Publicat: 19 Decembrie, 2013 - 13:15
Share

Parlamentarii ruși au aprobat o lege a amnistiei, susținută de Kremlin, prin care ar putea fi eliberați mii de deținuți politici și activiști, precum și pe cele două membre ale formației punk Pussy Riot, și ar duce la încetarea urmăririi penale în cazul celor 30 de membri ai echipajului Greenpeace reținuți în urma protestului din Oceanul Arctic.

Camera inferioară a parlamentului rus a votat miercuri, în unanimitate, proiectul de lege de amnistiere, propus cu ocazia aniversării a 20 de ani de la adoptarea actualei constituții a Rusiei.

Legea ar putea intra în vigoare chiar joi și ar putea viza mai mulți protestatari anti-Putin, arestați în urma unui miting organizat în luna Mai 2012.

De măsura amnistiei, inițiată chiar de Vladimir Putin, ar putea beneficia aproximativ 26.000 de persoane, din cele mai vulnerabile sectoare ale societății, precum mame care au copii în întreținere și persoane vârstnice.

Legea menționează în mod specific acuzațiile de huliganism și de participare la revolte.

Membrele formației Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova și Maria Alyokhina, care ispășesc pedepse de doi ani de închisoare pentru huliganism, pentru inițierea unui protest anti-Putin, denumit "rugăciune punk", într-o catedrală, ar putea fi eliberate în cursul zilei de joi, a declarat Pyotr Verzilov, soțul Nadezhdei Tolokonnikova.