5 octombrie 2022

Ample proteste în Kazahstan pentru reducerea prețului combustibililor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangistau, pe 2 ianuarie, au ieșit în masă în stradă cu un apel la reducerea prețurilor la combustibil. Mai târziu, protestele s-au răspândit în întreg Kazahstanul. Autoritățile au anunțat o reducere a prețului gazului lichefiat in regiunea Mangistau, însă situația nu s-a stabilizat. Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev, pe fondul protestelor, l-a înlocuit pe fostul Șef al Statului, Nursultan Nazarbayev, din funcția de președinte al Consiliului de Securitate

În urma revoltelor din Kazahstan, peste 1.000 de persoane au fost rănite, dintre care aproape 400 au fost internate în spital, transmite Ministerul Sănătăţii al republicii.

Tokayev a dat instrucțiuni să creeze un grup de anchetă care să identifice cauzele revoltelor din Kazahstan și să îi aducă pe toți responsabili în fața justiției.

Din țara vecină, Președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, într-o conversație telefonică cu Kassym-Jomart Tokayev, și-a exprimat sprijinul pentru poporul și conducerea Kazahstanului „în lupta pentru stabilitate și prosperitate în țară”.

În cadrul conversației, șefii de stat au făcut un schimb de opinii cu privire la evoluția situației din Kazahstan, „măsurile luate pentru a stabiliza situația și a restabili pacea și liniștea în republică, cât mai curând posibil”.

Kassym-Zhomart Tokayev l-a numit pe Asset Irgaliev, care a condus anterior Ministerul Economiei Naționale, în funcția de șef al Agenției pentru Planificare Strategică și Reforme din Kazahstan.

Poliția a spus că clădirile administrative și Departamentul de Poliție din Almaty au fost atacate noaptea. „Zeci de atacatori au fost eliminați și identitățile lor sunt în curs de stabilire”, spun mediile locale citând oficiali ai statului.

Diviziile Halyk Bank situate în Kârgâzstan au suspendat deservirea cardurilor de plată Elkart și Mir din cauza situației din Kazahstan .

„Situația din orașul Nur-Sultan este calmă, nu există activitate de protest, internetul este încă inaccesibil”, transmite acum o oră corespondentul agenției ruse de știri TASS.

„Transportul funcționează ca de obicei. Reședința președintelui țării este izolată de forțele speciale”, mai spune corespondentul.

În legătură cu decizia Băncii Naționale de a suspenda activitățile tuturor organizațiilor financiare din capitală, toate sucursalele băncilor și casele de schimb valutar sunt închise, majoritatea bancomatelor nu funcționează.

Membrii parlamentului kârgâz s-au reunit pentru o reuniune extraordinară pentru a discuta situația din Kazahstanul vecin. Potrivit presei kârgâze, este posibil ca parlamentarii să discute chestiunea aducerii forțelor de menținere a păcii CSTO pe teritoriul Kazahstanului.

„În Alma-Ata , un schimb intens de focuri a izbucnit între militari și protestatari”, in cursul acestei dimineți, spun surse de la fața locului, care postează și imagini, ulterior preluate de presa din Europa.

În Kazahstan, activitatea băncilor și a bursei de valori a fost suspendată temporar, o informație de ultimă oră.

Conducerea postului de radio american Radio Free Europe / Radio Liberty susține că „s-a tras” asupra jurnaliştilor care colaborau cu acesta în timp ce reflectau protestele din Kazahstan, iar doi dintre angajații postului de radio ar fi fost reţinuți pentru o vreme. Un comunicat al postului de radio făcând referire la situația din Kazahstanul a fost dat publicității miercuri.

Bogat în hidrocarburi și metale, Kazahstanul are resursele necesare pentru a facilita o viață confortabilă celor aproape 19 milioane de cetățeni ai săi.

Puterea este monopolizată de un grup de clanuri înrădăcinate în jurul lui Nursultan Nazarbayev, care a fost președinte al statului timp de 29 de ani până când a fost înlocuit în acest rol de Kasim-Yomart Tokayev, în 2019. Nazarbayev a devenit un fel de „părintele națiunii” și și-a rezervat câteva funcții cheie precum controlul securității naționale.

Pentru Bruxelles, Kazahstanul este un „aliat important”. Semnalele care vin dinspre UE, in lumina ultimelor evoluții, se axează pe ceea ce Bruxelles-ul numește „importanța găsirii unei „soluții pașnice, cu un dialog incluziv”.

La rândul său, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE),sub președinția poloneză, a făcut apel la dialog între protestatari și guvern pentru a opri protestele care au zguduit teritoriul Statului central asiatic începând cu 2 ianuarie.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa pozei: Antena 3.ro