Publicat: 29 Aprilie, 2012 - 16:39
Share

Deputatul liberal Alina Gorghiu respinge impunerea în România a votului obligatoriu. Gorghiu a organizat, împreună cu Asociaţia "O şansă pentru viitor", o dezbatere cu tema infracţiunilor electorale, la Palatul Parlamentului.

"Printre subiectele abordate se numără sancţionarea şi mai drastică a infracţiunilor ca până acum, impunerea unei noi sancţiuni în legislaţie anume aceea de a fi sancţionaţi funcţionarii publici care săvârşesc infracţiuni şi ajută diverşi candidaţi în timpul campaniei, deşi nu au voie. Un alt subiect este impunerea sau nu a votului obligatoriu la noi în ţară. Eu consider că nu ar trebui ca în România votul să fie obligatoriu, ci să rămână reglementat în Constituţie aşa cum este acum", a declarat Gorghiu.

Gorghiu a criticat legislaţia slabă. "De vreun an mă străduiesc împreună cu colegii din ONG-uri, cu parlamentari, să lucrăm pe propunerea de Cod electoral pe care a pus-o în dezbatere publică AEP încă de la începutul anului 2010. E nevoie în momentul ăsta de o legislaţie unitară, ea se poate realiza printr-un capitol separat în noul Cod penal sau avem posibilitatea de a elabora un Cod electoral care să adune toate dispoziţiile electorale din toate legile speciale şi să formeze un tot unitar. Suntem ţara în care o lege îţi spune că este condamnată corupţia electorală, dacă se săvârşeşte în timpul campaniei electorale, iar eu ca om care a trecut prin campanii electorale vă spun că cea mai mare parte a corupţiei electorale, cea mai mare mită dată, se întâmplă în ziua alegerilor, care nu intră în campania electorală", a mai spus Gorghiu.