara, cunoastem problemele cu care se confrunta mediul rural, batranii de la sat, familiile cu multi copii. Este foarte important pentru noi pentru ca, astfel, putem ajuta concret satul romanesc, dezvoltand si alte campanii care vin in ajutorul acestor persoane, in viitor. De altfel, noi, la Catedrala Nationala, dezvoltam foarte multe campanii care treptat se extind la nivel national si de care se bucura intreaga tara. Astazi, o colaborare frumoasa cu Jandarmeria Romana, aceasta colaborare a mai fost si in trecut si va continua. Jandarmii sunt oameni deschisi, oameni care stiu sa ajute, care se implica in societate si cand doua institutii fundamentale ale statului roman isi dau mana, vedeti ce lucruri frumoase se intampla! Am intalnit aici batrani care plangeau, nu le venea sa creada ca au primit un dar. Aici sunt sate izolate, sunt batrani uitati de lume, si pe langa faptul ca ii sprijinim cu aceste produse, cred ca cel mai important beneficiu este faptul ca reusim sa ajungem la ei, sa ii incurajam, sa isi spuna necazurile, ca au nevoie de cineva aproape. Cred ca cea mai importanta persoana in acest context este preotul, caruia oamenii îi spun durerile și necazurile și asta subliniaza rolul fundamental al preotului. Preot care nu de puține ori le cumpără medicamente acestor bătrâni, nu de puține ori le aduce hrană pentru că cunoaste situatia critica a moltora dintre ei. Si noi vom fi alaturi de aceste comunitati, iat activitati precum cea de astazi vor continua".

Medicul Ioana Alexandroaie, voluntar la Paraclisul CMN, a concluzionat: "M-a impresionat faptul ca dincolo de aceasta perioada pe care am depasit-o si de greul pe care l-a dus fiecare dintre noi, fiecare cu activitatea lui si jandarmii care au fost atat de solicitati in aceasta perioada, fiecare a gasit un pic din timpul lui sa se aplece si asupra celor care au avut cel mai mult de suferit in urma izolarii; a batranilor, a saracilor si a copiilor. Este o bucurie, este o onoare si cred ca acest lucru m-a impresionat cel mai mult sa vad puterea voluntarilor de a se uni din toate locurile, din toate colturile tarii pentru a aduce, a imparti din bucuria lor celor mai putin norocosi. Este important pentru fiecare caz in parte, prin nevoia pe care o are, chiar si un cuvant, un dar, o mana aplecata asupra lor. E o atentie de care nu prea au parte si care le aduce o mare bucurie".

Toate actiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se desfasoara cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel, si sub coordonarea Arhim. Ciprian Gradinaru.


 

Tag-uri Geo: