Publicat: 20 August, 2019 - 10:57
Share

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a acordat unui producător din Bucureşti încă şase atestate pentru produse tradiţionale în cursul săptămânii trecute. 

Astfel, acesta a primit atestat pentru şase produse tradiţionale obţinute din carne de porc: caltaboş ţărănesc meştesugari de gusturi, tobă ţărănească meşteşugari de gusturi, drob de casă meşteşugari de gusturi, cârnaţi măcelăreşti meşteşugari de gusturi, cârnaţi ţărăneşti meşteşugari de gusturi, lebăr ţărănesc meşteşugari de gusturi. 

Cârnaţii măcelăreşti mestesugari de gusturi sunt un preparat din carne specific sezonului rece, nelipsiţi de pe mesele de sărbători în special cu ocazia Crăciunului şi a Anului Nou. Aceştia se obţin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei dulce. Tradiţia fabricării cârnaţilor este moştenită de la breslaşii bucureşteni de acum 200 ani şi păstrată până în prezent.

Caltaboşul ţărănesc meşteşugari de gusturi este un preparat din carne de porc, măruntaie de porc şi orez, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de alegerea condimentelor şi de echilibrul dintre organele de porc şi grăsimea folosită la acest preparat şi afumarea corespunzătoare. Produsul tradiţional caltaboş se consumă ca aperitiv, în special de sărbătorile de Crăciun. Tradiţia fabricării este moştenită de la hangii bucureşteni, cu o vechime în zonă de peste 50 ani, fiind transmis de la o generaţie la alta.

Cârnaţii ţărăneşti meşteşugari de gusturi se obţin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, provenite de la porci crescuţi în ferme cu renume, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei iute. Secretul cârnaţilor ţărăneşti meşteşugari de gusturi constă în calitatea şi prospeţimea cărnii şi a faptului că este tăiată la bardă, a ingredientelor de calitate, în proporţii corecte şi uscarea/ afumarea lor corespunzătoare. 

Drobul de casă meşteşugari de gusturi se obţine din ficat de porc (70%), carne porc şi prapure porc iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, piper negru, verdeţuri, ouă crude şi fierte. 

Drobul de casă meşteşugari de gusturi este un preparat din carne specific sărbătorilor pascale, nelipsit de pe masa de Paşte. Secretul drobului de casă meşteşugari de gusturi îl reprezintă compoziţia specifică, în care se regăseşte în proporţie de peste 70% ficat de porc şi verdeţuri în proporţii corecte, prapur şi coacere /afumare corespunzătoare.

Lebărul ţărănesc meşteşugari de gusturi este un preparat din ficat de porc şi carne de porc, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit a produsului lebăr ţărănesc meşteşugari de gusturi este dat de materia primă, de condimentele folosite, precum şi durata de fierbere a acestora. 

Toba ţărănească meşteşugari de gusturi este un preparat tradiţional obţinut din rasoale şi organe de porc. Secretul gustului constă în măiestria utilizării condimentelor în amestec cu organe şi carnea de porc care aminteşte de aroma produsului tradiţional de odinioară. 

Reamintim că MADR susţine producătorii autohtoni, încurajându-i să-şi înregistreze produsele tradiţionale în scopul promovării produselor locale, a diversificării producţiei, şi pentru menţinerea patrimoniului naţional în privinţa gustului şi savorii preparatelor autentice pregătite după reţete străvechi. În acest fel, produsele tradiţionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conştiinţa şi identitatea naţională, pe de o parte şi interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte.