7 august 2022

Altă „teorie a conspirației” se adeverește – Israelul elimină numerarul

Distribuie pe rețelele tale sociale:
      „Teoreticienii conspirației” au spus de mult că planul elitelor globale este de a interzice utilizarea numerarului și, în schimb, de a introduce monede digitale care vor fi pe deplin controlate. Este un pas absolut obligatoriu dacă doriți să stabiliți un control complet al populației, deoarece numerarul este greu de controlat.
În aceste zile, această teorie a conspirației este realizată și în mod convenabil în Statul Israel. Și, pe lângă interzicerea tranzacțiilor, Tel Avivul anunță deja și interzicerea păstrării unor sume mari de numerar. Și, desigur, folosesc „lupta împotriva criminalității și presupusa răspândire a virusului prin numerar” ca justificare pentru aceste mișcări. Așadar, toate acestea sunt prezentate ca ceva spre „binele nostru” și, din nou, cetățenii trebuie să renunțe la libertățile lor în schimbul „securității”…știți povestea ..sigur ați mai auzit-o.
De la 1 august, în Israel intră în vigoare o nouă lege care va interzice plata unor sume mari de bani în numerar și cecuri bancare. Scopul acestei așa-zise „reforme”, potrivit unui comunicat emis de Administrația Fiscală israeliană, este lupta împotriva crimei organizate, spălării banilor și evaziunii fiscale.
Conform noii legi, orice plată către o companie de peste 6.000 șekeli (1.700 USD) trebuie efectuată prin metode alternative, cum ar fi transferul digital sau cardul de debit. Comerțul între cetățeni privați care nu sunt enumerați ca proprietari de afaceri va fi limitat la 15.000 în monedă locală (4.360 USD) în numerar. Acesta este un alt pas în lupta Israelului împotriva utilizării numerarului. Anterior, numerarul de până la 11.000 (3.200 USD) putea fi utilizat în tranzacții comerciale.
„Vrem ca cetățenii să reducă utilizarea numerarului”, a spus Tamar Bracha, care este responsabilă cu aplicarea legii în numele Administrației Fiscale din Israel, pentru The Media Line. „Scopul este reducerea fluidității numerarului pe piață, în principal pentru că organizațiile criminale se bazează pe numerar. Prin limitarea utilizării sale, activitățile criminale sunt mult mai greu de desfășurat”, a spus sursă citată.
Mai puțini bani pe piață
Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să fie mai puțini bani pe piață.
Uri Goldman, un avocat care a reprezentat clienții într-un recurs împotriva legii din 2018, susține că principala problemă a legii este că pur și simplu nu este eficientă.
„Discutam proiectul de lege. Datele pe care le-am adus au arătat că, de la intrarea în vigoare a primei faze a legii, suma de numerar de pe piață nu a făcut decât să crească. Este clar că ceva nu funcționează”, a declarat Goldman pentru The Media Line.
Goldman a explicat și dezavantajul legii. „Când legea a fost adoptată, în Israel erau peste un milion de cetățeni fără conturi bancare. Legea i-ar împiedica să facă orice fel de afaceri și, practic, ar transforma 10 la sută din populație în infractori”, a spus el.
Comerțul cu Cisiordania și palestinienii rămâne neschimbat
Există câteva excepții de la noua lege: instituțiile caritabile, care sunt cele mai frecvente în societatea ultraortodoxă; și comerțul cu palestinienii din Cisiordania, care nu sunt cetățeni ai Israelului. În cazul acestora din urmă, tranzacțiile care implică sume mari de numerar vor fi permise, dar vor necesita un raport detaliat către autoritatea fiscală israeliană.
Bracha spune că aceste excepții sunt limitate în timp și sunt menite să ajute instituțiile și populațiile care nu au alternativă, oferindu-le timp să-și schimbe metodele de plată.
Goldman nu crede că asta va ajuta. „Nu cred că cineva va găsi o soluție”, a spus el. „Această parte a legii promite, practic, palestinienilor din Cisiordania și evreilor ultra-ortodocși o cale de ieșire. Este nedrept pentru restul oamenilor și mă îndoiesc că se va schimba în viitor.”
Legea, propusă inițial în 2015, a fost aprobată în 2018. În forma sa inițială, includea un articol care interzice deținerea privată a unor sume mari de numerar și limitează suma permisă la 50.000 (14.500 USD). Deși acest articol nu a trecut la momentul respectiv, Ministerul de Finanțe israelian intenționează să-l supună din nou la vot în parlamentul țării după viitoarele alegeri.
Potrivit Administrației Fiscale, alte câteva țări au legi paralele, care s-au dovedit a fi eficiente. Criticii cred, însă, că cel puțin un aspect trebuie să se schimbe pentru ca legea să funcționeze.
„Ar trebui să permită oamenilor, măcar o dată, să declare toți banii pe care îi au și să îi bage în bancă. În caz contrar, banii s-ar putea să nu fie folosiți la fel de mult ca înainte, dar sunt încă acolo, plutesc. Dacă găsesc o modalitate legală de a face asta, asta ar putea declanșa o schimbare”, a spus Goldman despre idee, despre care a menționat că a fost propusă în discuțiile preliminare ale proiectului de lege, dar nu a fost niciodată aprobată.
Sursa foto: pixabay
A consemnat Ciprian Pop