Publicat: 31 Decembrie, 2018 - 14:00
Share
Selectate de pe fluxul de ştiri al Agenţiei

Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie
Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Decembrie

1 decembrie: 
- Parada militară de la Arcul de Triumf începe la ora 10:00, la eveniment asistând mii de oameni. În tribuna oficială: preşedintele, premierul, preşedinții Parlamentului, foştii preşedinţi, miniştri, parlamentari și alţi oficiali. Prin faţa miilor de spectatorilor trec aproximativ 4.000 de militari (din care 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere), cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave. 
- La Alba Iulia, ceremonia militară începe la ora 15:30, cu participarea a 1.600 de militari, cu 150 de mijloace tehnice şi 23 de aeronave.
Activităţi similare au loc în marile garnizoane din ţară.

2 decembrie:
- Mai multe proteste ale "Mișcării Vestelor Galbene" în Franța au dus la rănirea a 130 de persoane, dintre care 23 polițiști și cel puțin 380 de arestări. Vestele Galbene reprezintă un val de contestare împotriva creșterii taxelor la carburanți, a scăderii nivelului de trai și, în general, împotriva guvernului și a politicilor lui Emmanuel Macron. Au avut loc mai multe vandalizări, inclusiv Arcul de Triumf din Paris. Ministrul de Interne al Franței a declarat despre cei care au vandalizat "Cei de acolo nu erau demonstranți, nu erau 'veste galbene'".

4 decembrie:
- În urma unor mari proteste împotriva creșterii planificate a președintelui francez Emmanuel Macron privind impozitele pe carburanți, premierul francez Édouard Philippe anunță că aceste planuri vor fi suspendate timp de cel puțin șase luni.

5 decembrie:
- Premierul Viorica Dăncilă se întâlnește, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, şi cu membrii Colegiului Comisarilor.
- Viorica Dăncilă: "Avem susținerea Guvernului. Nu am absolut nicio emoție legată de moțiunea de cenzură".
- Președintele Donald Trump și foștii președinți americani George W. Bush, Jimmy Carter, Barack Obama și Bill Clinton, alături de cancelarul german Angela Merkel și de Prințul Charles participă la funeraliile de stat ale lui George H. W. Bush.

7 decembrie:
- Al 31-lea Congres al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) din Germania. În urma demisiei anunțate a președintelui partidului, Angela Merkel, și a alegerilor interne, Annegret Kramp-Karrenbau a obține președinția CDU cu 517 voturi din 999.

8 decembrie:
- 125.000 de "veste galbene" protestează la Paris pentru justiția socială și împotriva politicilor de reformă ale președintelui Emmanuel Macron.

9 decembrie: 
- România preia conducerea Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, format din miniştrii justiţiei şi ai afacerilor interne din toate statele membre ale Uniunii. Mandatul efectiv începe la 1 ianuarie 2019.
- Ministrul Tudorel Toader spune că numirea procurorului-şef european se află printre priorităţile Bucureștiului.

11 decembrie:
- Președintele Klaus Iohannis suspendă ședința CSAT. Sunt voci care spun că Iohannis blochează bugetul pentru anul 2019.
- Parlamentul European adoptă o rezoluţie prin care se cere admiterea fără întârziere a României şi Bulgariei în zona Schengen. Hotărârea finală va fi luată prin vot - cu unanimitate - de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.
- Deși România era pe listă, Volkswagen face o mega-uzină auto în Turcia.

12 decembrie:
- Gabriel Oprea anunţă că redevine preşedintele UNPR, partid din care s-a retras în urmă cu peste doi ani. Ion Răducanu este desemnat prin vot preşedinte executiv, iar Nuţu Fonta este reconfirmat secretar general.
- Atac armat în Târgul de Crăciun de la Strasbourg, în estul Franței, soldat cu trei morți și 13 răniți. Forțe speciale de poliție și ale armatei participă la căutarea autorului atacului.

13 decembrie: 
- Președintele Klaus Iohannis și Cancelarul Angela Merkel discută despre rezultatele bunei cooperări între România și Germania în domeniul afacerilor europene.
- Guvernul decide două minivacanţe pentru bugetari. 

14 decembrie:
- Presedintele Klaus Iohannis îi asigură pe partenerii europeni ca România este pregătită să preia președinția prin rotație a Uniunii Europene și declară în conferința de presă:  "Am de gând să mă întâlnesc cu doamna May, o bilaterală scurtă, să o încurajez un pic".
- Curtea de Apel respinge extrădarea jurnalistului turc de la Zaman
reținut în 5 decembrie, după ce pe numele lui a fost emis un mandat de extrădare, cerut chiar de președintele Erdogan.

16 decembrie: 
- Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declară că exclude ca fostul şi actualul preşedinte de la instanţa supremă, Livia Stanciu şi respectiv Cristina Tarcea, să se fi aflat în eroare privind maniera de alcătuire a completurilor de 5, fiind vorba de o "evidentă sfidare", faptele fiind de competența Secției de anchetă a magistraților.

17 decembrie:
- Preşedintele Iohannis îi cere premierului Dăncilă agenda fiecărei şedinţe a Guvernului.
- Ministrului Agriculturii, Petre Daea, consideră că 2018 a fost un an greu, în care "România a fost răvăşită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme". Agricultura românească a înregistrat totuși, cele mai bune rezultate din istorie, cu producţii record la grâu, porumb şi floarea soarelui. Recolta totală de cereale, aproximativ 31 de milioane de tone, clasează România pe locul trei în UE. 

18 decembrie:
- Klaus Iohannis îsi anunță intenția de a participa la ședințele de guvern iar Viorica Dăncilă îi răspunde în ce condiții o poate face: dacă la respectivele întâlniri se va discuta pe teme de politică externă, ordine publică sau securitate națională.
- Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, anunță introducerea, de la 1 ianuarie 2019, a unei ”taxe pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni. 

19 decembrie:
- Klaus Iohannis: "Măsurile fiscale anunţate de Guvern aruncă în haos economia."

20 decembrie
- Moţiunea de cenzură este respinsă de Parlament cu mai puţine voturi decât semnături.
- Președintele Iohannis participă la ședința de guvern care se desfășoară în două etape. Președintele a părăsit Palatul Victoria la finalul primei părți.
- Procurorii militari dispun acțiunea penală față de membrii din grupul de decizie politico-militara al CFSN care a luat deciziile politice și militare, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român. Prin diversiuni și dezinformări s-au creat condițiile condamnării și execuției cuplului prezidențial Ceaușescu printr-un proces penal simulat.
Psihoza teroristă indusă cu intenție a provocat, după 22 decembrie 1989, rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane și a generat o stare de pericol pentru existența unei parți însemnate a populației civile de pe întregul teritoriu al României", conchid procurorii militari.
- Speranța Cliseru este schimbată din funcția de prefect de București.

22 decembrie:
Ion Iliescu: "Revoluţia, un act de demnitate, care-şi va păstra semnificaţia, indiferent de manipulările mediatice."

26 decembrie
- Preşedintele Vladimir Putin anunţă că a testat o nouă rachetă hipersonică nucleară şi a salutat "noua armă strategică" ce intră în arsenalul Rusiei.

27 decembrie:
- Tudorel Toader retrimite aceleași propuneri pentru funcțiile de procurori șefi și declară: "Președintele face cum obișnuiește: întâi spune răspunsul și după spune că se documentează ca să vadă pe ce se bazează" (revocarea lui Augustin Lazăr). "E o constatare pe care nu o puteți contracara."
- Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS, este trimis în judecată de DNA.

28 decembrie:
- Preşedintele Klaus Iohannis semnează decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce respinge, în şedinţa CSAT, propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.
- Premierul şi ministrul Apărării acuză că președintele nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.
- Ludovic Orban îl acuză pe Liviu Dragnea că încearcă blocarea la MOf a decretului de prelungire a mandatului lui Ciucă.

31 decembrie: 
- Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, felicită România cu ocazia începerii primului mandat la preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
- Procurorul general Lazăr respinge acuzațiile fostului procuror Max Bălășescu că a intervenit la cererea SRI pentru un dosar.


Noiembrie

3-8 noiembrie:
- Prim-ministrul Dăncilă este în vizită de lucru în Statul Qatar şi Sultanatul Oman.

4 noiembrie:
- Dacian Cioloş consideră că PNL se află în zona vechii clase politice, refuzând "cu obstinaţie" să se reformeze şi să se alăture MRÎ.

5 noiembrie:
- Livia Stanciu ar putea fi dată afară de la INM pentru condamnarea primarului Miricia Gutău.

6 noiembrie:
- În ședința CExN, Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu sunt dați afară din PSD.
- La Lisabona are loc deschiderea "Web Summit", cel mai important congres dedicat noilor tehnologii din Europa.

7 noiembrie:
- CCR anunţă că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţionnală între Parlament şi ÎCCJ.
- În urma acestei decizii, instanţa supremă nu mai aşteaptă motivarea CCR şi organizează o tragerea la sorţi.

11 noiembrie:
- Se împlinesc 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial (1914-1918). La Paris a avut loc o ceremonie de comemorare și o paradă militară pe Champs-Élysées la care au participat, printre alții, președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin. Șaptezeci de șefi de stat și de guvern au convenit să participe la Forumul de pace de la Paris.

12 noiembrie:
- Preşedintele Klaus Iohannis declarădeclară  că  din cauza guvernării PSD-ALDE, România e nepregătită pentru preluarea, de la 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului UE.
- O explozie urmată de un incendiu manifestat cu degajare mare de fum se produce la Fabrica de Arme Cugir, din judeţul Alba, într-un tunel de testare a muniţiei. O angajată, dată iniţial dispărută, a fost găsită carbonizată.

13 noiembrie:
- Parlamentul European adoptă rezoluția privind statul de drept din România, cu 473 voturi "pentru", 151 "împotrivă" și 40 abțineri. Eurodeputații sunt nemulțumiți de modificările aduse legilor Justiției și Codurilor penale. De asemenea, textul "condamnă intervenția violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018" și recomandă autorităților române "să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție".
- Cabinetul finlandez reacționează la situația de la București, unde ministrul afacerilor europene, Victor Negrescu, a demisionat, iar președintele Iohannis spune că pregătirile pentru preluarea președinției UE au deraiat. În consecință, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.
- Premierul Viorica Dăncilă îi răspunde președintelui Klaus Iohannis, care declarase că România e nepregătită pentru preluarea președinției UE: "Îl rog pe Iohannis să nu mai iasă cu declaraţii care fac rău țării!"

15 noiembrie:
- Curtea Europeana a Drepturilor Omului cere Statului român să explice dacă a existat un proces echitabil în cazul liderului PSD Liviu Dragnea, condamnat in dosarul Referendumului, printr-o decizie care nu este semnată de doi dintre judecătorii care au pronunțat-o: Livia Stanciu și Luminita Zglimbea. 
- Prim-ministru Theresa May anunță aprobarea acordului privind termenii retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană de către guvern, deși mulți deputați conservatori și de opoziție și-au exprimat o puternică dezaprobare. După 29 martie 2019, Regatul Unit va rămâne în continuare membru al Uniunii vamale europene (EUCU), iar Irlanda de Nord va rămâne pe piața unică europeană.

16 noiembrie:
- La Conferința generală de metrologie de la Versailles, Franța, s-a decis o nouă definire a unităților SI, de exemplu, kilogramul, amperul etc. Acum ele sunt definite în întregime de constante fizice și nu mai sunt dependente de nici un obiect fizic, așa cum este cazul pentru kilogram.

19 noiembrie:
- Comitetul Executiv Naţional al PSD decide dizolvarea Biroului Judeţean al Organizaţiei Ilfov, organizaţie condusă de Gabriela Firea.
- Comitetul Executiv Naţional al PSD votează pentru schimbarea miniştrilor de la şase portofolii.
- Comitetul Executiv Naţional a decis, luni, ca în funcţia de secretar general al partidului să fie numit Codrin Ştefănescu, actual secretar general adjunct

20 noiembrie:
- Ilan Laufer: "Refuzul președintelui de a mă numi în funcția de ministru, act de antisemitism. În istoria României, Ceauşescu a vândut evrei. Astăzi am certitudinea că şi preşedintele Iohannis a vândut un evreu român."

21 noiembrie:
- Ilan Laufer se declară mâhnit de valul de reacții stârnit după ce l-a acuzat de antisemitism pe președintele Klaus Iohannis.
21 noiembrie:
- Preşedintele Iohannis respinge numirea Adinei Florea la conducerea DNA și alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT,  considerând că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

25 noiembrie:
- Peste 40.000 de oameni participă la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului Românesc din București de către Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul României.
- Într-un summit extraordinar desfășurat la Bruxelles, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (fără UK) aprobă acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
- Rusia și Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaționale, după ce autoritățile ruse au încercat să oprească două nave de luptă și un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean27 noiembrie:
- Ministrul Teodorovici dorește ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată.

28 noiembrie:
- Şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri.


Octombrie

5 octombrie:
- Premierul Viorica Dăncilă sesizează CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitor la formarea completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă. 

6 octombrie: 
- Președintele UDMR, Kelemen Hunor, este prezent, pentru a participa la comemorările organizate în fiecare an, la 6 octombrie, de comunitatea maghiară în memoria a 13 ofițeri executați în 1849, în urma unei decizii a Curţii Marţiale austriece. Cei 13 sunt responsabili de o campanie de exterminare în masă a țăranilor români.
- Timp de două zile, românii merg la urne să voteze într-un referendum constituțional pentru a redefini căsătoria ca fiind doar între "un bărbat și o femeie". Prezența la vot în prima zi este de 5,72%.

7 octombrie:
- Prezența la referendumul de modificare a Constituției României este de 21,1%, sub pragul de 30% necesar pentru validare.

8 octombrie:
- Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache sesizează Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public, ca urmare a protocoalelor încheiate de SRI cu Parchetul General în 2009 şi 2016, argumentând că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

9 septembrie:
- Liviu Dragnea declară că respectă ofițerii SRI, dar nu conducerea instituției, din cauza modului în care aceasta a acționat.

14 octombrie:
- Papa Paul al VI-lea și arhiepiscopul salvadorian Óscar Romero, asasinat în 1980, sunt sanctificați, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc în Piața Sfântul Petru.

16-21 octombrie:
- Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite şi Kuweit.

17 octombrie:
- Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova, prima de astfel în ultimii 24 de ani.

18 octombrie:
- Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen, vizitează Parcul Arheologic Pompei.  Klaus Iohannis, absentează de la ședința cu liderii europeni în ziua cand la Bruxelles se discuta soarta Brexit.

19 octombrie:
 - România preia de la Bulgaria Președinția Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), mandatul urmând să debuteze formal la 1 noiembrie și să dureze până la 31 octombrie 2019.

25 octombrie:
- Președintele Iohannis, este internat la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila", pentru o o intervenţie chirurgicală la umărul stâng.

26 octombrie:
- Simpozion internaţional dedicat lui Constantin Brâncuşi şi Ansamblului „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu  sub Înaltul Patronaj al Administraţiei Prezidenţiale și a lipsei totale de interes a autorităţilor și mass-media.

30 octombrie:
- Primarul Mircia Gutău, este achitat definitiv după ce a executat pedeapsa.

31 octombrie:
- Dragnea, izbucnire nervoasă în Parlament: "Mi-a ajuns! Vorbiţi cu haştag şi cu Iohannis să dea un decret să mă împuşte poimâinie."
- India a finalizat construcția celei mai înalte statui, numită Statuia Unității, având înălțimea de 182 m, de aproape două ori mai mult decât Statuia Libertății din SUA (93 m).


Septembrie

6 septembrie:
- Panzootia de pestă porcină africană se extinde în România: aproape 160.000 de porci sunt sacrificați și 826 de focare sunt confirmate în 11 județe.
- Adina Florea, propunerea ministrului Tudorel Toader pentru conducerea DNA urmează să fie trimisă CSM, pentru avizul consultativ, apoi preşedintelui Klaus Iohannis
- Prim-ministrul Dăncilă, în vizită oficială în Regatul Spaniei. are o întrevedere cu omologul său, Pedro Sanchez, şi este primită la Palatul Zarzuela  de regele Felipe al  VI-lea.

7 septembrie:
- Vicepreședintele PSD, Gabriela Firea trimite o scrisoare deschisă membrilor PSD spunând că nu are un război cu Liviu Dragnea și precizând că refuză să ia în calcul excluderea din partid.

9 septembrie:
 - În spațiul public apare o scrisoare de susţinere pentru primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, semnată de academicieni, artişti, sportivi.
- Liviu Dragnea, răspuns în scandalul cu Gabriela Firea: “Din partea mea, nu riscă excluderea din partid.”

11 septembrie:
- Sub numele „Vostok-2018", încep cele mai mari manevre militare rusești după sfârșitul războiului rece, cu aproximativ 300.000 de soldați, aproximativ 1.000 de avioane și elicoptere și 36.000 de vehicule.
- Ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, efectuează o vizită la baza militară Deveselu.

12 septembrie:
- George Maior este audiat în Comisia de Politică Externă a Senatului, unde Călin Popescu-Tăriceanu îi întocmește un veritabil rechizitoriu pentru declaraţia făcută şi propune trimiterea unei scrisori către MAE prin care să ceară rechemarea de la post a lui Maior.
- Jandarmeria acuză o lovitură de stat la protestele din 10 august și a făcut o sesizare la DIICOT în acest sens.
- Curtea Constituţională a României respinge sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis și decide că nu a existat un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi şeful Executivului, Viorica Dăncilă, în cazul concediului premierului.

13 septembrie:
- Pesta porcină africană din România: sunt sacrificați un număr de 232.722 de porci iar numărul de focare a ajuns la 898 în 12 județe.
- Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan vizitează România și se întâlnește cu prim-ministrul și cu ministrul Agriculturii
- Preşedintele CCR, Valer Dorneanu este urmărit şi agresat verbal la intrarea în blocul în care locuiește, de protestatari #rezist.

14 septembrie:
- Comisarul Corina Crețu critică Guvernul pentru lipsa ”proiectelor mature” care să fie finanțate cu fonduri europene.
- Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, o desemnează pe Elena Giorgiana Hosu în funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT.
- DIICOT deschide un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri, în care sunt implicaţi doi jurnalişti.

17 septembrie:
- La București se desfășoară al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, care implică 12 state membre ale UE din Europa Centrală și de Est.
- Prim-vicepreşedintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, este audiat, la DNA după plângerea pe care a depus-o împotriva lui Ludovic Orban şi a 15 liberali.

18 septembrie:
- Liviu Dragnea are întâlnire de o oră cu cu Rick Perry secretarul pentru Energie al SUA venit însoţit de o delegaţie şi de ambasadorul Hans Klemm.

19 septembrie:
- Asumată public de trio-ul Stănescu-Firea-Țuțuianu, scrisoarea anti-Dragnea ar fi semnată de cel puțin 20 de lideri de organizații județene.
- Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură, transmite vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
- Presedintele Comisiei de Control SRI, social-democratul Claudiu Manda, declară că miercuri cei din conducerea Jandarmeriei vor fi puși sub acuzare în legatură cu evenimentele din 10 august din Piața Victoriei.
-Procurorul general Augustin Lazar precizează că declarațile politicienilor sunt întotdeauna libere și este vizibil că sunt exagerate!

20 septembrie:
- Ludovic Orban, despre candidatura lui Crin Antonescu la Europarlamentare: „Este o candidatură puternică, mă bucur că a luat decizia de a se implica!“
- Adrian Țuțuianu, unul dintre semnatarii scrisorii anti-Dragnea, susține că PSD se află într-un moment complicat, iar partidul trebuie să facă ceva.
- Ministrul Apărării, Mihai Fifor şi ambasadorul SUA, Hans Klemm, participă la ceremonia de repatriere din Afganistan a militarilor Batalionului 30 "Vulturii Carpaților”.

21 septembrie:
- Liviu Dragnea a câștigat clar bătălia din CEx-ul PSD, unde mai mulți lideri i-au cerut demisia. Scorul este de 55 la 8 voturi în favoarea lui Dragnea.
-Şefi din Jandamerie şi cei care au coordonat intervenţia din 10 august de la protestul diasporei sunt puşi sub urmărire penală.

24 septembrie:
- Viorel Cataramă, prim-vicepreședintele PNL Sector 2, spune despre Klaus Iohannis că tratează PNL ca pe ruda săracă.

25 septembrie:
- Premierul Viorica Dăncilă se află în vizită la Bruxelles, unde se întâlnește cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European

25 septembrie - 1 octombrie:
- Preşedintele României participă la a 73-a sesiune a Adunării Generale a ONU, desfăşurată la New York.

27 septembrie:
- Premierul Dăncilă declară la Bruxelles, că Partidul Social Democrat nu va face campanie pentru referendumul pentru familie.
-  Paul Porr, președintele FDGR Sibiu, cataloghează demersul organizației PSD Sibiu drept unul ”mizerabil”, făcut de ”lacheii” lui Dragnea și constă în faptul că insinuează existența unei continuități între ideologia GEG şi cea a FDGR. Nu ne îndoim de faptul că propagandiștii PSD cunosc diferența între termenii juridici “succesor în drepturi” și “continuator”.

28 septembrie:
- Procurorii DIICOT clasează dosarul deschis în urma plângerii prin care liderul PNL Ludovic Orban o acuza pe Viorica Dăncilă de înaltă trădare. Premierul Viorica Dăncilă nu poate fi acuzată de infracţiuni de înaltă trădare pentru că a întocmit un memorandum de relocare a Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, apreciază.

30 septembrie:
- Ministrul Educației, Valentin Popa, își depune demisia din funcție, după ce Liviu Dragnea a afirmat că UDMR are dreptate să-i ceară remanierea.


August

2 august:
- Președintele Klaus Iohannis decide retrimiterea Legii Offshore în Parlament în vederea reexaminării.
- Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor precizează că în România există doar rachete interceptoare. Este nevoit să vină cu acest anunţ după ce într-o emisiune TV a spus că la Deveselu avem “rachete balistice”.

4 august:  
- Un nou val de epidemie a pestei porcine africane (PPA) face ravagii în România, peste 520 de focare de îmbolnăviri au fost înregistrate.

5 august:
- Doi bărbați au suferit leziuni și au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, după ce au fost atacaţi de urs la Băile Tuşnad.

6 august:  
- Guvernul va tăia din bugetul a 14 ministere şi instituţii sume mai mari de 10 mil. lei pe organizaţie. Printre cele mai afectate este Administrația Prezidențială și la serviciile secrete.

7 august:  
- Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declară că nu îl sperie o candidatură la alegerile prezidenţiale, dar nici nu este în prezent preocupat de aceasta.
- După ce s-a iscat un scandal în jurul plăcuțelor de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, dosarul penal deschis în acest caz este clasat. Plăcuțele de înmatriculare sunt retrase și de către autoritățile suedeze.

10 august:
- Miting antiguvernamental atribuit Diasporei, în Piața Victoriei din București, sfârșit cu intervenția în forță a Jandarmeriei, după ce unii protestatari au forțat gardurile și au aruncat cu pietre, sticle și alte obiecte către jandarmi. Aceștia au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene și tunuri de apă. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis dosar penal privind intervenția jandarmilor la protestele din Piața Victoriei.
- Statele Unite autorizează dublarea tarifelor la importurile de aluminiu și oțel din Turcia, lira turcească situându-se la un nivel record de scăzut față de dolarul american.
- Președintele Iohannis reactionează sever la felul în care Jandarmeria a gestionat intervenția la protestul din Piata Victoriei.

11 august:  
- Ministrul Apărării, Mihai Fifor, spune că jandarmii au acţionat corect la proteste şi că este regretabilă poziţia preşedintelui Iohannis privind intervenţia forţelor de ordine.

13 august:
- PSD îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că este ”dezbinatorul” care a incitat la ”anarhie socială” și că astfel ”s-a ajuns ca persoane violente, pornite pe distrugere, să se simtă îndreptățite la excese, atât în mesajele publice cât și în comportament și atitudine și să deturneze și să confiște, pentru interesele lor obscure, manifestațiile de stradă”.

18 august:  
- Ministrul de externe al Austriei, Karin Kneissel, poreclită "Uraganul Karina", cea care a venit la Bucureşti să facă presiuni pentru promovarea Legii Offshore, în condiţiile agreate de petrolişti, se căsătorește cu un investitor în domeniul gazelor. La nuntă  exista şi un invitat supriză: Vladimir Putin. 

23 august:
- Procurorul-şef interimar DNA, Anca Jurma, declară că întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm şi cu un reprezentant al FBI, a avut loc la sediul DNA, nu la Ambasadă.

24 august:
 - Olguţa Vasilescu, despre declaraţiile preşedintelui referitoare la ”gazarea” protestatarilor: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj!”

25 august:
 - Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea este afectat grav de un puternic incendiu izbucnit la parterul clădirii.

27 august:          
- La o oră după ce spune că scrisoarea lui Giuliani e un lobby al unor persoane certate cu legea, ambasadorul României la Washington, George Maior, este mustrat de MAE, prin comunicat oficial, că nu respectă „liniile de acţiune“ ale Guvernului român. 

29 august:
- Călin Popescu-Tăriceanu a declară că există ”o situaţie de război” cu adversarii politici. Mai mult, el a spus că George Maior face o greşeală „impardonabilă pentru că se implică în jocurile din America”, iar rechemarea la București este „obligatorie”.
- Tudorel Toader a postat pe Facebook anunţul oficial după ce în urmă cu doar câteva zile îl avertizase pe Augustin Lazăr că va veni şi vremea când va fi evaluat.
- Ambasadorul Hans Klemm se întâlnește cu Liviu Dragnea, timp de o oră, în biroul acestuia de la Camera Deputaților. Discuția a vizat consolidarea Parteneriatului Strategic, care reprezintă o prioritate a agendei de politică externă a României.

30 august:  
- Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, declară referitor la scrisoarea lui Rudolph Giuliani, că politica guvernului Statelor Unite ale Americii ”este să este să nu comentăm despre viziunile şi părerile private ale cetăţenilor SUA. Aşadar, nu am nimic de adăugat.” „Modificările aduse legislației penale și anticorupției pot influența negativ relația România – SUA.”


Iulie

4  iulieː
- Deputatul PSD, Gabriel Vlase, este validat de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului la şefia SIE.

5  iunie:
- Ministrul Teodor Meleşcanu declară că regiunea Mării Negre este una foarte sensibilă, iar importanţa sa geostrategică a început să genereze o "povară în ceea ce priveşte găsirea unui echilibru al puterilor în această zonă".

7 iulieː
- Delegaţia condusă de prim-ministrul Dăncilă, participă la cel de-al VII-lea Summit al formatului de cooperare China - Europa Centrală şi de Est ("16+1"), la Sofia.
- La mitingul aviatic de la Baza 86 Aeriană Borcea, pilotul Florin Rotaru își pierde viața după ce s-a prăbușit cu avionul de vânătoare MIG-21 Lancer.

9 iulieː
- Președintele Klaus Iohannis semnează decretul de revocare a Laurei Codruța Kövesi din funcția de procuror șef al DNA.

13 iulieː
- Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Paul Brummell, părăsește România.
- Doisprezece ofițeri ai serviciilor de spionaj ruse sunt acuzați în Statele Unite pentru implicarea lor în timpul alegerilor prezidențiale din 2016.

15 iulieː
- Selecționata Franței câștigă al doilea său titlu mondial, după ce învinge echipa Croației cu scorul de 4-2 în finala Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia.

23 iulie:
- Au loc cele mai grave incendii din Grecia din secolul secolul XXI. Autoritățile au decretat 3 zile de doliu național. Sunt confirmate 88 de victime.

30 iulie:
- Poliția română confiscă plăcuțele de înmatriculare suedeze ofensatoare pentru PSD.


Iunie

1 iunie:
- Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, convocă o ședință cu toți procurorii DNA, ca urmare a deciziei Curții Constituționale și declară: ”Nu îmi dau DEMISIA!”
- Intră în vigoare tarifele suplimentare impuse de guvernul Statelor Unite la importurile de oțel (25%) și de aluminiu (10%) din Uniunea Europeană, Canada și Mexic. Ca reacție, Comisia Europeană anunță impunerea de taxe vamale suplimentare la produse fabricate în Statele Unite, începând din iulie.

2 iunie:
- Klaus Iohannis primește, din partea fundației Hanns Seidel, premiul „Franz Josef Strauß”.

- Comandantului Grupului 90 Operaţional din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, pilotul Ion Stăiculescu, care se stinge din viață, în Franța, unde era în misiune.

3 iunie:
- Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA, președinte al The Center for European Policy Analysis (CEPA), este prezent la Bookfest 2018 cu cartea "Frontiera Neliniştită", prefaţată de George Maior.

4 iunie:
- Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la dezbaterea moţiunii simple depuse de PNL împotriva sa, i-a transmis liderului deputaţilor PNL, Raluca Turcan, faptul că aceasta ar fi „insultat o ţară întreagă“ prin toată activitatea sa.
- Inspectorii fiscali trimişi la Parchete trebuie să opteze până la jumătatea anului dacă rămân la Parchete sau se întorc în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), anunţă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
- Iulian Cliseru este eliberat la cerere din funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă

5 iunie:
 - Președintele Klaus Iohannis are dosar penal. DNA a deschis dosarul 250/P/2018 pe numele lui Carmen Georgeta Iohannis și Klaus Werner Iohannis.

6 iunie:
- Daniel Dragomir: "Îmi aduc aminte cu dezgust de un moment în care Coldea şi Dumbravă se rugau de Alina Bica să îl salte pe Horodniceanu în stradă cu mascaţi şi Bica s-a opus...”
- Ambasadorul României la Naţiunile Unite, Ion Jinga, este ales preşedinte al Comisiei ONU pentru Dezarmare şi Securitate internaţională.

7 iunie:
- Academicianul Eugen Simion: „Nu avem lideri, ne vindem pământul la străini”. „Pe scurt: cultura română, nebăgată în seamă de oamenii politici (pentru că nu aduce nici bani, nici voturi), se descurcă așa cum poate în epoca postmodernității globalizante. Școala așteaptă, și ea, vremuri mai bune.”
- Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a dat ordin celor de la ANAF să publice lista neagră a datornicilor din România, încalcând Regulamentul GDPR. Lista Rușinii cuprinde peste 11.000 de persoane fizice, cu datorii cumulate de peste 14 miliarde lei în total, la 31 martie.

9 iunie:
- Miting organizat de coaliția majoritară PSD-ALDE în Piața Victoriei din București împotriva "abuzurile din justiție", peste 200.000 de oameni din toată țara. Liviu Dragnea: “Dacă nu vor înțelege că regimul lor s-a sfârșit, vom veni din nou, mai mulți, și nu vom mai pleca!” Mitingul s-a încheiat puțin după ora 22:00 când piața s-a golit rapid.
- Simona Halep câștigă primul ei Grand Slam la Roland Garros învingând-o în finală pe americana Sloane Stephens. Victoria vine după 40 de ani de când Virginia Ruzici a câștigat trofeul Roland Garros.
- Ceremonia de deschidere al Campionatului Mondial de fotbal din Rusia

11 iunie:
- Primarul general Gabriela Firea este huiuduită de fanii Simonei Halep de pe Arena Națională.
- Întâlnire istorică la Singapore între președintele american Donald Trump și liderul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong Un.

14 iunie:
- Europarlamentarul Maria Grapini scrie că prim-ministrul Olandei a enervat-o „mai rău ca Macron”, întrucât „cu tupeu” condiționează primirea României în  Schengen de MCV.
- Deputatul PSD de Bacău şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase este propus de președintele Iohannis în funcția de director al Serviciului de Informații Externe
- Viceprimarul liberal al Timișoarei, Dan Diaconu, este pus sub acuzare de DNA într-un dosar privind reabilitarea termică a unor blocuri din oraș cu bani .
- Fostul deputat Sebastian Ghiţă este achitat în dosarul de corupţie în care este trimis în judecată de DNA alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

14-16 iunie:
- Conferinţa "Black Sea and Balkans Security Forum 2018" este organizată la Constanţa de New Strategy Center.

