Publicat: 10 Octombrie, 2012 - 18:00
Share
Crimele împotriva evreilor au avut loc în contextul colapsului statului de drept - bate dl Gitenstein saua ca sa priceapa iapa

 Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a declarat, cu ocazia comemorării Holocaustului în România, că azi „rememorăm o crimă îngrozitoare comisă aici, în România, şi în Europa, cu peste şase decenii în urmă”.

"În mai 2011, doi fii ai României, incomparabilul Elie Wiesel şi judecătorul Steven Breyer, de la Curtea Supremă a Statelor Unite, prieten al României şi nepot de român, au vorbit despre statul de drept şi despre Holocaust în Congresul SUA, la Washington. Wiesel a explicat că evreii au fost abandonaţi nu doar de concetăţenii lor, ci şi de judecători şi instanţe. Aşa cum a explicat el, judecătorii din perioada Holocaustului erau lipsiţi de independenţă, compasiune, integritate morală şi curaj. Judecătorul Breyer a susţinut că cele mai eficiente obstacole în calea viitoarelor genocide sunt controlul puterii arbitrare elaborând constituţii şi oferind instanţelor independente şi procurorilor puterea să aplice prevederile acestora.

Oamenii mă întreabă de ce insistă atât de mult americanii asupra statului de drept, a independenţei judecătorilor şi procurorilor şi de ce luăm atât de ferm atitudine în această privinţă. Facem acest lucru pentru că nu credem că scopul scuză mijloacele şi pentru că susţinem cu tărie că tirania majorităţii trebuie controlată de raţiune şi justiţie. Închei precum Breyer, cu un verset din Psalmul 89 din Biblie: „Dreptatea şi judecata sunt temelia scaunului Tău de domnie”. Şi, aşa cum spunea unul dintre părinţii fondatori ai Americii, „vigilenţa constantă este preţul libertăţii”.

Fie ca noi, americanii, şi dumneavoastră, românii, să nu uităm niciodată această atitudine. Nu cred că există alt mod mai potrivit de a comemora sutele de mii de evrei români şi romii care au murit aici în anii '40.

Dumnezeu să binecuvânteze America! Dumnezeu să binecuvânteze România!".