Publicat: 28 August, 2012 - 21:15
Pe 15 Iulie au fost 42,4 grade la Giurgiu

Temperaturile caniculare "istorice" înregistrate au sărit cu mult peste mediile climatologice, iar meteorologii avertizează că ar trebui să ne obişnuim cu vremuri tot mai fierbinţi.

Luna Iulie 2012 a fost cea mai călduroasă din ultimii 51 de ani. În România s-a înregistrat o temperatură medie lunară de 23,7 grade, comparativ cu valoarea medie multianuală de 19.2 grade. Primele două luni ale verii au confirmat tendinţa de încălzire în contextul fenomenului schimbărilor climatice.

Şi în August am avut zile de foc în România. Termometrele au indicat 43,5 grade Celsius la Giurgiu, valoare apropiată de recordul absolut al lunii, 44,5 grade Celsius.

Fenomenul de încălzire globală nu înseamnă doar temperaturi mai ridicate, ci şi creşterea numărului şi frecvenţei fenomenelor meteo extreme. Trecerile rapide de la cald la frig, sau de la secetă severă, la vijelii şi inundaţii, sunt din ce în ce mai evidente.

Şi în lunile August şi Septembrie va fi destul de cald. Conform informaţiilor de la Centrul European pentru prognoza vremii pe termen mediu (ECMFW) estimează pentru România faptul că, în lunile August şi Septembrie temperaturile medii lunare pot fi mai ridicate decât în mod normal, în aceste condiţii va fi secetă pedologică, cu diferite grade de intensitate.