2 august 2021

American Independent Film Festival oferă din nou spectatorilor ocazia să vadă film indie nord-american pe marele ecran

Clapper board and film tape with dark background, 3d rendering. Computer digital drawing.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Iconic Jarmusch, Cohen, Linkater – open air la AIFF.5
Proiecţii între 23 şi 27 iunie la Cinema Muzeul Ţăranului şi Food Hood

La cea de-a 5-a ediţie, American Independent Film Festival oferă din nou spectatorilor ocazia să vadă film indie nord-american pe marele ecran, cu a sa „putere brută, viscerală, o forţă care depăşeşte în intensitate blockbustere, studiouri, strategii, bugete, o forţă a majorităţii filtrată prin talentul unor noi generaţii de cineaşti care reinventează cinemaul, îl adaptează nevoilor lor, a vocii lor creatoare şi, în felul acesta schimbă, puţin câte puţin, felul în care noi toţi facem film” afirma regizorul Gus Van Sant într-o discuţie cu criticul de film Todd McCarthy.

Între 23 şi 27 iunie la Cinema Muzeul Ţăranului Român şi, open air, la Food Hood, intrăm pe teritoriul neconvenţionalului cu o selecţie de filme ce au impresionat deopotrivă critica şi publicul în festivalurile importante ale lumii.

Printre ele, în premieră naţională, The Nest | Cuibul, un „studiu extrem de nuanţat al psihologiei jocurilor conjugale ce persistă mult după genericul de final” (The Hollywood Reporter) cu Jude Law „într-una dintre cele mai bune performanţe ale sale” (The Guardian).

Aclamat la Sundance unde a fost prezentat în premieră mondială în Selecţia Oficială, filmul surprinde relocarea unui cuplu ce îşi abandonează liniştitul cămin din suburbiile americane pentru a începe o nouă viaţă în Marea Britanie. Un antreprenor ambiţios (Jude Law) îşi aduce soţia americană (Carrie Coon) şi copiii în ţara sa de origine, pentru a explora noi oportunităţi de afaceri, însă noua lor viaţă ameninţă să le destrame familia.

Regizorul filmului este Sean Durkin, devenit faimos pentru debutul său, thrillerul Martha Marcy May Marlene, ce a adunat peste 30 de premii şi peste 100 de nominalizări şi a fost catalogat de critica de film ca fiind unul din cele mai bune din istoria recentă, „o realizare uimitoare”după cum scria The New Yorker.

Spectatorii AIFF.5 vor putea vedea în premieră absolută în România şi Falling | Alienare – debutul în regie al starului american Viggo Mortensen, cunoscut în întreaga lume pentru rolul său din trilogia Stăpânul Inelelor şi premiat în nenumărate rânduri pentru cele din A Dangerous Method, Eastern Promises, sau pentru cel din „minunatul şi înduioşătorul Captain Fantastic” (Variety).

„Un prim efort îndrăzneţ în spatele camerei pentru Viggo Mortensen, distilând elegant adevăruri dureroase pentru oricine a avut vreodată o relaţie complicată cu un părinte” (Empire), Falling aduce pe ecrane povestea a două generaţii ce nu pot exista una fără alta: tată şi fiu, trecut şi prezent, răni deschise şi moduri diferite de a vedea viaţa.

„Filmul este un debut regizoral remarcabil ce abordează adiacent şi o interesantă cercetare a diferenţelor gândirii politice din America printr-un conflict simbolic tată-fiu” (The New York Times). Viggo interpretează rolul lui John, care locuieşte cu partenerul său Eric şi fiica lor adoptivă în sudul Californiei. Atunci când bătrânul său tată Willis (Lance Henriksen) vine în Los Angeles, cele două lumi diferite ale acestora se întrepătrund. Între conflict şi acceptare, cu situaţii amuzante sau crunte, vieţile lor nu mai pot continua în acelaşi ritm. Falling, la fel ca The Nest sunt distribuite în România de Bad Unicorn.

Ediţia de anul acesta a festivalului vine şi cu secţiunea ÂŤICONIC DEBUTSÂť în care cinefilii vor avea ocazia să vadă sau să revadă primele filme ale unor regizori americani consacraţi precum Jim Jarmusch, Richard Linklater sau fraţii Joel şi Ethan Coen.

Jim Jarmusch este unul dintre cei mai importanţi susţinători şi, între timp, exponenţi al cinemaului independent. Încă din 1980 a regizat filme precum Down by Law (1986), Dead Man (1995), Coffee and Cigarettes (2003), sau mai recentele Only Lovers Left Alive (2013), Paterson (2016) sau The Dead Don’t Die (2019), toate titluri de referinţă în cinematografia mondială, premiate în festivalurile din întreaga lume.

Stranger than Paradise | Mai străin decât paradisul, a fost premiat cu Camera d’or pentru Cel mai bun debut la Cannes în 1984 şi este o comedie absurdă, tragi-comică despre un toxicoman newyorkez excentric care primeşte o vizită surprinzătoare şi cam nedorită din partea unui verişor ungur. De la indiferenţă şi chiar ostilitate, o puternică afecţiune se dezvoltă între cei doi ciudaţi. În film îl veţi putea recunoaşte pe cunoscutul muzician, John Lurie, care avea să mai colaboreze cu Jarmusch şi pentru Down by Law.

Apreciat pentru filmele sale care au o stilistică distinctă şi o structură narativă lejeră, Richard Linklater este cunoscut deopotrivă pentru comediile sale Slacker (1990), Dazed and Confused (1993), trilogia Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) şi Before Midnight (2013) precum şi Boyhood (2014), pe care l-a filmat timp de 12 ani cu aceiaşi actori.

Slacker, debutul său din 1990 documentează o zi din viaţa oraşului Austin, Texas, prin obiectivul camerei care călătoreşte din loc în loc şi oferă o privire asupra celor prea educaţi, inadaptaţilor sociali, marginalilor şi excentricilor. Filmul al cărui regizor apare şi în film, a fost nominalizat pentru Marele premiu al juriului la Festivalul de Film Sundance în 1991 şi a fost selectat în 2012 pentru a fi conservat la United States National Film Registry „datorită importanţei sale culturale, istorice şi estetice”.

Cunoscuţi în întreaga lume drept Fraţii Coen, Joel şi Ethan Coen abordează mai multe genuri şi stiluri cinematografice pe care le recompun sau le parodizează frecvent. Cele mai apreciate lucrări ale lor includ: Raising Arizona (1987), Miller’s Crossing (1990), Fargo (1996), The Big Lebowski (1998), O Brother, Where are thou? (2000), No Country for Old Men (2007), Burn After Reading (2008), A Serious Man (2009) sau Inside Llewyn Davis (2013).

Blood Simple | Sânge pentru sânge marchează debutul cinematografic al fraţilor Coen. Considerat un tribut adus genului noir, filmul o are în distribuţie pe Frances McDormand, recent premiată cu Oscar pentru rolul său din Nomadland şi spune povestea lui Marty, un proprietar al unui bar care angajează un detectiv ca să-i ucidă soţia care îl înşela cu Ray, un bărbat mult mai tânăr ca el. Însă detectivul dă planul peste cap, ca să-l ajusteze mai bine propriului interes, şi totul o ia razna. False ipoteze, vinovăţie, teamă, totul se transformă într-o încercare disperată de a ascunde dovezile şi conduce spre un dezdonământ pe cât de neaşteptat, pe atât de ironic.

Programul complet va fi disponibil în curând pe filmedefestival.ro