Publicat: 11 Noiembrie, 2016 - 09:00

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie a început vineri, partidele politice şi candidaţii independenţi având la dispoziţie 29 de zile să îi convingă pe alegători să îi voteze. În total, 6506 candidaţi se vor lupta pentru a obţine un mandat de senator sau deputat.

Noul Legislativ va avea aproximativ 466 de parlamentari faţă de 588, câţi au fost aleşi în anul 2012, când sistemul electoral prevedea colegii uninominale.

Norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 de cetăţeni şi un senator la 168.000 de locuitori.

Peste 170 de femei se află pe listele de candidați pentru alegerile parlamentare din decembrie în colegiile din București.

PNL deschide lista de la Camera Deputaților cu Adriana Săftoiu, iar PSD la Senat cu Ecaterina Andronescu. Tot o doamnă regăsim şi in deschiderea listei PRM, Camera Deputaților: Lidia Vadim Tudor.

UDMR este formațiunea cu cele mai multe femei pe listele de la București — 27. Pe locul doi se clasează PSD, cu 22 de doamne care candidează, Alianța România Noastră — 20, USR și PRM cu câte 19 femei pe listă, PNL — 17, PRU și ALDE cu câte 15 doamne candidat, PMP — 10 și PSR — 6. Singura formațiune politică înscrisă în cursă la București care nu are nicio doamnă pe liste este Partidul Ecologist Român, care are în Capitală doar patru candidați — doi la Camera Deputaților și doi la Senat.

În această campanie, candidaţii nu vor mai putea folosi vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie sau care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar.

Candidaţii la Parlament vor avea la dispoziţie un buget maxim de 60 de salarii minime brute.

“Cheltuielile privind realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de către competitorii electorali! o Spre exemplu, dacă limita maximă de cheltuieli pentru un candidat este de 60 de salarii de bază minime brute pe ţară, însă acesta a depus contribuţii în valoare de 20 de salarii de bază minime brute pe ţară, valoarea maximă a cheltuielilor electorale va fi de 20 de salarii de bază minime brute pe ţară”, conform AEP.

O altă noutate ar fi aceea că afişele electorale vor avea dimensiuni mai reduse decât în alţi ani.

“Acestea trebuie să aibă ca dimensiuni cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură, afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală trebuie să aibă cel mult, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate numai în locurile speciale pentru afişaj electoral stabilite prin dispoziţie a primarului”, potrivit legislaţiei în vigoare.