Publicat: 13 Ianuarie, 2017 - 17:46

Ambasada SUA va fi închisă luni, 16 ianuarie, când se sărbătoreşte Martin Luther King Jr. Day.

Toate serviciile ambasadei îşi vor relua activitatea marţi, 17 ianuarie.

Preşedintele american Ronald Reagan a semnat la 2 noiembrie 1983 legea care instituie o sărbătoare federală care să fie celebrată an de an în a treia zi de luni din ianuarie pentru comemorarea lui Martin Luther King. Pentru prima dată, Ziua Martin Luther King a fost marcată la 20 ianuarie 1986.
Pastorul Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1964, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare, s-a născut în Atlanta, Georgia, la 15 ianuarie 1929, în familia unui pastor baptist.
A absolvit cursurile Colegiului Morehouse în 1948 iar în 1951, cursurile teologice ale Seminarului Teologic Crozer. Şi-a obţinut doctoratul în 1955, la Universitatea Boston.
Devenit, în 1954, pastor la Biserica Baptistă din Dexter Avenue, în localitatea Montgomery din statul Alabama, King s-a transformat într-un puternic militant pentru drepturile civile ale afro-americanilor din statele sudiste. În 1955 a organizat cel mai important protest al afro-americanilor, boicotul transportului public din Alabama de către afro-americani, care erau nevoiţi să călătorească în locuri speciale. Militant paşnic împotriva segregării pe criterii rasiale, King şi-a câştigat respectul societăţii americane. Un talentat orator, în discursurile sale King a făcut apel la valorile creştine şi la idealurile americane care i-au animat pe primii colonişti din America de Nord.
A fondat, în 1957, ”Southern Christian Leadership Conference” , care a devenit una dintre cele mai importante mişcări pentru eliminarea segregării rasiale din Statele Unite. Curtea Supremă de Justiţie, la care King a apelat în numeroase rânduri, a eliminat treptat toate discriminările rasiale din sudul SUA. În 1963, marşul din Washington a influenţat puternic percepţia opiniei publice americane şi internaţionale asupra problemelor din sudul Statelor Unite.
A fost asasinat în Memphis, Tennessee, la 4 aprilie 1968.