12 august 2022

Amintirea Sfântului Slobodan Stojanovic din Serbia, în vârstă de 11 ani, a fost cinstită pentru prima dată.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Într-un sat bosniac a avut loc o slujbă în onoarea noului martir al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Slobodan Stojanovic, un băiat de 11 ani care a fost ucis de musulmanii albanezi.

Noul martir Slobodan Stojanovic, un băiat sârb care a fost canonizat în mai 2022, a fost onorat pentru prima dată în satul bosniac Drinjace. În urmă cu treizeci de ani, în această zi, el a fost ucis cu brutalitate de o grupare extremistă albaneză.

Slujba divină a avut loc în biserica sfântului diacon Avvakum din satul Drinyache, lângă orașul Zvornik, nu departe de locul unde locuia locuiește familia băiatului, în satul Kamenitsa. Martiriul băiatului a devenit un simbol al suferinței copilăriei din timpul războiului din Bosnia.

Preotul Marko Danoilovici, în predica sa, a spus că Slobodan „a luat viață cu brațele deschise și, în același mod, s-a dus la dușmanii săi”. Potrivit clericului, crima lor nu a fost pedepsită, așa cum ar fi trebuit, precum au fost mai toate crimele împotriva poporului sârb din acest război. Potrivit părintelui Marko, „în ochii țărilor occidentale, crimele împotriva sârbilor nu sunt la fel de importante precum crimele împotriva altor popoare”.

„Prin prisma suferinței micuțului Slobodan, trebuie să vedem suferința fiecărui copil în război, indiferent cum se numește”, a spus părintele Marco.

Slobodan Stojanovic a fost ucis de Elfet Veseli, care a luptat pentru islamiştii bosniaci. Când au început masacrele împotriva sârbilor din sat, familia Stojanovic a mers într-un sat vecin să viziteze rudele, dar băiatul și-a amintit că nu și-a dezlegat cățelușul iubit. Părinții i-au interzis fiului lor să se întoarcă în sat, dar, auzind de departe lătratul animalului său de companie, Slobodan a fugit la el. În curtea casei a fost întâmpinat de islamişti care l-au măcelărit.

Cadavrul lui Slobodan a fost găsit în iunie 1993 într-o groapă comună de lângă Josanitsa. Potrivit medicului patolog, s-a constatat că băiatul avea multiple răni mortale la cap și corp, provocate în timpul vieții și după moarte. I s-a tăiat urechea, stomacul i-a fost tăiat cu un obiect ascuțit și un glonț i-a lovit tâmpla de la mică distanță.

Ucigașul a fost găsit în Elveția, dar abia în 2019 a fost judecată. A primit pedeapsa minimă, în ciuda faptelor dovedite ale infracțiunii.

Sârbii din Zvornik, ale căror rude au fost ucise, capturate sau dispărute, urmează să ridice în oraș un monument noului martir Slobodan Kamenitsky.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Sârbe din această zi sunt pomeniți și alți doi noi martiri din Drinjaca – protopopii Milan Petkovici și Timotei Popovici, decedați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Icoanele tuturor Noilor Mucenici din Kamenitsky, de pe 27 iulie, se află în biserica sfântului diacon Avvakum.

A consemnat Ciprian Pop

 

Sursa foto patriot name