17 septembrie 2021

Amintiri usturătoare din ”epoca bronzului”?

plaja
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ai plecat de acasă cu lecția învățată: stai pe plajă până la ora 12 maximum (având în vedere că 12 după ora de vară înseamnă 11 după ora ”solară”). Mai vii o tură după orele 17-18. Ideal – la umbră. Că și acolo te prinde bronzul. Și atunci cum te-ai ales cu pielea asta roșie și usturătoare?

Ei, cum. După principiul ”teoria ca teoria, dar practica ne omoară”. Acum ce e de făcut? Dacă arsura este serioasă, mergi direct la medic. Dacă inflamația și usturimea sunt suportabile, sistezi expunerea la soare și ”te repari” cu…

Leacuri din bucătărie

Dr. Cristina Bălănescu, medic primar, competență în medicină alternativă, dă undă verde remediilor ”home made” pe bază de ingrediente alimentare. Cum ar fi…

Cataplasma din cartof crud

Cureți cartoful de coajă și îl tai mărunt sau îl dai pe răzătoare. Ai obținut o cataplasmă pe care o aplici direct pe zona usturătoare și o lași să acționeze 15-20 de minute. Apoi speli zona tratată cu apă rece, curată.

Cataplasma cu dovleac

Pulpa de dovleac zdrobită se folosește la fel ca și cataplasma din cartof crud.

”Masca” din iaurt

Este recomandată în special pentru tenul inflamat de acțiunea razelor solare, dar poate fi folosită și pentru alte zone: aplici un strat generos de iaurt natural (nu cu fructe și alte ”dulcegării”) și îl lași să acționeze circa 20 de minute. Apoi speli cu apă rece, din abundență.

Gălbenușul de ou

Întinzi ușor gălbenușul proaspăt pe zona ”pârlită” și îl lași să acționeze până când simți că începe să se usuce. Atunci îl speli imediat cu apă.

Suc de cătina

Torni suc pe o bucată de tifon sau pe o dischetă demachiantă (în funcție de suprafața de piele care trebuie tratată) și o ții 15 minute pe zona afectată. Vei simți imediat efectul calmant răcoritor.

Infuzie din gălbenele

Prepari la repezeală o infuzie din 15-20 g de flori de gălbenele la 1 litru de apă clocotită; acoperi vasul și lași planta la infuzat 10 minute. După ce s-a răcit, aplici comprese cu infuzia astfel obținută. Poți face și băi locale, dar este nevoie de o cantitate mai mare de infuzie.

Rondele de roșii sau castravete

În vreo 15 minute după ce le-ai aplicat, ar trebui să te simți deja mai bine. Dacă este cazul, folosește remediul acesta de mai multe ori pe zi, până la dispariția totală a senzației de disconfort.

Macerat de levănțică

În perioada aceasta a verii ea este vedeta, o găsești în toate piețele, și legale, și ”informale”. Maceratul este un o metodă de preparare care cere timp, deci îl pregătești preventiv: să îl ai la tine, când vei pleca în vacanță, pentru orice eventualitate. Iată rețeta: la 1 litru de apă sau 1 litru de alcool pui un pumn de flori de levănțică. Lași la temperatura camerei, timp de 14 zile. Maceratul astfel obținut îl vei folosi sub formă de comprese, la nevoie.

 

Gabriela Boceanu