18 iunie:
- DNA a început cercetările în dosarul Burleanu. Preşedintele FRF este acuzat de înşelăciune.
- Preşedintele sârb Aleksandar Vučić îl primește pe directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, la Belgrad și salută cooperarea dintre serviciile de securitate din Serbia și România, care se reflectă în schimburi de informații și lupta comună împotriva terorismului.

19 iunie:
- Senatorul PNL de Cluj Marius Petre Nicoară anunţă că se alătură echipei ALDE, acuzând faptul că PNL de astăzi nu mai este construcţia politică.
- Ambasadorul ONU Nikki Haley anunță retragerea Statelor Unite de la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

20 iunie:
- Simina Tănăsescu, consilier prezidențial la Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională demisionează din funcție, după ce este acuzată că face presiuni la adresa unui judecător constituțional.

22 iunie:
- Eugen Teodorovici este numit preşedinte al Consiliului Guvernatorilor BEI.
- Liviu Dragnea anunţă că va rămâne la conducerea PSD şi a Camerei Deputaţilor, precizând că nu îl sperie nici Klaus Iohannis, nici Eduard Hellvig.

23 iunie:
- Președintele Klaus Iohannis anunță la Sibiu, că va candida pentru al doilea mandat de președinte al României.

24 iunie:
- Alegeri prezidențiale și parlamentare în Turcia: Recep Erdoğan obține un nou mandat de președinte, cu 52,59% din voturile exprimate.

25 iunie:
- PNL, USR şi PMP depun la Parlament, moţiunea de cenzură intitulată “Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”

27 iunie:
- Cabinetul Viorica Dăncilă supraviețuiește unei moțiuni de cenzură depusă de PNL, USR și PMP, primind 166 de voturi „pentru” și 4 „împotrivă” (din numărul necesar de 233). În paralel cu evenimentele din Parlament, în stradă protestază câteva mii de persoane, scandând împotriva Puterii.
- Fostul șef ANAF Șerban Pop, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Alinei Bica, este dat în urmărire naţională şi internaţională.
- Fostul şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii.

28 iunie:
- Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, se întâlnește joi, la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
- Sintagma “limbă moldovenească” pe site-ul Comisiei Europene este “o eroare regretabilă” susține Jean-Claude Juncker.

30 iunie:
- Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că Ludovic Orban a pierdut orice contact cu realitatea, dupa ce a declarat că moțiunea de cenzură a picat din cauza UDMR.


Mai

2 mai:
- Grupul separatist ETA anunță oficial dizolvarea finală după 40 de ani de conflict și peste 800 de decese în Spania.

4 mai:
- CSM publică protocolul de colaborare încheiat în 2012 cu SRI.
- Europarlamentarul Maria Grapini îl mustră pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în faţa întregului plen al Parlamentului European de la Strasbourg, privind ideile acestuia despre viitorul Europei si al UE.
- Academia Suedeză a anunțat că Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat în 2018 în urma unui scandal de hărțuire sexuală care îl vizează pe soțul uneia dintre membrele academiei. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2018 va fi desemnat și anunțat în același timp cu laureatul din 2019.

5 mai:
- Petre Daea, ministrul Agriculturii, anunţă că este pornit sistemul de irigaţii.

7 mai:
- Vladimir Putin depune jurământul pentru cel de-al patrulea mandat ca președinte al Rusiei, care va dura până în 2024.

8 mai:
- Președintele Klaus Iohannis trimite Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate a legii privind susținerea crescătorilor de porci.
- Donald Trump anunță că va retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul. Acesta conține norme menite să prevină construirea de arme nucleare de către Iran. Liderii Franței, Germaniei și Regatului Unit au semnat o declarație comună în care arată că statele lor rămân angajate în acordul nuclear semnat în 2015. Rusia se declară "profund dezamăgită" de decizia președintelui american.

9 mai:
- Recepţie tensionată de Ziua Europei la Cotroceni. Preşedintele se întâlnește pentru prima dată față în față cu premierul, după ce i-a cerut de două ori să demisioneze de la conducerea Guvernului.
- Președintele Iohannis este amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

11 mai:
-  Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm vizitează societatea Aerostar Bacău, care va asigura mentenanța pentru F16.

12 mai:
- Ediția Eurovision 2018 este câștigată de cântăreața israeliană Netta Barzilai cu piesă nonconformistă "Toy".

13 mai:
- Liviu Dragnea îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că incită populaţia României la violenţă şi că vrea să transmită "un sentiment de nesiguranţă".

14 mai:
- Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, transmite către CSM propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al DIICOT.
- Statele Unite ale Americii își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la fondarea statului Israel. Palestinienii au organizat proteste violente.

14 mai:
- Într-un discurs ţinut la Forumul Economic "Invest in Ialomiţa", ambasadorul Hans Klemm îi aduce un adevărat elogiu lui Marian Neacşu, secretar general al PSD.

15 mai:
- CSM respinge cererea de apărare a independenței sistemului judiciar, care o are în prim-plan pe procuroarea Carmen Alexandra Lancranjan cunoscută și drept "Veverița", și în care șefa DNA susține că dezvăluirile din presă, au afectat independența sistemului judiciar.
- Președintele Academiei Române atrage atenția că „riscăm să devenim toți otova, cu mințile odihnite și goale, instrumente bune de manipulat de către forțe malefice, care stăpânesc comunicarea”. Se dorește ca „românii să rămână aluat moale” pentru alții.

16 mai:
- Se deschis la Romaero Băneasa Expoziţia Black Sea BSDA cea mai mare expoziţie de tehnică militară din S-E Europei

18 mai:
- Procurorul general Augustin Lazăr dispune delegarea lui Daniel Horodniceanu în funcţia de procuror şef DIICOT pentru încă şase luni. Mandatul lui Horodniceanu la DIICOT ar urma să expire pe data de 19 mai.
- Ziua Z. DIICOT face 240 de percheziţii în zeci de judeţe la rețele de proxenetism şi trafic de droguri. Florin Pârjol, zis Ghenosu știa de acțiune și a dispărut.
19 mai:
- La capela St George de la Palatul Windsor are loc căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle. Cu câteva ore înainte de ceremonie, Prințul Harry este numit Duce de Sussex.

24 mai:
- Concernul japonez Nidec inaugurează cea mai mare fabrică de fabrică de motoare electrice din România.

25 mai:
- Regulamentul UE privind protecția generală a datelor (GDPR) intră în vigoare prin impunerea unor controale stricte de confidențialitate pentru cetățenii europeni din întreaga lume.

30 mai:
- Preşedintele României este obligat de Curtea Constituțională a României să o revoce din funcție pe Laura Codruța Kovesi, procurorul şef al DNA. Din partea Guvernului a pledat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în timp ce Preşedinţia estereprezentată de consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu.
- Hans Klemm: „Urmărim îndeaproape evenimentele. Aceasta este o problemă internă a României”
- CCR a respinge ca inadmisibilă sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis și acceptă să existe un parchet pentru magistrați.
- Judecătoarea Camelia Bogdan este din nou suspendată din funcţie de secţia de judecători a CSM.

31 mai:
- Procurorul general Augustin Lazăr ironizează decizia CCR, prin care Klaus Iohannis e obligat să o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.


Aprilie

3 aprilie:
- Curtea Constituţională a României (CCR) admite sesizările PNL şi USR privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii şefului SPP.
- Adunarea Generală a Academiei Române l-a ales pe Ioan-Aurel Pop drept noul președinte al Academiei Române cu 86 de voturi. Contracandidatul său - Victor Voicu - a obținut 56 de voturi. Mandatul de președinte al Academiei Române are o durată de patru ani, iar un membru titular poate deține această funcție de două ori.

8 aprilie:
- Un atac chimic raportat este efectuat în orașul sirian Douma, cu aproximativ 70 de persoane ucise. Guvernul sirian și aliații săi neagă ca ar fi utilizat arme chimice.
- La alegerile legislative din Ungaria, Fidesz, partidul premierului naționalist de dreapta Viktor Orbán, a obținut 44,87% din voturile exprimate.

11 aprilie: - Trump avertizează Rusia printr-o postare de pe Twitter că va bombarda Siria, adăugând că "Rusia nu ar trebui să fie partener cu un animal care își ucide oamenii". Avertismentul președintelui american vine la scurt timp după ce ambasadorul Rusiei în Libia, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborâtă, iar bazele de lansare vor fi atacate.

14 aprilie:
- Statele Unite, Marea Britanie și Franța lansează 103 rachete de croazieră împotriva Siriei, ca răspuns la un atac chimic atribuit administrației Bashar al-Assad, și în care au fost ucise cel puțin 60 de persoane. Rusia cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre "acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor".

16 aprilie:
- Președintele Klaus Iohannis anunță că nu va da curs cererii ministrului Justiției privind revocarea șefei DNA.

17 aprilie:
- Fostul președinte Ion Iliescu este oficial acuzat de crime împotriva umanității pentru rolul său în Revoluția din 1989, alături de fostul prim-ministru Petre Roman.

19 aprilie:
- Curtea Constituțională aruncă în aer obiectul protocoalelor ilegale dintre Coldea, Maior și Kovesi: “Infracțiunile de coruptie nu vor putea fi calificate drept o amenintare la adresa securității naționale... Nu confera calitatea de proba datelor și informațiilor rezultate din activități specifice culegerii de informații”. Semnatarii protocoalelor trebuie să răspundă penal pentru implicarea nelegală a SRI în dosarele de corupție
- Curtea Supremă atacă la Curtea Constituțională legea privind detenția acasă și în weekend

27 aprilie:
- Președintele Klaus Iohannis cere public demisia premierului Viorica Dăncilă, motivând că prim-ministrul nu face față funcției cu care este învestită.
- Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu se află la DNA, pentru a fi anunţat că este începută urmărirea penală împotriva sa.
- Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, și liderul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong-un, s-au întâlnit la summitul intercoreean și au traversat simbolic linia de demarcație dintre cele două state, linie care există încă din 1953.

30 aprilie:
- Opt militari români din Batalionului 30 Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel aflați în Afganistan sunt răniți în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ținta unui autovehicul capcană.
 - Primul Ministru israelian Benjamin Netanyahu acuză Iranul că nu și-a respectat acordul nuclear după ce a prezentat peste 100.000 de documente care detaliază amploarea programului nuclear al Iranului. Iranul denunță prezentarea lui Netanyahu drept "propagandă".


Martie

1 martie:
- Valul de ger siberian care cuprinde Europa în ultimele zile face 48 de victime. Frontul rece din Siberia, numit "Bestia din Est" în presa britanică, "Ursul siberian" în Olanda și "Tunul de zăpadă" în Suedia, a acoperit regiuni întregi de zăpadă, a închis școlile și a provocat haos în rețeaua de transport.
- Horia Georgescu, fost şef al ANI, susţine că a participat la mai multe evenimente la sediile SRI, la unele fiind prezenţi şi mai mulţi magistraţi, printre care Livia Stanciu.

3 martie:
- Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, afirmă, că în cadrul Parteneriatului Strategic dintre SUA şi România sunt realizate foarte multe lucruri bune, precizând, totodată, că are "încredere deplină" în DNA şi în conducerea sa.

4 martie:
- Procurorul general Augustin Lazăr nu este de acord cu înființarea unei secții speciale pentru investigarea procurorilor şi judecătorilor.
- Oscar 2018: The Shape of Water câștigă 4 oscaruri, inclusiv premiul pentru Cel mai bun film și premiul pentru Cel mai bun regizor pentru Guillermo del Toro.
- Fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal (primise azil în Regatul Unit în 2010, după un schimb de agenți de spionaj efectuat între UK și Rusia) este dus la spital în stare critică după ce este contaminat în localitatea Salisbury, Anglia, cu o substanță neurotoxică de genul gazului sarin sau VX.

5 martie:
- Preşedintele PNL, Ludovic Orban, este achitat definitiv de Completul de 5 judecători (C5),  condus de vicepreşedintele ICCJ Iulian Dragomir, în dosarul în care este judecat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenit
- Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declară înaintea şedinţei CExN al PSD, că va demisiona din toate funcţiile din partid în situația în care nu se rezolvă problemele Capitalei.
- Liderul nord-coreean Kim Jong-Un se întâlnește la Phenian cu o delegație a Coreei de Sud. Este pentru prima dată când liderul de la Phenian se întâlnește cu înalți oficiali sud-coreeni, arătând o disponibilitate de a îmbunătăți relațiile cu statul vecin.

6 martie:
- Deputatul PNL Adriana Săftoiu afirmă că după achitarea preşedintelui PNL, Ludovic Orban, este „exagerat să mai cerem în gura mare ca politicianul politicianul acuzat de DNA să îşi dea demisia”. Ea spune că îi pare rău de toţi cei care „acceptă greu că nu întotdeauna când DNA acuză se şi adevereşte.”
- Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis marţi suspendarea din funcţie a procurorului Mircea Negulescu, până la soluţionarea cauzei.
- Colegiul SRI urmează a fi desființat.
- Elena Udrea, condamnata in prima instanta in Dosarul Gala Bute, declară că nu se gândește la o eventuală condamnare definitivă.
- Ministrul Agriculturii, Petre Daea dă startul programului de susținere a raselor de porci Mangalița și Bazna, la Sibiu.
- Fostul ministru al sănătății Florian Bodog dă vina pe lăcomia importatorilor și producătorilor pentru criza de imunoglobulină.

8 martie:
- Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, este audiată de Inspecția Judiciară după ce aceasta a refuzat să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă.

- Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, are, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pe agenda discuţiilor fiind cooperarea bilaterală. Despre Ghiță Iohannis spune că “Nu am discutat, dar am discutat". Vucic recunoaște că Iohannis l-a întrebat despre subiect, iar el a și cerut date ministrului de Justiţie din Serbia.

11 martie:
- Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii trebuie le facă opoziţie social-democraţilor: “Luați parul și dați în liderii PSD”.
- Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că este pregătit să sesizeze CCR în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis ar refuza să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi.

14 martie:
- Marea Britanie expulzează 23 de diplomați ruși și rupe toate legăturile de nivel înalt cu Rusia ca pedeapsă pentru atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent rus și pe fiica acestuia în orășelul britanic Salisbury. Atacul este descris de premierul Theresa May ca o "utilizare ilegală a forței de către statul rus împotriva Regatului Unit".

16 martie:
- Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trage un nou semnal de alarmă cu privire la riscurile economiei din lipsa educaţiei financiare și atenționează oamenii politici - parlamentari sau Executiv - care lansează proiecte de legi fără studii de impact.
- Leonid Moisiu, este demis de la ANFP la propunerea lui Paul Stănescu.

18 martie:
- Alegeri prezidențiale în Rusia. Actualul președinte Vladimir Putin, liderul partidului Rusia Unită, obține încă un mandat cu 76,69% din voturile exprimate.

20 martie:
- Premierul Viorica Dăncilă îi transmite președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare referitoare la posibile „ingerinţe“ ale instituţiei de la Bruxelles, „în funcţionarea Justiţiei şi statului de drept din România”.
- Sentinţă, într-un dosar ce se judecă deja de mai bine de trei ani. Procurorul-sef al DNA, Laura Codruţa Kovesi va primi 300.000 de lei daune morale de la jurnaliști ai Antenei 3.

21 martie: 
- Pelicula „Un pas în urma serafimilor” obține premiul pentru cel mai bun film la ediția a XII-a a Premiilor Gopo.

22 martie:
- Alexandru-Valentin Tachianu este numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, printr-o decizie a prim-ministrului Viorica Dăncilă.

23 martie:
- AmCham îşi alege un nou preşedinte şi Consiliu Director, în timpul evenimentului care marchează 25 de ani de la apariţia oficială în România. Anda Todor - Managing Partner, Dentons Romania este noul preşedinte al asociaţiei.
- Liderii Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului European, au adoptat poziția lor cu privire la viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie post-Brexit.

