20 septembrie 2021

Ambasada britanică la Londra a calificat descrierea evenimentelor din Marea Neagră drept „inexactă”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ambasada britanică la Moscova a reacționat la situație cu distrugătorul Defender în Marea Neagră , subliniind că descrierea evenimentelor de către partea rusă a fost inexactă.
Miercuri, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că distrugătorul britanic Defender a trecut frontiera rusă și a intrat în apele rusești la trei kilometri în regiunea Capului Fiolent (Crimeea). După aceea, nava de patrulare a frontierei ruse a efectuat un foc de avertizare, iar o aeronavă Su-24M a efectuat „bombardamente de avertizare” în direcția distrugătorului.
În canalul său Telegram, ambasada britanică la Moscova a indicat că „nu s-au tras focuri de armă asupra distrugătorului Defender”.

„Nava Marinei Regale a făcut o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei în conformitate cu dreptul internațional. Descrierea acestor evenimente de către partea rusă este inexactă”, a scris ambasada.

Conform punctului de vedere al Londrei, distrugătorul Defender nu a intrat în apele Rusiei

Distrugătorul Forțelor Aeriene Britanice nu se afla în apele teritoriale rusești, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului prim-ministrului britanic. „După cum știți, Marea Britanie nu recunoaște pretenția rusă la Crimeea și continuăm să aderăm la consensul internațional conform căruia anexarea Crimeii este ilegală”, a adăugat el.

Anterior, Departamentul Britanic al Apărării a spus că nu s-au tras focuri de avertizare asupra distrugătorului, iar nava făcea un pasaj pașnic prin apele teritoriale ale Ucrainei în conformitate cu dreptul internațional. De asemenea, Ministerul Apărării britanic a declarat că Rusia desfășoară practici de tragere în Marea Neagră și a avertizat în prealabil „comunitatea maritimă” despre acțiunile sale.
Crimeea a devenit o regiune rusă după ce s-a ținut acolo un referendum în martie 2014, în care 96,77% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului s-au pronunțat  în favoarea aderării la Rusia. Ucraina consideră că Crimeea este teritoriul său propriu, dar ocupat temporar. Conducerea rusă a afirmat în repetate rânduri că locuitorii Crimeei au votat în mod democratic, în deplină conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU, pentru reunificarea cu Rusia. Potrivit președintelui rus Vladimir Putin , problema Crimeei este „definitiv închisă”.

La randul sau, Ministerul de Externe rus a evaluat acțiunile distrugătorului britanic în Marea Neagră

Moscova califică acțiunile distrugătorului britanic în Marea Neagră drept o provocare gravă; ambasadorul britanic va fi convocat la sediul MAE rus, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zakharova .
„Calificăm acest lucru drept o provocare care contravine dreptului internațional și legislației rusești. Aș dori, de asemenea, să informez că ambasadorul britanic va fi convocat la Ministerul de Externe al țării noastre”, a spus ea într-un briefing pentru presa locală miercuri.

Flota Mării Negre, împreună cu Serviciul de Frontieră al FSB din Rusia, au stopat încălcarea frontierei de stat rusești. Pentru a face acest lucru, a fost necesar să se tragă focuri de avertizare de-a lungul cursului distrugătorului, după care acesta a părăsit apele teritoriale ale Federației Ruse.

La randul sau, un expert militar, Căpitanul rezervist Serghei Gorbaciov a  numit ținta provocării distrugătorului britanic în Marea Neagră

Cu provocarea sa, distrugătorul britanic a dorit să arate recunoașterea statutului rus al Crimeei și să creeze un precedent pentru trecerea fără obstacole în apele teritoriale rusești, susține Director al Institutului Militar din Sevastopol , secretar al societății științifice militare a Flotei Mării Negre, căpitanul de rangul 1 în rezervă, Serghei Gorbaciov, in declarațiile sale pentru pentru RIA Novosti .

Marea Britanie a răspuns unei declarații despre încălcarea frontierelor ruse de către un distrugător
„Aceasta este o provocare deliberată și planificată. Au pornit de la recunoașterea Crimeii ca fiind rusă și, prin urmare, recunoașterea apelor teritoriale din jurul ei ca fiind rusești. Așa că au dorit să demonstreze recunoașterea lor printr-o mișcare atât de provocatoare , dar nu au reușit. Sperau că partea rusă va arăta inacțiune, indecizie, pentru a transforma acest lucru într-un precedent și a-l implementa la nivel de sistem „, a declarat Gorbaciov pentru RIA Novosti.

Potrivit acestuia, armata britanică nu a reușit să îi sperie pe marinarii ruși și nici pe polițiștii de frontieră. „Acțiunile noastre au fost absolut verificate. Ne-am demonstrat capacitatea și am demonstrat că acestea sunt apele noastre și le vom proteja”, a spus Gorbaciov.

 

Ciprian Pop