Publicat: 23 Februarie, 2018 - 10:25
Share
Nimeni nu o va judeca pe Laura Codruța Kovesi după argumente, ci numai după interese, după partizanat

„Argumentele ministrului sunt conștiincioase și bine construite. Făcea bine dacă astepta să se clarifice și situația de la DNA Ploiești, care nu a mai avut loc în raport, nu a fost elucidată. Decizia mi se pare inoportună. Putea să se se concentreze pe problemele procedurale care par să existe la DNA și să le rezolve. Putea apoi să motiveze de ce nu o repropune pe Laura Codruța Kovesi în apropierea mandatului, în loc să intre într-o luptă în care, la ora asta, fiecare e foarte subiectiv. PSD și Tudorel Toader sunt de o părere, președintele Klaus Iohannis e de altă părere, opinia publică la fel. Prin urmare, ne așteaptă o confruntare în care riscăm să ne focusăm mai mult pe figura doamnei Kovesi, în loc să ne concentrăm pe ceea ce merita să fie pus în prim-plan: și într-o luptă anticorupție procedurile sunt cele importante și trebuie lucrat în mod corect și ca la carte. ”susține Alina Mungiu Pippidi pentru Q Magazine.

„Argumentele sunt solide. E important argumentul că există mai multe situații în care unele înregistrări cu care s-au prezentat în proces conțineau altceva decât era la dosar. Judecătorii care au avut curiozitatea să ceară originalul, au avut surpriza să descopere că una e pe hârtie și alta e pe înregistrare. Acesta e un lucru foarte grav. Celelalte lucruri țin de suveranitatea Guvernului și de principiul separării puterilor în stat, în care Tudorel Toader are dreptate. Sigur, granița e fină. DNA are dreptul să ancheteze pe cineva care vrea să treacă o lege pentru avantajul unui infractor. Unde a greșit DNA este momentul în care au început să ancheteze ideea că Guvernul nu are dreptul să-și schimbe politica penală. Iar DNA nu face politica penală, nu e în atribuțiile instituției. A fost un conflict între puteri, iar Curtea Constituțională l-a tranșat corect. Sigur, oamenii nu vor spune că penalii au dreptul să-și facă propria politică fiindcă au câștigat alegerile. Asta nu sună foarte carismatic.

Argumentele nici nu prea contează. Nimeni nu o va judeca pe Laura Codruța Kovesi după argumente, ci numai după interese, după partizanat, după tabăra în care se află fiecare. Tudorel Toader poate să ceară revocarea procurorului-șef al DNA, întrebarea este dacă o să o și capete? Totul e la mâna președintelui, care ne-a anunțat ce va face. Vor urma, însă, noi valuri de conflict.”, a declarat politologul Alina Mungiu Pippidi .

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: