Publicat: 4 Mai, 2018 - 12:34

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi Asociaţia Environ cu sprijinul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) au organizat joi, 26 aprilie 2018, la sediul universităţii, o dezbatere pe tema stopării poluării cu materiale plastice.

Evenimentul s-a înscris în seria de acţiuni de conştientizare derulate la nivel global pentru a celebra Ziua Pământului.

În prezenţa domnului Ernest J. Abisellan, Economic Counselor în cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, a domnului Remus Pricopie, rectorul SNSPA, precum şi a reprezentanţilor Asociaţiei Environ, cei aproximativ 100 studenţi participanţi s-au implicat în dezbaterea privind măsurile necesare pentru limitarea efectelor poluării cu plastic asupra mediului.

Discuţia a avut ca punct de plecare proiecţia filmului ,,A Plastic Ocean", în regia lui Craig Leeson, un documentar în care cercetătorii arată că în Oceanul Pacific se găseşte mai mult plastic decât plancton. Dezbaterea a pus accent asupra alternativelor disponibile pentru înlocuirea ambalajelor de plastic, conştientizarea impactului de mediu pe care îl au obiceiurile de consum, importanţa responsabilităţii şi implicării individuale.

"Ziua Pământului este un bun prilej pentru a organiza acest gen de activităţi menite să crească nivelul de conştientizare şi interes privind problemele de mediu cu care ne confruntăm. Deşeurile aruncate întâmplător poluează mediul terestru şi ajung în final în oceane, afectând sănătatea vieţuitoarelor marine şi în cele din urmă, a oamenilor. La nivel internaţional, Statele Unite încurajează inovaţia tehnologică în domeniul deşeurilor, cercetarea ştiinţifică şi investiţiile în infrastructură, precum şi colaborarea sectorului public şi privat. Este important însă să reţinem că schimbarea începe cu fiecare dintre noi", a declarat Ernest Abisellan, Consilierul Economic al Ambasadei SUA.

Peste 300 de milioane de tone de plastic sunt produse anual şi folosite pentru fabricarea sticlelor, ambalajelor, a pungilor şi altor materiale. Din această cantitate, doar 10% se reciclează, restul ajungând în gropile de gunoi sau aruncate întâmplător în natură, determinând contaminarea solului şi a apei cu substanţe chimice periculoase şi punând astfel în pericol sănătatea oamenilor şi a animalelor.

"Poluarea generată de deşeuri este una din cele mai grave probleme de mediu la nivel global. Împreună cu Ambasada SUA ne-am dorit să implementăm iniţiativa Earth Day la nivel naţional şi beneficiind de sprijinul SNSPA, să aducem în atenţia tinerilor problemele de mediu, încercând să dezvoltăm o comunitate de consumatori educaţi, care ţin cont de impactul asupra mediului atunci când aleg să cumpere un produs şi înţeleg consecinţele asupra naturii, climei şi sănătăţii", a declarat Andrei Orban, preşedintele Asociaţiei Environ.

EarthDay 2018 s-a derulat sub motto-ul End Plastic Pollution, acţiunile derulate având drept obiective eliminarea plasticului de unică folosinţă, promovarea reciclării în procent de 100%, influenţarea factorilor de decizie la nivel mondial şi schimbarea comportamentului uman.

Ziua Pământului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1970, iar începând cu anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a Planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.
 

Tag-uri Nume: