17 septembrie 2021

Ambasadorul Turciei în Kârgâzstan a primit o notă de protest în legătură cu răpirea unui cetățean kârgâz

Orhan Inandi
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ambasadorul Turciei în Kârgâzstan a primit o notă de protest în legătură cu răpirea unui cetățean kârgâz
Ankara i s-a cerut să-l înapoieze pe Orkhan Inanda la Bișkek

Ministerul Afacerilor Externe din Kârgâzstan a înmânat o notă ambasadorului turc în republică, Sadyk Dogan, în legătură cu răpirea cetățeanului kârgâz, Orhan Inanda de către autoritățile turcești. Acest lucru a fost anunțat marți de Ministerul de Externe al Kârgâziei.

„Șefului misiunii diplomatice turce i s-a înmânat o notă în legătură cu operațiunea de către partea turcă a arestării și rapirii unui cetățean al Republicii Kârgâze, Inanda către Republica Turcia”, se spune în mesaj. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Bishkekul a subliniat inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni, care „încalcă grav principiile și normele de bază ale dreptului internațional, inclusiv în domeniul respectării drepturilor și libertăților omului, consacrate în Declarația Universală a Drepturilor Omului și Pactul internațional privind drepturile civile și politice și alte documente „.

Kârgâzstanul a solicitat, de asemenea, Ankarei să il inapoieze pe Inanda la Bișkek și să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că este tratat în mod corespunzător și că nu se folosesc acte violente și degradante împotriva sa.
Inandy a venit în Kârgâzstan din Turcia în 1995 și a creat o rețea de instituții de învățământ populare „Zapat” în aceasta republică. În prezent include 16 licee, Universitatea Ala-Too și cinci școli, în care studiază astăzi aproape 10,5 mii de oameni. În 2012, Inandy a primit cetățenia kirghiză. Pentru contribuția sa la dezvoltarea sistemului de învățământ, i s-a acordat medalia „Dank” și o diplomă a guvernului.

Inandy a fost răpit în Bișkek în noaptea de 31 mai spre 1 iunie. Timp de o lună, mitingurile au continuat în capitala Kârgâzstanului, cerând să-i se clarifice soarta. Luni, șeful Statului turc, Tayyip Erdogan, a anunțat arestarea lui Inanda și livrarea acestuia în țară. Potrivit acestuia, desi fara ca partea turca sa aduca dovezi concludente, Inandy era șeful organizației FETO (pe care Ankara o numește teroristă și consideră că este responsabilă pentru încercarea de lovitură de stat din 2016) pentru Asia Centrală.
foto: 24.kg
Ciprian Pop