27 octombrie 2021

Ambasadorul chinez în Afganistan a negat datele privind prezenta armatei chineze la baza aeriană Bagram

Bagram, Afghanistan 07.10.2012: Afghan soldiers at Military Checkpoint in Afghanistan near Bagram

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mai ziare afgane au raportat anterior că reflectoarele au fost aprinse pentru prima dată de la retragerea armatei SUA din Afganistan la aceasta baza, iar mișcarea personalului militar care, probabil, ar fi putut fi trimis din China, a fost observată la Bagram.

La randul sau, Ambasadorul chinez aflat la post la Kabul, Wang Yu, a negat informațiile difuzate anterior în mass-media despre sosirea trupelor chineze la cea mai mare bază aeriană din Afganistan, în apropierea orașului Bagram (provincia Parwan).

„Cei care au fabricat zvonuri despre prezența trupelor chineze la baza aeriană Bagram și-au urmărit propriile obiective egoiste”, a scris luni diplomatul pe Twitter.

Pe 2 octombrie, mai multe ziare afgane au raportat că s-au aprins reflectoare la baza militară de la Bagram pentru prima dată de la retragerea forțelor SUA din Afganistan, precum și mișcarea soldaților care, probabil, ar fi putut fi trimiși din China .

La 30 septembrie, reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Republicii Populare Chineze, colonel Wu Qian, a negat deja afirmații similare care au apărut în mass-media indiană, numindu-le „ficțiune pură”.

Pe 20 septembrie, canalul TV indian News18 a raportat si el că delegația chineză a vizitat baza aeriană Bagram. Potrivit acestuia, China, Pakistanul și guvernul interimar al Afganistanului format de mișcarea radicală talibană iau în calcul și posibilitatea creării unui mecanism de schimb de informații între serviciile de informații din cele trei țări.

În 2001-2021, aerodromul Bagram a servit ca cea mai mare bază a coaliției internaționale condusă de Forțele Armate SUA în Afganistan. La 1 iulie, americanii au părăsit baza aeriană, iar la 15 august a intrat sub controlul talibanilor.

Autor Ciprian Pop