26 mai 2022

Ambasadorul afgan în Tadjikistan vorbește despre rezistența împotriva talibanilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ambasadorul afgan în Tadjikistan vorbește despre rezistența împotriva talibanilor

Ambasadorul afgan în Tadjikistan, Muhammad Zahir Agbar , a declarat într-un interviu acordat agenției ruse de știri RIA Novosti că există rezistenţă în Afganistan împotriva talibanilor nu numai în Panshir , ci şi în Kandahar şi în regiunea Andarab din provincia Baghlan.
„Nimeni nu se aștepta ca talibanii să preia țara atât de repede și să cuprindă Kabulul . Țara avea peste 50 de mii de oameni sub arme, bine antrenați și echipati și a existat un acord cu Statele Unite că ar trebui să ne protejeze, dar nu au făcut-o. (Fostul președinte afgan Ashraf – n.red.) Ghani a fugit, având un acord secret cu niște talibani, a trădat oamenii care l-au ales președinte”, a spus diplomatul, acreditat la post de fostul regim.Ambasadorul afgan a amintit că 33 de provincii din Afganistan, cu excepția Panshirului, s-au predat talibanilor. El a menționat că nimeni nu se aștepta „la o asemenea dezvoltare a evenimentelor și nu era pregătit pentru război, pentru că în ultimii 20 de ani Panshir a fost un defileu turistic, un loc de odihnă”.

„Rezistența de acolo nu avea o armată pregătită și arme pentru a-i respinge pe talibani, dar, totuși Panshirul luptă, nu se predă. Timp de două zile oamenii au stat acolo, mitinguri sunt în desfășurare cu lozinci „Jos talibanii!” Oamenii s-au ridicat si în Kandahar și Andarab. Sunt sigur că, foarte curând, întreaga țară se va ridica împotriva talibanilor, iar aceasta va fi nu numai rezistență militară, politică, ci și la nivel național a tuturor segmentelor populației”, a spus Agbar.

foto: youTube

Ciprian Pop