Publicat: 24 Februarie, 2020 - 13:07
Share

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti împreună cu alte 23 de universităţi europene şi instituţii de cercetare din 16 state UE propun o viziune ambiţioasă în cadrul Acordului European "Green Deal" - acord propus de Comisia Europeană în Decembrie 2019.

Pentru a face faţă unei provocări de această amploare, declaraţia comună "Spre o agricultură fără pesticide chimice" semnată duminică, 23 februarie 2020, de 24 de organizaţii de cercetare din 16 ţări europene, la iniţiativa Institutului francez INRAe şi a omologilor săi germani ZALF şi JKI, propune un efort fără precedent care aduce comunitatea europeană de cercetare agricolă în jurul acestei viziuni ambiţioase - o agricultură fără pesticide chimice.

Declaraţia comună a fost semnată în cadrul Salonului Internaţional Agricol de la Paris, în prezenţa Ministrului francez pentru Afaceri Europene - Amelie de Montchalin, cu sprijinul ministrului francez al Agriculturii - Didier Guillaume.

Se stabileşte astfel o alianţă europeană de cercetare, care are ca scop construirea unui parcurs ştiinţific, în cadrul Acordului European "Green Deal".

Parteneriatul vizează dezvoltarea unei agriculturi durabile capabile să producă alimente sănătoase, menţinând în acelaşi timp sisteme agroalimentare productive, economic solide.

Prin intermediul reţelelor proprii, cele 24 de organizaţii semnatare au elaborat deja mai multe direcţii comune de cercetare, precum: valorizarea principiilor agroecologice pentru dezvoltarea unor sisteme de producţie rezistente la boli; exploatarea potenţialului ridicat de selecţie a plantelor; dezvoltarea utilizării de noi tehnologii şi agro-echipamente; înţelegerea pârghiilor şi obstacolelor tranziţiei socio-economice etc. Strategia concepută pune în discuţie metodele actuale de cercetare prin integrarea abordărilor sistemice şi multidisciplinare. Obiectivul principal este acela de a crea un sistem ştiinţific deschis (open science system), în care cercetătorii colaborează strâns cu agricultorii pentru a implementa prompt schimbările, împărtăşind eforturile şi rezultatele pe tot continentul, considerând toate tipurile de agricultură şi integrând varietatea climatică şi pedologică pentru a testa soluţiile alternative la o scară mai mare.

Aceste 24 de instituţii de cercetare au decis să acţioneze împreună pentru a găsi alternative la utilizarea pesticidelor chimice în Europa şi pentru a sprijini politicile publice naţionale şi europene.

Semnatarii:

1. Aarhus University, Denmark

2. Agricultural Academy, Bulgaria

3. Agricultural University of Athens, Greece

4. Agroscope, Switzerland

5. Alma Mater Studiorum - University of Bologna, Italia

6. Centre de cooperation internationale en recherche agronomique pour le developpement, France

7. Consiglio Nazionale delle Ricerche, Italia

8. Hungarian Research Institute of Organic Agriculture, Hungary

9. French National Research Institute for Agriculture, Food and Environment- INRAE, France

10. Institute of Agriculture and Food Biotechnology - IBPRS, Poland

11. Julius Kuhn-Institute - JKI, Germany

12. Latvia University of Life Sciences and Technologies, Latvia

13. Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research - ZALF, Germany

14. National Agriculture Research and Innovation Centre - NAIK, Hungary

15. Natural Resources Institute Finland - Luke, Finland

16. Rzeszow University of Technology, Poland

17. Sant'Anna School of Advanced Studies, Italia

18. Swedish University of Agricultural Sciences - SLU, Sweden

19. Szent Istvan University, Hungary

20. Teagasc - Agriculture and Food Development Authority, Ireland

21. University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Romania

22. University of Life Sciences in Lublin, Poland

23. Vytautas Magnus University Agriculture Academy, Lithuania

24. Zagreb University, Faculty of Agriculture, Croaţia