Publicat: 6 August, 2019 - 13:35
Share

Ambasada Republicii Tunisiene în România mulţumeşte profund autorităţilor române pentru reînoirea susţinerii acordate Tunisiei ca urmare a decesului Preşedintelui Republicii Tunisiene, Feu Mohamed Beji Caid Essebsi, pe 25 iulie 2019. Acest sprijin dovedeşte încă o dată relaţiile excelente de cooperare şi prietenie care leagă cele două ţări.

Ambasada a primit cu mare consideraţie scrisoarea de condoleanţe adresată de Excelenţa Sa domnul Klaus Werner Yohanns, Preşedintele României, autorităţilor tunisiene, în care a salutat eforturile depuse de Feu Mohamed Beji Caid Essebsi pentru consolidarea democraţiei în Tunisia.

Ambasada salută, de asemenea, sprijinul exprimat de Ministerul Afacerilor Externe al României faţă de Tunisia într-un comunicat de presă emis cu această ocazie tristă, în care Ministerul român şi-a exprimat regretul pentru decesul unei personalităţi emblematice din istoria Tunisiei.

În plus, a fost foarte apreciată prezentarea condoleanţelor Guvernului României Tunisiei, de către doamna Monica Dorina Gheorghiţă, Secretar de Stat pentru Afaceri Globale la Ministerul Afacerilor Externe al României, care s-a prezentat în acest scop la sediul Ambasadei. În mesajul său din cartea de condoleanţe, pe care Ambasada a deschis-o cu această tristă ocazie, doamna Gheorghiţă a evidenţiat rolul jucat de Feu Mohamed Beji Caid Essebsi în procesul democratic tunisian, precum şi sprijinul său pentru eforturile depuse de comunitatea internaţională pentru consolidarea păcii şi securităţii.

Ambasada Tunisiei în România doreşte să îşi exprime recunoştinţa faţă de membrii corpului diplomatic acreditaţi în România şi de diverşi prieteni ai Tunisiei care şi-au prezentat condoleanţele Guvernului şi poporului tunisian.

În faţa acestei triste circumstanţe, Tunisia a dat dovadă de maturitate democratică şi instituţională. Tranziţia puterii a fost lină.

În conformitate cu Constituţia tunisiană, Excelenţa Sa, domnul Mohamed Ennaceur, Preşedintele Parlamentului, a asigurat interimatul funcţiei de Preşedinte al Statului încă din 25 iulie 2019, în aceeaşi zi cu decesul lui Feu Mohamed Beji Caid Essebsi.

În conformitate cu dispoziţiile articolelor 84 şi 85 ale Constituţiei, preşedintele Mohamed Ennaceur va trebui să organizeze alegeri prezidenţiale într-o perioadă de 45 până la 90 de zile de la data de 25 iulie.

În acest sens, Instanţa Superioară Independentă pentru Alegeri a decis, aplicând cele două articole din Constituţie menţionate mai sus, organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate la mijlocul lunii septembrie 2019 şi menţinerea datelor prevăzute pentru alegerile legislative (octombrie 2019).

În cadrul Conferinţei şefilor misiunilor diplomatice şi consulare organizate la 01 august 2019, corpul diplomatic tunisian a adus un omagiu defunctului. S-a decis, de asemenea, să dea numele lui Feu Mohamed Beji Caid Essebsi Academiei diplomatice tunisiene.

Omagiul adus defunctului de către diverse ţări prietene şi mai multe personalităţi şi organizaţii regionale şi internaţionale, în special Organizaţia Naţiunile Unite, este o dovadă a succesului experienţei democratice tunisiene şi a înrădăcinării valorilor universale în Tunisia, în termeni de respectarea drepturilor omului şi a statului de drept.

 

Tag-uri Institutii: