21 septembrie 2021

Ambasadorul francez la Kiev: Aderarea Ucrainei la NATO nu este încă realistă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Kievul ar trebui să se concentreze asupra procesului de reformă internă, spune Etienne de Ponsen

Aderarea Ucrainei la NATO este încă puțin probabilă, astfel încât Kievul ar trebui să se concentreze asupra procesului de reformă internă. Acest lucru a fost declarat de ambasadorul francez în Ucraina, Etienne de Ponsen.

„Preferăm și să insiste asupra punerii în aplicare a ceea ce a fost convenit anul trecut, în special în cadrul parteneriatului extins între NATO și Ucraina“, – a spus el într – un interviu pentru TSN.ua

Ambasadorul a subliniat că, pentru a obține MAP (Planul de acțiune pentru aderare) și aderarea la NATO, Ucraina trebuie să „construiască un consens”. „Consensul acum, așa cum am spus, este să realizăm ceea ce există, ceea ce a fost deja declarat, în special în comunicatul final al summitului NATO de la Bruxelles. Deci, să ne facem temele și să nu deschidem o perspectivă care nu este încă realistă . „a spus de Ponsen.

Aspirația Ucrainei la NATO
La summitul de la București din aprilie 2008, Alianța Nord-Atlantică a adoptat o declarație politică conform căreia Ucraina și Georgia vor deveni în cele din urmă membre NATO, dar a refuzat să ofere ambelor țări planuri de acțiune pentru a se pregăti pentru aderarea la alianță, care este primul pas în procedura legală pentru aderarea la organizație …. În același timp, potrivit experților de la Bruxelles, peste 12 ani, Kievul și Tbilisi s-au îndepărtat mai degrabă de perspectiva aderării la alianță. NATO nu acceptă statele cu probleme teritoriale nerezolvate, deoarece apartenența lor poate trage întreaga alianță într-un conflict militar.

În februarie 2019, Rada Supremă a aprobat amendamente la constituție care consacră aspirațiile Ucrainei la NATO cu formularea „ireversibilității cursului euroatlantic”. Asigurarea până în 2020 a compatibilității depline a Forțelor Armate din Ucraina cu armatele țărilor NATO este consacrată în noua doctrină militară a țării adoptată în 2015.

Ucrainei i sa acordat statutul de partener NATO cu capacități sporite.
Redactor Ciprian Pop