Publicat: 16 Ianuarie, 2015 - 17:17
Share

mbasada Statelor Unite va fi închisă luni, 19 ianuarie, când se sărbătoreşte Martin Luther King Jr. Day. 

Toate serviciile Ambasadei îşi vor relua activitatea marţi, 20 ianuarie. 

In fiecare an, in a treia zi de luni din ianuarie, se sarbatoreste in Statele Unite ziua nationala consacrata memoriei lui Martin Luther King Jr. (nascut pe 15 ianuarie 1929).

Martin Luther King Jr. a fost cel care spus: "Istoria va consemna faptul ca cea mai mare tragedie a acestei perioade de tranzitie sociala nu a fost urletul puternic al celor rai, ci tacerea de neiertat a celor buni", cuvinte care ne pot trezi noua, romanilor, mai ales in aceste timpuri dificile, sentimente dureroase.

Acest pastor american de culoare a devenit cunoscut in Montgomery (Alabama) in 1955 dupa ce a organizat boicotarea companiei de transport din oras, responsabila pentru tolerarea segregatiei in vehiculele pe care le administra.

A devenit un lider al miscarii pentru drepturi civile si egalitate sociala si a dus o lupta continua impotriva discriminarii rasiale, o lupta a carei caracteristica esentiala a fost non-violenta.

A avut norocul de a vedea inca din timpul vietii cateva rezultate ale activitatii sale neobosite. Remarcabil din acest punct de vedere este anul 1964, an ce i-a adus semnarea de catre presedintele Johnson a legii drepturilor civile care punea capat oricarei forme de discriminare si decernarea premiului Nobel pentru pace. A fost a treia persoana de culoare ce a primit acest prestigios premiu - lista ajungand astazi la douasprezece.

La patru ani de la aceste evenimente, in aprilie 1968, a fost asasinat, la numai 39 de ani, intr-un hotel din Memphis, moartea sa socand si impresionand o lume intreaga. La fel ca in cazul disparitiei altor personalitati si in jurul mortii sale au aparut o serie de controverse si s-a dezvoltat chiar ipoteza conspiratiei.

Ni-l putem aminti astazi pe Martin Luther King Jr., chiar il putem vedea si asculta, gratie unui film postat pe YouTube, ce contine inregistrarea celebrului sau discurs tinut pe 28 august 1963, in fata a 250.000 de simpatizanti, cu ocazia unui mars organizat in Washington. Este vorba despre discursul ce contine descrierea visului sau pentru o noua America.