8 decembrie 2021

Ambasada Rusiei în Serbia nu a recunoscut decizia Kosovo de a expulza diplomații rusi aflați la post în cadrul Biroului său de Legatura de la Pristina, in Kosovo

Harta SERBIA
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ambasada Rusiei în Serbia nu a recunoscut decizia Kosovo de a expulza diplomații rusi aflați la post în cadrul Biroului său de Legatura de la Pristina, in Kosovo
Ambasada Rusiei  la Belgrad numește decizia Kosovo de a expulza diplomați o provocare
Ambasada Rusiei în Serbia nu recunoaște decizia „guvernului” kosovar  de a „expulza” diplomații și o consideră o provocare, a informat vineri serviciul de presă al misiunii diplomatice.
Președintele autoproclamatului Kosovo, Viosa Osmani, a declarat mai devreme că îi „expulează” pe cei doi diplomați prezenți la Pristina din biroul Ambasadei Rusiei în Serbia.„Nu recunoaștem „independența” Kosovo și, în consecință, „guvernul” regional „și alte” structuri. „Pentru noi, nicio „decizie” de la Pristina nu are forță legală. Pe baza Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU , vom coopera cu Misiunea ONU interimară de administrare în Kosovo (UNMIK), inclusiv cu privire la această problemă „ , a declarat ambasada.
Ambasada rusă de la Belgrad a menționat că „consideră încercări absolut inacceptabile de a împiedica diplomații noștri acreditați la UNMIK să își desfășoare activitățile legitime – în întregime în cadrul dreptului internațional -.” Mișcarea Pristinei a fost descrisă în declarație ca „o provocare împotriva diplomaților ruși”.

La sfârșitul lunii septembrie, autoritățile kosovare au provocat în mod artificial tensiune în nordul provinciei, în urma căreia traficul peste granița administrativă a fost blocat. Forțele speciale albaneze din Kosovo au fost trimise în zona populata de sârbi, au fost desfășurate vehicule blindate și arme grele. Urmare a confruntărilor, au existat victime în rândul populației civile. Datorită medierii Uniunii Europene, problema pare să fi fost rezolvată. Totuși, cerneala nu a avut timp să se usuce în temeiul acestor acorduri, deoarece pe 13 octombrie au existat noi cazuri scandaloase. În timpul unor raiduri si controale la magazinele și farmaciile din Kosovska Mitrovica și Zvecan, forțele speciale kosovare au folosit arme de foc, gaze lacrimogene împotriva civililor. Zeci de persoane au fost rănite si de aceasta data.
Ciprian Pop