Publicat: 21 Ianuarie, 2015 - 18:02
Share

Viceprim-ministrul pentru Securitate Națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a conferit Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne lui François SAINT – PAUL, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Franței în România, în semn de apreciere pentru contribuția adusă la consolidarea relațiilor dintre ministerele de interne ale celor două țări.

Cu acest prilej, vicepremierul a transmis condoleanțe în nume personal și al angajaților Ministerului Afacerilor Interne pentru tragedia teribilă care a zguduit Franța în urmă cu două săptămâni.

”(...) Evenimentele din Franța au impus reanalizarea tuturor componentelor sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, în special cele în plan legislativ. Cred că această analiză a fost făcută în mod individual de fiecare stat european, însă am convingerea că pasul următor este acela ca împreună, la nivelul Uniunii Europene, să putem găsi o soluție integrată, unitară și eficientă pentru a întări securitatea cetățenilor noștri”, a subliniat oficialul român. 

Totodată, vicepremierul Gabriel OPREA a precizat că ”fenomene specifice terorismului se manifestă tot mai evident în spațiul european, iar acest lucru nu poate fi ignorat sau tolerat”, și ”Uniunea Europeană are datoria de a demonstra lumii că spațiul de libertate, securitate și justiție creat de fondatorii acestui proiect și îmbogățit odată cu includerea fiecăruia dintre cele 28 de state membre nu poate fi zdruncinat și că cei peste 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii sunt protejați în fața acestor riscuri”.

La rândul său, Excelența Sa François SAINT – PAUL, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Franței în România a mulțumit pentru înalta distincție care i-a fost acordată și declarat: „Nu trebuie să rămânem siderați, la nivel psihologic sau politic, ci trebuie să reacționăm și să fim conștienți de ceea ce trebuie să facem. La nivel european, trebuie să apară noi axe de reflecție. Trebuie explorate noi axe de cooperare la nivelul poliției.
Trebuie să avem o reflecție suplimentară a ceea ce trebuie să facem pentru a lucra împreună inclusiv pentru ceea ce se întâmplă pe Internet. Nu e vorba de a restrânge libertatea de exprimare, e vorba de a proteja”.

Cei doi oficiali au subliniat colaborarea foarte bună în plan operativ, dintre cele două ministere de interne, un exemplu în acest sens fiind misiunile comune ale celor 37 de polițiști români aflați în prezent în Franța. Totodată, cei doi demnitari și-au exprimat convingerea că această colaborare poate fi extinsă și în alte domenii care privesc siguranța și securitatea propriilor cetățeni.

Placheta de onoare a M.A.I. este cea mai înaltă distincție a Ministerului Afacerilor Interne și a Guvernului României, în domeniul securității naționale, care se acordă personalităților străine și române, dar și angajaților M.A.I., pentru merite deosebite.