Publicat: 8 Septembrie, 2020 - 11:07
Share

Succesul guvernului Orban de la finele acestui august trebuie citat în manualele anticorupție. Deși, dacă mă gândesc mai bine, într-un singur manual anticorupție, cel în bruxeleză, pus pe coloana din dreapta (pe stînga – premierul bulgar Borisov, căruia trebuia să i se ridice MCV-ul anul ăsta și teancul de euro de pe noptieră cu care a fost filmat de atunci). Că în restul lumii ce s-a petrecut la București nu e de fapt așa de original.

Moțiunea de cenzură nu s-a mai ținut și nu se mai poate ține, ca o ilustrare a ceea ce scriam săptămâna trecută, că dacă sunteți gură cască o să rămâneți fără democrație (corupția nu e în vreun pericol nici să scadă, nici să crească la managementul actual), pentru că:

  • Un număr semnificativ de persoane de la minorități/UDMR/PSD sunt vulnerabile și li s-a scos dosarul de la cutie astfel că nu s-au mai prezentat la vot, s-au îmbolnăvit și așa mai departe. Operațiune de șantaj.
  • Un număr mai mic de persoane au primit asigurări cu pot migra la partidul de guvernare, căpăta funcții sau fi lăsate în funcțiile pe care le au și nu s-au mai prezentat la vot. Corupție politică.
  • Șeful statului, care oricum are dreptul constituțional de a numi pe cine vrea el, a făcut și gestul neconstituțional să amenințe opoziția, care pe hârtie avea majoritate parlamentară, dar de facto nu avea, că de aia e opoziție, aliații ei au fost cumpărați/șanatajați la precedenta moțiune de cenzură, că de asta avem guvern de o culoare și majoritate parlamentară de alta. Și cum șeful statului controlează serviciile secrete, iar guvernul procuratura iată o amenințare credibilă.

Evident că PSD nu merita să câștige, că e partidul care acum câțiva ani îi punea pe controlorii de trafic aerian să cotizeze direct la casieria partidului și care, când a văzut că nu mai are majoritate, trebuia să plece frumos acasă și să lase să se organizeze alegeri anticipate acum un an.

Dar nu PSD a pierdut la moțiune, ci democrația românească, arătând că dacă banii și șantajul cu dosarele sunt într-o singură mână, instituțiile democratice capătă valoarea unei sticle goale.

Cum goale sunt sticlele tuturor celor care au băut șampanie pentru a sărbători un nou succes al luptei cu corupția de moțiunea asta.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: