Publicat: 11 August, 2020 - 12:17
Share

Programul de educaţie digitală "Şcoala din valiză" se extinde în alte 35 de şcoli din mediul rural din România în anul şcolar 2020/2021, ajungând astfel să funcţioneze într-un număr total de 50 de unităţi de învăţământ. Noile şcoli au fost selectate în urma unui apel public de înscriere lansat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia Vodafone România, care desfăşoară împreună acest proiect încă din 2018. Bugetul alocat noului an şcolar este de 500.000 euro.

Cele 35 de şcoli în care proiectul se va extinde începând din toamnă sunt:

1. Liceul Tehnologic Jacques M. Elias Sascut, Bacău
2. Şcoala Gimnazială Tărlungeni, Braşov
3. Şcoala Gimnazială Nr.1 Gălbinaş, Călăraşi
4. Şcoala Gimnazială Golăieşti, Iaşi
5. Şcoala Gimnazială Crizbav, Braşov
6. Şcoala Gimnazială "Nicolae Iorga" Buhalniţa, Iaşi
7. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Ardeoani, Bacău
8. Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Zăpodeni, Vaslui
9. Şcoala Gimnazială Nr.1 Bălteni, Vaslui
10. Şcoala Gimnazială Nr.1 Domniţa, Iaşi
11. Şcoala Profesională Gropniţa, Iaşi
12. Şcoala Gimnazială "Prof. Ioan Dănilă" Ghermăneşti, Vaslui
13. Şcoala Gimnazială "Ştefan Cel Mare" Dancu, Iaşi
14. Şcoala Gimnazială Bonţida, Cluj
15. Şcoala Gimnazială Glodenii-Gândului, Iaşi
16. Şcoala Gimnazială Poieni, Cluj
17. Şcoala Nr. 1 Poienarii De Muşcel, Argeş
18. Şcoala Gimnazială Măneşti, Dâmboviţa
19. Şcoala Gimnazială Dăeşti, Vâlcea
20. Şcoala Gimnazială Nr.1 Sănduleni, Bacău
21. Şcoala Gimnazială Mironeasa, Iaşi
22. Liceul Teoretic Comuna Peciu Nou, Timiş
23. Şcoala Gimnazială "Gheorghe Şincai" Râciu, Mureş
24. Şcoala Gimnazială Augustin, Braşov
25. Şcoala Gimnazială "Gheorghe Popovici" Apateu, Arad
26. Şcoala Gimnazială "Nicodim Ganea" Bistra, Alba
27. Şcoala Gimnazială Nr.1,Sat Ibăneşti, Vaslui
28. Şcoala Gimnazială "Gheorghe Şincai", Şinca Veche, Braşov
29. Şcoala Gimnazială "Victor Ion Popa" Iveşti, Galaţi
30. Şcoala Gimnazială "Vasile Mitru", Neamţ
31. Şcoala Gimnazială Mologeşti, Vâlcea
32. Şcoala Profesionala "Valea Stanciului", Dolj
33. Şcoala Gimnazială Comandor Alexandru Cătuneanu
34. Şcoala Profesională, Fântânele, Iaşi
35. Colegiul Pentru Agricultură şi Industrie Alimentară "Ţara Bârsei" Prejmer, Braşov

În cadrul programului "Şcoala din valiză" a fost lansat, la începutul lunii iunie 2020, un apel public de înscriere pentru şcolile din mediul rural ale căror cadre didactice pot să predea minimum două lecţii digitale pe săptămână. Au aplicat 203 şcoli în total, iar 47 dintre acestea au trecut în etapa finală de jurizare, etapa interviurilor, în cadrul căreia şcolile selectate au furnizat informaţii suplimentare despre activitatea lor şi posibila implicare a acestora în program.

Începând din această toamnă, cele 35 de şcoli selectate vor fi dotate cu câte o valiză cu tehnologie: laptop dedicat profesorului şi tablete pentru elevi, alături de acces la internet, la o platformă digitală de învăţare şi la formarea profesională continuă a cadrelor didactice.

În contextul actual, generat de virusul COVID-19, toate şcolile înscrise în programul "Şcoala din valiză" îşi vor putea deschide porţile pentru noul an şcolar în septembrie, indiferent de cadrul ales de către autorităţile locale la acel moment, conform celor trei scenarii anunţate, respectiv: verde - toţi elevii vor veni la şcoală, galben - o parte dintre elevi vor învăţa în sălile de clasă, iar restul vor studia online sau roşu - lecţiile se vor ţine exclusiv online.

În prezent, "Şcoala din valiză" este operaţional în 22 de unităţi de învăţământ din 11 judeţe, având peste 11.000 de beneficiari, dintre care 6.000 sunt beneficiari direcţi (profesori şi elevi).

Proiectul are trei componente principale. Prima este dotarea şcolilor cu infrastructură hardware mobilă, oferită gratuit acolo unde aceasta este fie absentă, fie deficitară. Echipamentele sunt dezvoltate pe baza conceptului "Instant Classroom" şi constau într-un kit sub formă de valiză, care conţine un laptop pentru profesor şi 30 de tablete pentru elevi. În plus, acolo unde este nevoie, şcolile vor beneficia de internet gratuit din partea Vodafone România.

A doua componentă este formarea competenţelor digitale ale profesorilor, cu aplicabilitate directă în activitatea de la clasă. #ŞcoalaDinValiză răspunde, astfel, unei probleme de ordin sistemic a învăţământului preuniversitar din România, respectiv deficitul de competenţe în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei în scopuri educaţionale.

A treia componentă a proiectului este reprezentată de platforma www.scoaladinvaliza.ro şi resursele educaţionale disponibile prin intermediul acesteia, respectiv lecţii digitale create de profesori, accesibile pentru elevi atât la clasă, cât şi acasă. Platforma de e-learning a fost dezvoltată conform cerinţelor profesorilor şi va continua să fi îmbunătăţită permanent, în funcţie de nevoile utilizatorilor.

Şcoala din valiză înseamnă o abordare de tip 360 de grade a educaţiei digitale. Proiectul susţine profesorii şi elevii din mediul rural să-şi dezvolte abilităţile digitale prin acces gratuit la platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro, la o valiză tehnologică dotată cu tablete şi laptop şi la internet, dar şi prin formarea profesională continuă a cadrelor didactice. Îi ajutăm pe profesori să fie mai încrezători în forţele proprii, să creeze şi să susţină lecţii digitale interactive, iar astfel, împreună cu aceştia, îi sprijinim pe elevi să fie pregătiţi pentru o piaţă a muncii dominată tot mai mult de tehnologie. În acest fel, profesorii transformă şcoala, iar elevii învaţă cu mai multă plăcere şi se dezvoltă pentru a face faţă într-o lume a viitorului. Şcoala din Valiză înseamnă învăţământ digital accesibil şi de calitate.

*** World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În peste 30 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe. Mai multe detalii despre fundaţie: www.worldvision.ro, www.facebook.com/WorldVisionRomania, blog.worldvision.ro/.

*** Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga ţară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ şi www.facebook.com/fundatiavodafone.