26 martie:
- Comisia Federală americană pentru Comerț confirmă că investighează politicile de confidențialitate ale Facebook, Inc., proprietarul serviciilor Facebook, Instagram și WhatsApp, după ce a descoperit că o companie de consultanță politică, Cambridge Analytica, a oferit acces la datele personale ale utilizatorilor.
- Peste 100 de diplomați ruși sunt expulzați din peste 20 de țări, ca răspuns la uciderea dublului spion rus pe teritoriul Marii Britanii. România a anunțat expulzarea unui diplomat rus.
- Oana Bulai, administrator public al judeţului Neamţ, este numită în funcţia de consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă.

- Fostul colonel SRI Daniel Dragomir susţine că fostul şef al SRI, George Maior, era “ascultat” de cel care era mâna lui dreaptă, Florian Coldea.

27 martie:
- Presedintele Klaus Iohannis este nominalizat pentru premiul ''Franz Josef Strauss'' din partea Fundatiei Hanns Seidel din Germania, pentru lupta impotriva coruptiei.

28 martie:
- Ionuţ Mişa este fostul ministru al Finanţelor din Guvernul Tudose, cel care a implementat “reforma fiscală” concepută de controversatul Darius Vâlcov, este noul şef al ANAF.
-„Mafia aurului dacic” salvată după un proces de zece ani pe baza rechizitoriului  întocmit de actualul procuror general Augustin Lazăr, atunci prim-procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

29 martie:
- Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că este suplimentată cantitatea de doze de imunoglobulină care vor ajunge în ţară.
- Consulatul american din Sankt Petersburg este închis și 60 de diplomați americani sunt expulzați din Rusia, ca măsură simetrică pentru închiderea consulatului rus din Seattle.

31 martie:
- Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, este condamnat joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare.


Februarie

1 februarie:
- Premierul Viorica Dăncilă renunță la serviciile SPP, paza fiind asigurată de către Jandarmerie.
- Senatorul PNL Daniel Zamfir este înlocuit la șefia Comisiei Economice din Senat cu Florin Cîțu.

2 februarie:
- Sorin Grindeanu, care conduce ANCOM-ul, spune că îşi doreşte să dinamizeze activitatea instituţiei, care să nu mai acţioneze „sub radar“.

5 februarie:
- Indicele bursier Dow Jones are o scădere de 1.175 de puncte, cea mai mare după criza financiară din anul 2008.

6 februarie:
- Péter Szijjártó, ministrul de externe ungar, se întâlnește  cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului României, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea și cu omologul său Teodor Meleșcanu.

9 februarie:
- Deschiderea Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud). Sportivii din Coreea de Nord și Coreea de Sud defilează sub același drapel la ceremonia de deschidere. România participă cu o delegație de 28 sportivi, cuprinzând 8 probe olimpice.

10 februarie:
- Călin Popescu Tăriceanu spune că România are cea mai excesivă reglementare privind abuzul în serviciu.

12 februarie:
- Stere Farmache, fost şef al Bursei de Valori Bucureşti, este numit administrator al companiei care administrează franciza KFC, Pizza Hut şi Taco Bell

13 februarie:
- Sebastian Ghiță rupe tăcerea după aproximativ un an de zile. Aflat în Serbia, Ghiță a oferit detalii necunoscute până în prezent despre prezența lui Kovesi în casa acestuia de la Ploiești.

16 februarie:
- Dorin Chirtoacă demisionează din funcția de primar al Chișinăului după mai bine de 10 ani în funcție.

17 februarie:
- Mitingul cu portocale din fața Palatului Cotroceni, organizat de deputatul PSD, Liviu Plesoianu si de fostul ofiter SRI Daniel Dragomir.

19 februarie:
- Crin Antonescu spune că a ales să se retragă din viața politică pentru că marile proiecte politice în care era implicat au eșuat, el fiind trădat de Victor Ponta.

20 februarie:
- Ambasadorul SUA, Hans Klemm, are o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. "Am discutat despre dezvoltarea componentei economice a Parteneriatului strategic"
- Dragnea și Tăriceanu propun o comisie parlamentară specială privind SPP.

21 februarie:
 - Viorica Dancilă se întâlnește la Bruxelles cu înalți oficiali europeni și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, dar nu existată declarații comune la finalul intrevederii.

22 februarie:
- Ministrul justiției Tudorel Toader anunță declanșarea procedurii de revocare a Laurei Codruța Kövesi din funcția de procuror-șef al DNA pentru ”acte și fapte de netolerat”. Anunțul este urmat de proteste în câteva orașe mari din țară.

23 februarie:
- CSM dă aviz negativ revocării lui Kovesi, propusă de Tudorel Toader

25 februarie:
- Are loc ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă. Echipa Norvegiei conduce în clasamentul pe medalii cu 39 medalii, urmată de Germania și Canada.

26 februarie:
- Deputatul PSD Liviu Pleșoianu:"E bine, minunați membri ai Trinomului "KKK" (Klaus-Kovesi-Klemm)?" Veți constata că „maturizarea străzii” înseamnă de fapt un singur lucru – trecerea către un nivel de agresivitate atât de mare încât majoritatea să nu se mai simtă majoritate și, cel mai important, să nu mai aibă curajul să se exprime.

27 februarie:
- Premierul Viorica Dăncilă efectuează o vizită oficială la Chişinău, unde  are convorbiri cu omologul său moldovean.

28 februarie:
- La Bilanțul DNA, Președintele Iohannis laudă activitatea DNA și critică raportul ministrului Justitiei, care ceruse revocarea șefei DNA.
- Comisia Europeană publică proiectul de acord de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit
- Conflict între Ludovic Orban şi Daniel Zamfir, în urma căruia preşedintele liberalilor propune excluderea lui Zamfir din partid.

 


Ianuarie

1 ianuarie:
- Ambasadoarea Olandei la București, Stella Ronner-Grubačić, susținătoare a luptei împotriva corupției, participă la masa de revelion alături de Nelu Iordache, condamnat în primă instanță la 6 ani și 3 luni de închisoare pentru fraude cu fonduri europene.
- Bulgaria preia președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene de la Estonia.
- Alain Berset (45 de ani) preia funcția de președinte al Confederației Elvețiene. 2 ianuarie:
- În urma refuzurilor repetate ale președintelui Republcii Moldova, Igor Dodon, de a ratifica mai mulți miniștri proeuropeni, Curtea Constituțională a suspendat temporar atribuțiile de numire a noilor miniștri.

5 ianuarie:
- Alegeri fără contracandidaţi la CSM. Judecătoarea Simona Camelia Marcu este noul preşedinte al Consiliului iar procurorul Codruţ Olaru (avansat „în mod excepţional” la gradul de general, de Traian Băsescu), ales vicepreşedinte. Olaru nu este votat de niciunul dintre procurori.

7 ianuarie:
- Senatorul Adrian Țuțuianu, liderul filialei PSD Dâmbovița, convoncă o parte dintre primarii din județ pentru a le cere un vot de susținere pentru Mihai Tudose
- În România, de Bobotează și de Sf. Ioan se înregistrează temperaturi de aproape 20°C.

8 ianuarie:
- Mandatele de interceptare emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe numele judecătorului Toni Greblă nu au fost puse în aplicare de către DNA, ci, la cererea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de către SRI și DIPI. Demersul de la vârful DNA în cazul fostului judecător Greblă face credibile declarațiile acestuia potrivit cărora gorjeanul este victima “serviciilor”. Greblă este cercetat și trimis în judecată pentru trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat.

9 ianuarie:
- Reacţia ministrului de Interne Carmen Dan, după ce s-a constatat că principalul suspect care ar fi agresat doi minori, într-un lift al unui bloc din cartierul Drumul Taberei este un angajat al Brigăzii Rutiere a Capitalei. „Toţi şefii care au ascuns problemele sub preş ar trebui să facă un pas înapoi”.

- Premierul Mihai Tudose declară că va accepta demisia ministrului de Interne Carmen Dan, dacă aceasta şi-o va înainta."Eu nu mai am ce să discut cu doamna ministru după ce m-a mințit!".

