3 decembrie 2021

Alocuţiunea ministrului apărării naţionale cu prilejul Zilei Armatei României – Mormântul Ostaşului Necunoscut, 25 Octombrie 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Domnule Preşedinte,
Domnule Prim-ministru,
Doamnelor şi domnilor parlamentari şi miniştri,
Distinşi veterani de război,
Dragi militari,
Distinşi invitaţi,

Ziua Armatei României este, în fiecare an, momentul în care onorăm, cu mândrie şi respect, faptele de arme ale înaintaşilor noştri, sacrificiul lor pentru independenţa şi suveranitatea României.

De fiecare dată când Ţara a fost în cumpănă, militarii români au luptat cu vitejie pentru păstrarea fiinţei naţionale şi pentru a proteja fiecare palmă de pământ românesc.

Ziua de 25 Octombrie 1944 a devenit o dată-simbol al eliberării de sub ocupaţie străină a oraşului Carei, a Ardealului şi a întregii Românii.

Ne plecăm frunţile cu respect în memoria celor care s-au sacrificat pentru a duce la îndeplinire această misiune de onoare, pentru atingerea idealului de libertate al românilor.

Transmitem, astăzi, puţinilor veterani de război care mai sunt printre noi recunoştinţa noastră şi le dorim multă sănătate. Fără sacrificiul lor, fără curajul de care au dat dovadă în cele mai grele momente ale vieţii lor, pe câmpurile de bătălie ale celei mai mari conflagraţii cunoscute de omenire, istoria noastră ar fi fost cu siguranţă diferită!

Ziua Armatei este şi un prilej de evaluare a activităţii pe care am desfăşurat-o timp de un an. Astfel, am continuat demersurile pentru înzestrarea militarilor cu echipamente şi tehnică de înaltă tehnologie, cu implicarea industriei de apărare autohtone; îmbunătăţirea procesului educativ din instituţiile militare de învăţământ; creşterea gradului de instruire a militarilor prin intensificarea pregătirii şi participarea la exerciţii naţionale şi multinaţionale. Am pus un accent deosebit pe dezvoltarea unei culturi instituţionale centrată pe cunoaştere şi inovaţie.

În ultimul an, complementar misiunilor noastre curente, am încheiat un proiect de suflet al tuturor românilor, concretizat în restaurarea, reabilitarea şi conservarea Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial, de pe Caraiman.

În plan internaţional, am continuat să acţionăm pentru întărirea organismelor de apărare colectivă din care facem parte. Graniţa de est a ţării noastre, în toate cele trei dimensiuni ale sale – terestră, aeriană şi navală este o parte importantă a flancului estic al NATO şi graniţă a Uniunii Europene. Vom continua, în plan militar, să acţionăm în mod responsabil, predictibil şi coordonat cu aliaţii şi partenerii noştri, pentru întărirea rolului României de pol de stabilitate în regiunea Mării Negre.

Anul acesta am încheiat participarea Armatei României la misiunea din Afganistan. Prezenţa noastră acolo, modul de asumare şi ducere la îndeplinire a misiunilor, au contribuit la creşterea prestigiului internaţional şi a credibilităţii României privind capacitatea de a-şi asuma obligaţiile ce-i revin ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Aducem, astăzi, un omagiu tuturor militarilor care şi-au jertfit viaţa în teatrele de operaţii.

Le mulţumesc, cu acest prilej, tuturor militarilor care au îndeplinit sau îndeplinesc astăzi misiuni în celelalte teatre de operaţii ori pe teritoriul naţional. Ei sunt dovada cât se poate de concretă că jurământul rostit la înrolarea în Forţele Armate ale României, de a ne apăra Ţara chiar cu preţul vieţii, reprezintă valoarea fundamentală pe care se clădeşte cariera fiecăruia dintre militarii noştri.

Dragi militari,

Este al doilea an când Ziua Armatei României este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns şi cu respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2.

Doresc să vă mulţumesc pentru eforturile deosebite pe care le-aţi făcut pentru a sprijini cu toate forţele şi mijloacele efortul de combatere a pandemiei COVID-19 la nivel naţional. Aţi arătat cu prisosinţă că misiunea voastră este să protejaţi şi să sprijiniţi cetăţenii atunci când sunt în pericol, să salvaţi vieţi şi să contribuiţi la înlăturarea efectelor acestei boli necruţătoare.

Ziua Armatei României nu este doar o sărbătoare a militarilor, este a tuturor românilor care îşi iubesc Ţara, este ocazia de a vă arăta preţuirea noastră şi de a vă mulţumi pentru devotamentul şi profesionalismul cu care vă îndepliniţi misiunile.

Transmit astăzi gândul meu de apreciere tuturor celor care şi-au servit Patria română cu credinţă, militari activi, în rezervă sau retragere şi, în mod special, veteranilor de război şi celor din Teatrele de Operaţii.

Transmit, totodată, felicitări şi urări de succes întregului personal al Armatei României!

La mulţi ani Armatei României!
La mulţi ani, România!”