28 mai 2022

Ambasada României în Italia participă pentru prima dată la Noaptea Muzeelor, deschizându-şi porţile publicului larg

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ambasada României în Italia se alătură pentru prima dată, sâmbătă, 14 mai 2022, evenimentului Noaptea Muzeelor de la Roma, manifestaţie extinsă şi la misiunile diplomatice acreditate în capitala Italiei, universităţi şi instituţii italiene, organizată la iniţiativa Primăriei din Roma.

Cu această ocazie, Ambasada României în Italia va găzdui expoziţia artistei Luminiţa Ţăranu, intitulată „Metamorfoze/Metamorfosi”, care va putea fi admirată pe parcursul vizitei ghidate la sediul misiunii diplomatice.

Luminiţa Ţăranu, artist plastic, s-a născut la Lugoj, România, în 1960. A absolvit Universitatea Naţională de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în 1985, la clasa Prof. Octav Grigorescu. Titlul echivalent i-a fost recunoscut de Accademia di Belle Arti din Bologna în 1993. În 1987 a obţinut Bursa Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru desen şi gravură. Din 1987 trăieşte şi lucrează în Italia. A realizat numeroase expoziţii personale şi a participat la tot atâtea expoziţii de grup şi colective în spaţii publice şi private, muzee şi galerii în Italia şi în străinătate.

Lucrările sale se află în colecţiile unor importante muzee italiene şi în România. Activitatea şi lucrările sale au fost evaluate de importanţi critici şi istorici de artă italieni precum Giorgio Di Genova, Mario de Candia, Alberto Dambruoso, Simonetta Lux, Maurizio Vitiello, Barbara Martusciello, Arnaldo Romani Brizzi, Ivana D’Agostino, Cinzia Folcarelli, Federica Di Castro, Stefania Severi, dar şi de critici de artă români precum Grigore Arbore Popescu, Ionel Bota, Adrian Guţă.

Firul conducător al parcursului său artistic este „metamorfoza”, care devine şi metodă de lucru şi de cercetare a transformării conceptuale şi structurale în formă grafică, picturală, de instalaţii mega-obiectuale, digitale şi performance. Pe lângă premiile obţinute în Italia, în 2018 i-a fost conferit „Premiul de Excelenţă” al Guvernului României „100 pentru Centenar” (10 personalităţi române în Italia), pentru activitatea artistică.

Ambasada poate fi vizitată, în mod gratuit, în intervalul 14.00 – 2.00 (ultima intrare la ora 1.00). Adresa: Via Nicola Tartaglia, 40 – 00197 Roma.

Amplasată în cartierul Pinciano, zonă rezidenţială centrală a Romei, clădirea Ambasadei României în Italia a fost construită în 1922 şi a fost cunoscută sub numele de Villa Peragallo până în 1962, când devine sediul misiunii diplomatice române. Clădirea a fost proiectată de Marcello Piacentini, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi italieni, autor, între altele, al stilului monumentalist. Descendenţii fostului proprietar al Villei Peragallo deţin Hotelul Savoy din centrul Romei.

Evenimentul la care Ambasada s-a asociat este organizat şi promovat de Primăria Romei, Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali şi Zetema Progetto Cultura.