10 ianuarie:
- Mihai Tudose respinge ferm teza potrivit căreia ar fi controlat de serviciile secrete. "Eu nu am tăiat porci cu nimeni pe acolo, nu am cărat sticle de vin...”
- Ministrul Apărării, Mihai Fifor, declară că odată cu preluarea de către MApN a Institutului Cantacuzino s-a pus în mișcare un plan amplu de renaștere a unității de elită a vaccinului românesc. În acest an vor fi scoase la concurs 200 de posturi la Institutul Cantacuzino.

11 ianuarie:
- Premierul Mihai Tudose declară, ca "nici nu poate fi vorba" de o autonomie a Ținutului Secuiesc, și a avertizat că "dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura langă steag".
- Gică Popescu "Baciul" este numit consilier al premierului pe probleme de sport și se va ocupa de organizarea EURO 2020.
- Cererea ministrului de Interne, Carmen Dan, de demitere a şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu, este ignorată de premierul Tudose: "Nu mai am ce să lucrez cu un asemenea ministru de Interne care mă minte în halul acesta".

12 ianuarie:
- Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, este judecat disciplinar pentru că ar fi încălcat de trei ori statutul magistratului.
- Ministrul de Interne, Carmen Dan, demonstrează că nu a mințit când l-a propus pe Cătălin Ioniță și nu demisionează.

13 ianuarie:
- Susținătorii lui Nicușor Dan cer în instanță anularea congresului USR în care este ales Dan Barna, preşedinte.

15 ianuarie:
- La finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, după retragerea sprijinului politic, prim-ministrul Mihai Tudose își-a anunță demisia și că nu va asigura interimatul până la numirea unui nou premier. Interimatul va fi asigurat de vicepremierul Paul Stănescu.
- Klaus Iohannis: “L-am desemnat pe ministrul Mihai Fifor ca interimar la conducerea guvernului”.

16 ianuarie:
- Prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei. Premierul Shinzo Abe a vizitat Muzeul Satului (în lipsa unei întâlniri cu premierul demisionar al României) și este primit de președintele Iohannis.

17 ianuarie:
- Președintele Iohannis o desemnază pe Viorica Dăncilă, propusă de PSD, pentru funcția de prim-ministru: “-Am decis să mai acord o șansă PSD-ului!”
- Tapiseria de la Bayeux, care descrie Cucerirea normandă a Angliei și care măsoară aproape 70 de metri lungime, va fi expusă pentru prima dată în Marea Britanie, după ce președintele francez Emmanuel Macron este de acord să o împrumute pentru prima dată în 950 de ani.
- Mihai Fifor îl demite pe şeful Poliţiei Române și îl împuternicește pe Alexandru-Cătălin Ioniţă în această funcție.

18 ianuarie:
- Liviu Dragnea anunță că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară, astfel încât pe 29 ianuarie să fie dat votul de învestitură pentru Guvernul condus de Viorica Dăncilă.
- Viitorul premier PSD Viorica Dăncilă întrerupe tradiția predecesorilor săi social-democrați de la Palatul Victoria, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, care cereau avize de la serviciile secrete înaintea numirii unor membri ai Guvernului.
- CCR: Protecţia informaţiilor clasificate nu e prioritară faţă de dreptul la informare al acuzatului. Decizia de refuz a accesului la informaţiile clasificate trebuie să aparţină întotdeauna unui judecător.
- Probele obţinute în mod nelegal şi declarate nule în procesul penal trebuie înlăturate din dosare, pentru a se garanta prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil, a decis CCR.
- Premierul interimar Mihai Fifor îl reinstalează pe Gigi Dragomir ca președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

19 ianuarie: 
- Toni Greblă, fost judecător al CCR, cataloghează ca fiind „o ameninţare şi o presiune” declaraţia procurorului general Augustin Lazăr că Ministerul Public urmăreşte „atent” procedura de verificare a constituţionalităţii modificărilor aduse legilor.
- Procurorul Oana Schmidt-Hăineală este noul șef al Corpului de Control (restructurat) al Ministerului Justiției.
- Marius Iulian Carabulea, secretarul general adjunct al Guvernului, este eliberat din funcţie.

20 ianuarie:
- Proteste de amploare în București și în marile orașe din țară împotriva modificărilor legilor justiției. În București protestatarii s-au deplasat în marș de la Piața Universității către Palatul Parlamentului, unde și-au aprins luminile de la telefoane.
- Președintele Recep Tayyip Erdoğan , anunță începerea unei ofensive militare pentru a captura o parte din Siria de nord de la forțele kurde.
- Fostul premier, Mihai Tudose, nu fusese de acord ca Palatul Elisabeta să fie cedat Casei Regale după moartea Regelui Mihai. După dispariţia oponentului ideii, Casa Regală negociază rapid şi reuşește să rămână în Palatul Elisabeta.

22 ianuarie:
- Roxana Cezarina Bănică își dă demisia din fruntea SGG. Șeful Corpului de Control al prim-ministrului, Bogdan-Cosmin Ștefan, adus tot de Tudose, este și el eliberat din funcție. Tot din echipa fostului premier au mai demisionat principalul consilier de imagine al acestuia, Aurelian Felix Rache, directorul de cabinet al lui Tudose, Elena Repede și consilierul de stat Daniela-Meri Mocanu.

23 ianuarie:
- Curtea Constituţională decide că funcţionarii publici trimişi în judecată nu vor avea voie să mai vină la serviciu până ce judecătorii nu vor da în cazul lor o sentinţă definitivă şi că infiinţarea secţiei speciale care va ancheta infracţiunile comise de magistraţi este constituţională.
 

24 ianuarie:
- Celebrarea a 159 de ani de la Mica Unire – Unirea Principatelor Române esteprimul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.
- De aproape trei decenii a devenit un protocol ca Mica Unire să fie sărbătorită pe 24 ianuarie la Iași. Fluieraturi si huiduieli a avut parte si consilierul prezidential Andrei Muraru, în timp ce transmite mesajul lui Iohannis.
- Președintele Klaus Iohannis ajunge la Patriarhie, unde participă la slujba religioasă oficiată de Ziua Principatelor.
-  Casa Regală este la Iași pentru a sărbători Unirea de la 24 ianuarie

25 ianuarie:
- Agentul de la Rutieră pe care Cristian Boureanu l-a lovit în iunie anul trecut îi cere fostului politician 50.000 de euro daune morale.

29 ianuarie:
- Viorica Dăncilă (PSD) este confirmată de Parlament și devine prima femeie care este numită prim-ministru al României.
Componenţa guvernului Dăncilă:
Miniştri PSD: Paul Stănescu [Vicepremier, Dezvoltare regională și administrație publică], Viorel Ștefan [Vicepremier fără portofoliu], Ana Birchall [Vicepremier Parteneriate strategice], Carmen Dan [Afaceri Interne], Eugen Teodorovici [Finanțe Publice], Petre Daea [Agricultură și Dezvoltare Rurală], Mihai Fifor [Apărare Națională], Dănuț Andrușcă [Economie], Bogdan Cojocaru [Comunicații și societatea informațională], Sorina Pintea [Sănătate], Valentin Popa [Educație], Lia Olguța Vasilescu [Muncă și Justiție Socială], Rovana Plumb [Fonduri Europene], Lucian Șova [Transport și Infrastructură], Ioana Bran [Tineret și Sport], Bogdan Trif [Turism], Nicolae Burnete [Cercetare și Inovare], Ioan Deneș [Ape și Păduri], Ștefan-Radu Oprea [Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat], Natalia-Elena Intotero [Românii de pretutindeni], Victor Negrescu [Afaceri Europene].
Miniştri ALDE: Grațiela Gavrilescu [vicepremier, Mediu și Schimbări climatice], Teodor Meleșcanu [Afaceri Externe], Anton Anton [Energie], Viorel Ilie [Relația cu Parlamentul].
Miniştri Independenţi: Tudorel Toader [Justiție], George Ivașcu [Cultură].

30 ianuarie:
- Procurorul Mircea Negulescu este exclus din magistratură, decide Secția de procurori în materie disciplinară din cadrul CSM.

  


RETROSPECTIVA EVENIMENTELOR ANULUI...

2017 (click) 2016 (click) 2015 (click) 2014 (click)