30 septembrie 2022

Ambasadorul Ucrainei în Turcia a semnalat condiția pentru reluarea transportului maritim de produse agricole

Distribuie pe rețelele tale sociale:

După cum a spus Ambasadorul Vasily Bodnar, de la Ankara, „acest lucru este posibil numai dacă „armele sunt transferate la Kiev pentru a se proteja împotriva amenințărilor de pe mare” și participarea forțelor navale ale țărilor terțe.

„Aș dori să exprim recunoștința Turciei pentru eforturile sale în acest sens [de a crea un coridor sigur pentru exportul de produse agricole din Ucraina pe mare]. În același timp, vreau să subliniez că nu există acorduri între Ucraina, Turcia și Rusia încă în această problemă”, a spus el. Diplomatul a făcut următoarea declarație la postul de televiziune CNN Turk – „Sunt necesare garanții de securitate eficiente pentru reluarea transportului maritim. Astfel de garanții trebuie furnizate prin trimiterea de arme adecvate Ucrainei pentru a-și proteja coastele de amenințările maritime și participarea forțelor navale terțe pentru protejarea părții corespunzătoare a Mării Negre”.

Potrivit diplomatului ucrainean, Kievul „colaborează în prezent cu ONU și partenerii la posibilitatea creării unui coridor umanitar pentru exportul de produse agricole din Ucraina”.

La randul sau, Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va discuta cu conducerea turcă miercuri, la Ankara, problemele creării unui „coridor de cereale”. Autoritățile turce au semnalat anterior că negocierile privind crearea unui așa-numit centru de cereale la Istanbul decurg în general bine și livrările de cereale ucrainene prin Marea Neagră și prin strâmtori ar putea începe în viitorul apropiat.

Situația din Ucraina și sancțiunile pe scară largă impuse Rusiei de SUA și UE au dus la întreruperi în aprovizionarea cu cereale, ceea ce crește riscul unei crize alimentare în mai multe țări din lume. De la începutul anului, prețurile la grâu și porumb au crescut semnificativ. Stocurile de grâu, după cum s-a remarcat la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din 21 mai, „în lume vor dura doar 10 săptămâni, iar situația este mai proastă decât în criza din 2007-2008”.

Lavrov a declarat anterior că „criza alimentară din lume a avut loc cu mult înainte de începerea unei operațiuni militare speciale în Ucraina, cauzele acesteia fiind, printre altele, pandemia de coronavirus și calculele greșite ale țărilor occidentale”. În același timp, Lavrov a adăugat că „situația actuală a exacerbat problema, iar sancțiunile occidentale au devenit unul dintre motivele cheie ale întreruperii aprovizionării cu alimente, ceea ce a exacerbat criza”.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: kibris haber ajans