30 iunie 2022

Amplă solidaritate în favoarea Cubei

SUMMIT
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel Bermúdez a subliniat solidaritatea largă față de Cuba manifestată la recent încheiatul „Summit al Americilor”, întâlnire care a adus mai multe dezacorduri decât succese.
Prin contul său de Twitter, președintele cubanez a scris: „ popoarele, care au organizat Summit-ul prin care unii au vrut să ne pună piedici, precum și guvernele demne care au vorbit pentru noi, s-au asigurat că al IX-lea Summit al Americilor nu este ceea ce intenționau organizatorii.”…”Solidaritatea a fost prezentă acolo unde nu a fost invitată, unde nu au vrut să fim auziți”, a precizat el.
Al IX-lea Summit al Americilor a avut loc la Los Angeles în perioada 6-10 iunie și prin decizia Statelor Unite au fost excluse Cuba, Nicaragua și Venezuela, care au fost reprezentate de personalități din alte țări care și-au exprimat dezacordul și au vorbit în numele celor absenți.
De asemenea, delegația cubaneză nu a putut participa la Summitul Poporului, un eveniment paralel organizat de societatea civilă, guvernul Statelor Unite nu a acordat viză pentru participarea delegației cubaneze.
La rândul său, ministrul cubanez de externe, Bruno Rodríguez Parrilla, a subliniat pe contul său de Twitter că Planul de acțiune privind guvernanța și Declarația privind migrația adoptate la al IX-lea Summit al Americilor sunt dezechilibrate și părtinitoare, ignorând diversitatea și pluralitatea politică și socială a regiunii, arătând o viziune rasistă, xenofobă și jefuitoare a migranților de către Washington.
El consideră că textul nu abordează în niciun fel cauzele reale ale migrației, așa că va fi imposibil să se obțină rezultate concrete în gestionarea fluxurilor migratorii neregulamentare, dacă nu se concretizează dialogul și colaborarea autentică.
Emigrația a fost una dintre temele principale ale acestui IX Summit al Americilor, bazat pe fluxurile migratorii care au loc către Statele Unite, motivate de situația economică dificilă din regiune și ravagiile provocate de covid-19.
Foto: Prensa Latina
A consemnat Ciprian Pop