8 decembrie 2021

Ambasadorul Chinei la Singapore a declarat că Statele Unite „au deschis o cutie a Pandorei în Asia atunci când au creat AUKUS”

Distribuie pe rețelele tale sociale:
„Acțiunile Washingtonului vor contribui la scăderea nivelului de încredere și la o cursă a înarmărilor”, a spus Hong Xiaoyong

Statele Unite, prin crearea formatului de securitate AUKUS cu Australia și Marea Britanie, au deschis o cutie a Pandorei în Asia care ar putea duce la o cursă a înarmărilor. Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Singapore, Hong Xiaoyun, a scris despre acest lucru într-un articol publicat joi în ziarul The Straits Times .

„AUKUS deschide o cutie a Pandorei, care nu va aduce prosperitate sau stabilitate regiunii [Asia-Pacific], ci va contribui în schimb la un declin al încrederii și la o cursă a înarmărilor, poate chiar confruntare militară. Și acest lucru nu este un interes pentru niciunul stat regional. „, – a subliniat diplomatul.

Beijingul, a spus el, „a atras atenția asupra declarațiilor recente ale administrației Biden despre absența aspirațiilor pentru un nou război rece”. În același timp, „este puțin probabil ca acțiunile Statelor Unite să pară convingătoare în acest sens”, a remarcat ambasadorul. „De la Five Eyes Intelligence Alliance (Five Eyes, care include Australia, Regatul Unit, Canada, Noua Zeelandă și Statele Unite), Dialogul de securitate cvadripartit (Australia, India, Statele Unite și Japonia) până la AUKUS, Washington formează din ce în ce mai multe alianțe mici care conduc din ce în ce mai mult la tensiuni „, a spus diplomatul chinez. „Deci”, a continuat el, „trebuie să întrebați ce anume vor SUA în regiune”.

„Mulți savanți subliniază că toate aceste mecanisme sunt îndreptate împotriva Chinei, iar acest lucru duce la confruntarea multor forțe”, a spus Hong Xiaoyong.

„Guvernul SUA s-a lăudat întotdeauna că susține o ordine internațională bazată pe reguli. În plus, Statele Unite au fost întotdeauna în fruntea tuturor proceselor privind problemele nucleare din Coreea de Nord și Iran, primele care le-au impus sancțiuni unilaterale. „, a spus diplomatul. „Cu toate acestea, în cazul Australiei, aliatul lor, au minimizat în mod clar importanța problemei neproliferării. Un astfel de contrast seamănă cu standardele duble”, a spus ambasadorul. „Și este o abordare cu vădit dublu standard să o numim o regulă”, a adăugat Hong Xiaoyong.

Liderii din Australia, Marea Britanie și Statele Unite au semnat un acord de cooperare AUKUS pe 15 septembrie, care include construirea a cel puțin opt submarine nucleare de către Canberra folosind tehnologia americană, primul dintre care va intra în serviciu în 2036.

Ciprian Pop